Csányi Sándor: A bolgár bormarketing jó példa a magyar futballnak

Exkluzív interjút adott a Nemzeti Sportnak Csányi Sándor. A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) elnöke, az OTP Bank Zrt. elnök-vezérigazgatója arról beszélt, hogyan kívánja helyzetbe hozni a magyar fiatalokat az NB I-ben, miért nem lesz két évig létszámnövelés az élvonalban és hogy továbbra sem tűr meg légiósokat az élvonalba feljutó Vasasban.

Magyar Nemzet
Forrás: NSO2022. 06. 05. 10:36
Csányi Sándor
Budapest 2020.10.07. Csányi Sándor (OTP) életműdíjat kapott a tőzsde igazgatóságától. BÉT Budapesti Értéktőzsde Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója foto: Kallus György/Világgazdaság Fotó: Világgazdaság/Kallus György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az NB II bajnokaként, 2018 után jutott vissza az első osztályba a Vasas, amelynek főszponzora az OTP. Csányi Sándor a Nemzeti Sport interjújában megerősítette korábban megfogalmazott álláspontját, miszerint az angyalföldi klub csak addig számíthat a bank pénzére, amíg nem foglalkoztat külföldi labdarúgókat.

– Tartom: az OTP Bank továbbra is nagy erőkkel támogatja a most feljutó Vasast, de csak addig, amíg az első külföldi játékos megjelenik a keretben – jelentette ki Csányi elnök, aki küldetésének tartja, hogy több magyar fiatal kapjon lehetőséget az NB I-ben.

Ennek érdekében a pénzelosztási rendszer átalakításáról is döntött az MLSZ, amely hatékonyabban kívánja motiválni a klubokat a magyar fiatalok szerepeltetésére. A következő idénytől azt várják el, hogy csapatonként átlagosan négy-öt magyar labdarúgó szerepeltetése mellett legalább egy fiatalt építsenek be a csapatok. Ez azt jelenti, hogy két-három tehetséges fiatal legyen a keretben, akik közül a teljes játékidő minimum felében legalább az egyik legyen a pályán.

– Van olyan csapat, ilyen a Puskás Akadémia is, amely úgy jutott el most a nemzetközi porondra, hogy fiatalokat is előszeretettel szerepeltetett – jegyezte meg Csányi Sándor. – Ugyanakkor a rendszer úgy működik, hogy aki az eredményességért félreteszi a megfelelést a fiatalszabálynak, de a legjobbak között végez, 

a helyezésért és a győzelmekért járó jutalmakkal ugyanúgy meg tudja keresni ezt a pénzt, jó háromszázmillió forintot. Szerintem aki ennyit nem hajlandó megtenni a magyar futballért, az ne akarjon a kasszához járulni.

Csányi Sándor érdekes hasonlatot hozott, szerinte a magyar fiatalok helyzetének javításárra jó példa lehet a bolgár bormarketing.

– Hasonló a helyzet, mint a bolgár boroknál – vetette fel az MLSZ-elnök. – Bulgária felépített egy jó bormarketinget, és kétszeres, háromszoros áron adja el a borait a mieinkhez képest, miközben nem képviselnek jobb minőséget a magyar bornál. Ha helyzetbe hozzuk és jól menedzseljük fiatal játékosainkat, rájönnének, hogy sokkal többre vannak hivatva, mint amit gondolnak.

Noha a csapatok létszámának növelésével több élvonalbeli játékos lenne és így valószínűleg több magyar fiatal jutna lehetőséghez, Csányi Sándor szerint nem ez a megoldás, ezért két évig biztosan nem változik a tizenkét csapatos NB I létszáma.

– A nemzetközi összehasonlítások egyértelműen bizonyítják, hogy nem a tizenkét csapatos lebonyolítási forma az oka annak, hogy kevés a magyar fiatal a csapatokban, hiszen a tíz-tizenkét együttessel futó bajnokságok között számos példa van arra, hogy lényegesen magasabb a fiatal játékosok játékperceinek száma – fogalmazott Csányi. – Amint azt látjuk, hogy elindultak pozitív folyamatok és több magyar, illetve fiatal labdarúgó kap szerepet, szót ejthetünk a bajnokság létszámának emeléséről is. 

Ettől még egyelőre messze vagyunk: még nincs tizenhat csapatnyi nemzetközileg is versenyképes első osztályú magyar labdarúgónk, edzőnk, vezetőnk, sőt talán tulajdonosunk sem. Az elnökség a következő két évben nem tervez változást az OTP Bank Liga létszámában.

Az elnök kitért az előző idényben bevezetett VAR-rendszerre is, amely sok kritikát kapott élvonalbeli edzők részéről. Csányi Sándor szerint kiütközött, hogy ebben az időszakban érte nagy veszteség a magyar futballt Puhl Sándor tavaly májusi halálával.

– Puhl Sándor halála óriási szakmai és emberi veszteség – jelentette ki Csányi Sándor. – Különösen fájó és igazságtalan, hogy abban az időszakban hunyt el, amikor a magyar játékvezetés elmúlt évtizedeinek legnagyobb változása ment végbe: bevezettük a VAR-t. A tavalyi bajnoki évhez képest a VAR hatvannyolc százalékkal csökkentette a súlyos játékvezetői hibák számát! Az általános kedvező benyomást azonban rontja a kevés számú kirívó eset. De erre éppen Puhl Sándor figyelmeztetett a VAR bevezetésekor: a videóbíró nagyon csökkenti majd a mérkőzést befolyásoló hibák és a rossz döntések számát, de teljesen nem tudja megszüntetni. Összességében a VAR bevezetése hasznos volt.

A teljes interjú a Nemzeti Sport oldalán olvasható.

Borítókép: Csányi Sándor (Fotó: Világgazdaság/Kallus György)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.