Leclerc-nek ismét a pole, Sainznak újra a csalódás jutott

Charles Leclerc indulhat az élről a vasárnapi Formula–1-es Azeri Nagydíjon, miután szombaton hatalmas előnnyel megnyerte az időmérő edzést. A monacói pilóta mögé a két Red Bull sorakozhat majd fel a rajtrácsra Pérez, Verstappen sorrendben.

Magyar Nemzet
2022. 06. 11. 17:41
Formula One Grand Prix of Azerbaijan
epa10007802 Monaco's Formula One driver Charles Leclerc of Scuderia Ferrari in action during qualifying of the Formula One Grand Prix of Azerbaijan at the Baku City Circuit in Baku, Azerbaijan, 11 June 2022. The Formula One Grand Prix of Azerbaijan will take place on 12 June 2022. EPA/ALI HAIDER Fotó: ALI HAIDER
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pénteki sormintát folytatva a szombati szabadedzésen is Sergio Pérez autózta a leggyorsabb kört a Red Bull-lal, ismét Charles Leclerc (Ferrari) lett a második, majd Max Verstappen (Red Bull), Carlos Sainz (Ferrari), Lando Norris (McLaren) és Daniel Ricciardo (McLaren) volt a további sorrend. 

A tréning, majd ezt követően a bakui kvalifikáció is tizenöt perc csúszással kezdődött, mivel a Formula–2-es sprintfutamon történt baleset miatt helyre kellett állítani a Tecpro-falat. A szabályok szerint pedig legalább két órának kell eltelnie az időmérő és az utolsó szabadedzés kezdete között, ez okozta a késést.

A kvalifikáció első szakaszában Verstappennek sikerült megtörnie a jeget, ő nyert, vagyis a hétvége során először nem Pérez vagy Leclerc végzett az élen, igaz, a második és a harmadik helyet sikerült megkaparintaniuk. Két és fél fél perc volt hátra a Q1-ből, amikor Lance Stroll egy körön belül másodszor is eltalálta a falat. Az utóbbi koccanása után az első szárnyát elhagyta a pályán, ráadásul az Aston Martin első felfüggesztése is eltört, az időmérőt pedig átmenetileg leintették. Az első szakaszban végül Stroll mellett Kevin Magnussen (Haas), Alex Albon (Williams), Nicholas Latifi (Williams) és Mick Schumacher (Haas) esett ki.

 

A másodikban a változatosság kedvéért Sebastian Vettel állította bele a falba a másik Aston Martint, ám ő szerencsésebb volt, mint a csapattársa, nemcsak hogy folytatni tudta az edzést, hanem még a Q3-ba is bejutott. Az első három sorrendje ezúttal Pérez, Leclerc és Sainz volt, a búcsúzók között pedig Norris, Ricciardo, Esteban Ocon (Alpine), Csou Kuan-jü (Alfa Romeo) és Valtteri Bottas (Alfa Romeo) szerepeltek.

Sainz állt az élre a zárószakasz első mért köreinek teljesítését követően, a második körében viszont hibázott, és nem tudott javítani az idején. Fő riválisai közül viszont ez mindenkinek sikerült, Leclerc űridővel nyert, sorozatban negyedszer szerezte meg a pole pozíciót. Pérez indulhat mellőle, Verstappennek a harmadik, Sainznak pedig csak a negyedik rajthely jut a versenyen.

Az Azeri Nagydíj vasárnap 13 órakor kezdődik.

A teljes rajtsorrend:

    1. sor:
Charles Leclerc (monacói, Ferrari)
Sergio Pérez (mexikói, Red Bull)
    2. sor:
(holland, Red Bull)
Carlos Sainz Jr. (spanyol, Ferrari)
    3. sor:
George Russell (brit, Mercedes)
Pierre Gasly (francia, Alpha Tauri)
    4. sor:
(brit, Mercedes)
Cunoda Juki (japán, Alpha Tauri)
    5. sor:
Sebastian Vettel (német, Aston Martin)
Fernando Alonso (spanyol, Alpine)
    6. sor:
Lando Norris (brit, McLaren)
Daniel Ricciardo (ausztrál, McLaren)
    7. sor:
Esteban Ocon (francia, Alpine)
Csou Kuan-jü (kínai, Alfa Romeo)
    8. sor:
Valtteri Bottas (finn, Alfa Romeo)
Kevin Magnussen (dán, Haas)
    9. sor:
Alexander Albon (thaiföldi, Williams)
Nicholas Latifi (kanadai, Williams)
    10. sor:
Lance Stroll (kanadai, Aston Martin)
Mick Schumacher (német, Haas)

Borítókép: Charles Leclerc a bakui időmérőn (Fotó: EPA/Ali Haider)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.