A Fradiból és a Vasasból merít erőt a DVTK tulajdonosa

Magyar Mátyás, a DVTK többségi tulajdonosa természetesen csalódottan éli meg, hogy a csapata nem jutott fel az NB I-be. Mégsincs világvége hangulat Diósgyőrött. Dragan Vukmir marad a labdarúgócsapat edzője, a játékoskeret alaposan átalakul, a költségvetés viszont inkább csak módosul, kisebb alapbérrel, nagyobb prémiummal ösztönöznék a játékosokat jó teljesítményre.

Magyar Nemzet
2022. 05. 20. 16:22
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Azonnal vissza szerettünk volna jutni az élvonalba, ennek rendeltünk alá mindent, illetve ennek megfelelően határoztuk meg a költségvetést, és állítottuk össze a játékoskeretet. Ugyanakkor gondolkodó emberként tisztában voltunk azzal a lehetőséggel, hogy nem sikerül, de bíztunk magunkban. A labdarúgás egy rendkívül összetett sportág, rengeteg összetevő befolyásolja az eredményt, amiből, ha csak egy nem jön, akkor elmaradhat a siker.

Nem létezik a biztos feljutás receptje. Amennyiben lenne, akkor az FTC nem harmadik, a Vasas pedig nem negyedik kísérletre tért volna vissza az élvonalba, pedig egyik esetben sem lehet forráshiányra fogni a kudarcokat

– nyilatkozta Magyar Mátyás, a DVTK többségi tulajdonosa a klub honlapjának adott interjúban.

Magyar Mátyás nem rejti véka alá a véleményét, miszerint az idény során mindvégig hiányolta a játékosokból az elsöprő akaratot.

– Szolnokon sem az első vereség miatt mentem be az öltözőbe, hanem azért, mert nem láttam a mindent elsöprő akaratot. Az ősz második felében már jöttek az eredmények, sorra nyerte a csapat a mérkőzéseket, ám akkor sem mutatott meggyőző játékot. Valljuk be, többször szerencsénk volt, pedig ekkoriban jobban nézett ki a csapat, mint a tavasszal. Az idény elején munka alapú csapatról beszéltem. Lehet rosszul játszani, néha-néha belefér egy rosszabb eredmény, de akkor is látni kell, hogy legalább megpróbálták.

A feljutás elmaradása mellett a legnagyobb szomorúságot az okozta, hogy nagyon sokszor azt láttam, a másik csapat sokkal jobban akarta a sikert, és ennyivel meg tudott szorongatni minket

– mondta a sportvezető, majd sportszerűen gratulált a Kecskemétnek a feljutáshoz.

A tulajdonos utólag amondó, talán korábban kellett volna rászánniuk magukat az edzőváltásra – mint ismert, a bajnokság hajrájában váltotta Kondás Elemért Dragan Vukmir.

– Kondás Elemér koncepciója alapvetően arról szólt, hogy óvakodott attól, hogy hét közben túleddze a csapatot, amelyik így hétvégén frissen lépett pályára. Ez az elképzelés kis híján célt ért, mert ha hárommal több győzelmet arat a csapat, akkor feljutunk. Nincs szándékomban ezért bántani őt, a szakmai tudását sem vonom kétségbe, mert elképzelhető, hogy tavaly ezzel a koncepcióval feljutott volna a DVTK, és lehet, hogy jövőre is. Lehet. Az viszont tény, hogy idén nem sikerült. És az is tény, hogy erőnlét híján a játékosok nem tudják végrehajtani a taktikai utasításokat.

Legfeljebb azt bánom, hogy nem korábban történt a váltás, mert tavasszal hirtelen és nagyon meredeken zuhanni kezdett a csapat teljesítménye.

Ugyanakkor egyetértek azzal a kijelentéssel is, hogy nem szerencsés időpontban váltottunk vezetőedzőt. Ettől függetlenül szükséges volt, és véleményem szerint a váltás nélkül sem értünk volna el jobb végeredményt.

Magyar Mátyás nem rest megnevezni a felelősöket az elmaradt feljutásért:

– Elsősorban a szakmai vezetés és a játékosok felelősségét kell kiemelni, erről beszéltünk eddig is. Sokan támadják Sántha Gergelyt, de Diósgyőrben a klubvezetés nem szól bele a szakmai munkába. A klubvezetés feladata a megfelelő háttér megteremtése, azt pedig senki nem állíthatja, hogy forráshiány, eszközhiány, a szervezettség hiánya vezetett volna a siker elmaradásához.

A tulajdonos jelentős változásokat tervez, de nem kíván mindent fenekestül felforgatni.

– Teljesen más alapokra helyezzük a keret kialakítását, és teljesítmény alapra helyezzük a javadalmazást is. A jelenlegi keretet jelentősen átalakítjuk, a maradó játékosokkal is újratárgyalva a jelenlegi szerződésüket.

Olyan módon kívánjuk ösztönözni a siker elérését, hogy alacsonyabb alapbért ajánlunk, viszont nagyobb összegű prémium jár az eredmény eléréséért. És az eredmény alatt hangsúlyozottan nem a meccsek megnyerését, hanem az év végi célok elérését értem.

Az ehhez szükséges feltételeket pedig továbbra is maximálisan a játékosok rendelkezésére bocsátjuk. A költségvetés alapvetően változatlan marad. Őszintén bízom benne, és remélem, hogy az összesített bérköltség sem változik, mert az azt jelenti, hogy elértük a kitűzött célunkat, visszatérünk az élvonalba, és ki tudjuk fizetni az ezért járó prémiumot is.

Magyar Mátyás megerősítette, Dragan Vukmir marad a DVTK vezetőedzője, és azt is megindokolta, hogy miért.

– Hosszabb távon is vele képzeljük el a közös munkát. Ő az az edző, aki taktikailag és erőnlétileg is fel tudja építeni az új, sikeres csapatot. 

A lemondott Benczés Miklós helyett új sportigazgatót nem neveznek ki, a Diósgyőrbe vezetőként szerződő Bajúsz Endre – aki korábban dolgozott a Hivatásos Labdarúgók Szövetségében, Magyar Labdarúgó Szövetségben, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériumában Magyar Mátyás megfogalmazása szerint a szakmai csapat vezetőjeként ténykedik majd.

A tulajdonos nem beszélt mellé, kijelentette, a DVTK-nak a következő idényben fel kell jutnia az első osztályba.

– A feladat nehézségét az idő hiánya csak növeli, mert bármilyen építkezés mindig időt igényel, az pedig nekünk nincs.

Az előttünk álló idény végén fel kell jutni az élvonalba.

Világos beszéd.

Borítókép: Magyar Mátyás biztos kézzel vezeti a DVTK-t (Fotó: DVTK)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.