Sainz győzelembe kergette Verstappent Kanadában

Rajt-cél győzelmet aratott vasárnap a Formula–1-es Kanadai Nagydíjon Max Verstappen. A címvédő nyakában lihegve ért célba másodikként Carlos Sainz, míg Lewis Hamilton az idénynyitó Bahreini Nagydíj óta először állhatott dobogóra.

2022. 06. 19. 21:42
F1 Grand Prix of Canada
MONTREAL, QUEBEC - JUNE 19: Max Verstappen of the Netherlands driving the (1) Oracle Red Bull Racing RB18 on track during the F1 Grand Prix of Canada at Circuit Gilles Villeneuve on June 19, 2022 in Montreal, Quebec. Clive Mason/Getty Images/AFP (Photo by CLIVE MASON / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP) Fotó: Getty Images via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

(Red Bull) nyerte az időmérő edzést Montréalban, de a figyelem középpontjában mégsem ő állt, hanem a második helyen végzett Fernando Alonso (Alpine), aki tíz év elteltével vívott ki magának rajthelyet az első sorban. Mögöttük Carlos Sainz (Ferrari), (Mercedes), majd Kevin Magnussen és Mick Schumacher (mindkettő Haas) következett. Az élcsapatok egy-egy pilótája csak a mezőny második felébe sorakozhatott fel, Sergio Pérez (Red Bull) a falba koccant a kvalifikáción, emiatt csak a 13. hely jutott neki, Charles Leclerc-t (Ferrari) pedig motorcsere miatt a 19. helyre száműzték.

Bár Alonso fogadkozott, hogy a rajt után megtámadja Verstappent, erre nem nyílt esélye, mivel a holland remekül indult. Sainz, Hamilton és Magnussen is megtartotta a helyét, Schumacher egy pozíciót vesztett, miközben Pérez és Leclerc is csak egy pilótát tudott megelőzni az első körben.

Sainz a 3. körben simán elment Alonso mellett, Verstappen ekkor már kényelmes, 2,5 másodperces előnnyel vezetett. Csapattársának, Péreznek viszont nem alakultak jól a dolgai: a 8. körben műszaki hiba miatt leparkolta a bukótérben a Red Bullt. A virtuális biztonsági autós szakaszt kihasználva Verstappen és Hamilton a 9. körben kereket cserélt, Sainz és Alonso azonban kint maradt, a címvédő mögéjük jött vissza, de Alonsót a 15. körben megelőzte.

 

A 21. körben újabb virtuális biztonsági autós szakasz lépett életbe, ezúttal Schumacher autója mondta fel a szolgálatot. Sainz ekkor kihajtott a bokszba, így bár újra Verstappen mögé került, gumielőnyben volt vele szemben, mivel valószínűtlen volt, hogy a holland pilóta a verseny végéig elhajt az abroncsain.

Sainz a 22. körben levadászta Alonsót, majd Verstappen nyomába eredt, aki 9,5 másodperccel volt előtte. A Red Bull pilótája időről időre a gumijaira panaszkodott, majd ahogy az várható volt, a 43. körben újra kereket cserélt. Sainz vette át a vezetést, Hamilton volt a második, Alonso pedig a félresikerült taktikája miatt egyre hátrébb esett.

Verstappen gyorsan megelőzte Hamiltont, Sainz ekkor tíz másodperccel vezetett az élen. Az előnye azonban pillanatok alatt elillant, mivel Cunoda Juki (Alpha Tauri) balesete miatt a pályára hajtott a biztonsági autó a 49. körben. Sainz kereket cserélt, az 54. körben bekövetkezett újraindításkor Verstappen, Sainz, Hamilton, Russell, Ocon, Alonso, Leclerc volt az első hét sorrendje.

A hátralévő körökben az első futamgyőzelméért hajtó Sainz végig Verstappen sarkában volt, de nem került támadási pozícióba, így ahogy az Azeri Nagydíjon, úgy Kanadában is a címvédő nyert. Sainz beállította F1-es pályafutása legjobb eredményét, Hamilton pedig a hétvége katasztrofális kezdetét követően a harmadik lett. Russellt, Leclerc-t, Ocont, Alonsót, Valtteri Bottast (Alfa Romeo), Csou Kuan-jüt (Alfa Romeo) és Lance Strollt (Aston Martin) intették még le pontszerző helyen.

Alonsót utólag 5 másodperces időbüntetéssel sújtották, mivel az utolsó előtti körben cikázva védekezett Bottas ellen. A kétszeres világbajnok emiatt két pozíciót is vesztett, a két Alfa Romeo mögé került a 9. helyre.

A világbajnokság két hét múlva Nagy-Britanniában folytatódik.

Végeredmény, Kanadai Nagydíj, Montreal (70 kör, 305,270 km, a pontszerzők):
 1. Max Verstappen (holland, Red Bull) 1:36:21.757 óra
 2. Carlos Sainz (spanyol, Ferrari) 0.993 másodperc hátrány
 3. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 7.006 mp h.
 4. George Russell (brit, Mercedes) 12.313 mp h.
 5. Charles Leclerc (monacói, Ferrari) 15.168 mp h.
 6. Esteban Ocon (francia, Alpine) 23.890 mp h.
 7. Valtteri Bottas (finn, Alfa Romeo) 25.247 mp h.
 8. Csou Kuan-jü (kínai, Alfa Romeo) 26.952 mp h.
 9. Fernando Alonso (spanyol, Alpine) 29.945 mp h.
10. Lance Stroll (kanadai, Aston Martin) 38.222 mp h.
leggyorsabb kör: Sainz (1:15.749 perc, 63. kör)


A vb-pontversenyek állása 9 futam után (még 13 van hátra):

versenyzők:
 1. Verstappen 175 pont
 2. Sergio Pérez (mexikói, Red Bull) 129
 3. Leclerc 126
 4. Russell 111
 5. Sainz 102
 6. Hamilton 77
 7. Lando Norris (brit, McLaren) 50
 8. Bottas 44
 9. Ocon 39
10. Alonso 22
11. Pierre Gasly (francia, Alpha Tauri) 16
12. Kevin Magnussen (dán, Haas) 15
13. Daniel Ricciardo (ausztrál, McLaren) 15
14. Sebastian Vettel (német, Aston Martin) 13
15. Cunoda Juki (japán, Alpha Tauri) 11
16. Csou 3
17. Alexander Albon (thaiföldi, Williams) 3
18. Stroll 3

csapatok:
 1. Red Bull 304 pont
 2. Ferrari 228
 3. Mercedes 188
 4. McLaren 65
 5. Alpine 61
 6. Alfa Romeo 47
 7. Alpha Tauri 27
 8. Aston Martin 16
 9. Haas 15
10. Williams 3

 

Borítókép: Max Verstappen a Kanadai Nagydíjon (Fotó: Clve Mason/Getty Images/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.