Fernando Alonso az F1-es pilóták fizetését félti

A kétszeres világbajnok Fernando Alonso felszólalt az ellen, hogy költségsapkát vezessenek be a Formula–1-es pilóták fizetésére.

Magyar Nemzet
2022. 06. 06. 13:32
F1 Grand Prix of Monaco - Qualifying
Fernando Alonso of Spain driving the (14) BWT Alpine F1 Team A522 Renault E-Tech RE22 during the Formula 1 Grand Prix De Monaco on May 27-28, 2022 in Montecarlo, Monaco. (Photo by Alessio Morgese/NurPhoto) (Photo by Alessio Morgese / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Fotó: NurPhoto via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2021-es idény elején költségsapkát vezetett be a Formula–1, arra kötelezve az istállókat, hogy 145 millió dollár alatt tartsák az éves kiadásaikat. 2022-ben már csak 140 millió dollárt használhatnak fel, jövőre pedig a tervek szerint további ötmillióval alacsonyabb lesz a limit, bár a magas infláció miatt megemelkedtek többek közt a szállítási díjak is, ezért folyamatosak a tárgyalások a költségsapka kapcsán. Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke amellett lobbizik, hogy az F1 engedélyezze a nagyobb költekezést, a Ferrarinál pedig a monacói versenyhétvége után úgy nyilatkoztak, elképzelhetetlen számukra, hogy 140 millió dollár alá szorítsák a kiadásaikat. Néhány kisebb istállónak viszont megfelel a jelenlegi felállás.

Van néhány elem, amely nem tartozik a költségvetési sapkába, például a versenyzők fizetése is kivételt jelent. Ugyanakkor már többször is felmerült, hogy a pilóták bérezése esetében is ideje lenne megszabni egy felső értéket.

 

A kétszeres világbajnok Fernando Alonso a monacói versenyhétvégén elárulta, ő nem ért egyet ezzel a felvetéssel, mivel a pilóták vállára egyre több teher kerül.

– Nem hiszem, hogy erre szükség lenne – vélekedett az Alpine spanyol versenyzője. – A pilóták mindig kivételt képeztek ebben a témában. Én úgy látom, hogy egyre többet használnak minket arra, hogy népszerűsítsük a Formula–1-et. Folyamatosan emelkedik azon események száma, amelyeken részt kell vennünk, sokkal többször találkozunk a szurkolókkal, mint korábban. Az F1-ben egyre többet várnak el tőlünk, és mások profitálnak ebből. Szóval szerintem a mi fizetésünket továbbra sem kellene költségsapka alá vonni – magyarázta Alonso.

A júliusban 41. születésnapját ünneplő pilóta nem az egyetlen, aki így vélekedik, többek között (Mercedes) is ellenzi ezt a lépést. A Ferrari versenyzői, Charles Leclerc és Carlos Sainz viszont úgy nyilatkoztak, ők elfogadnák a költségsapkát.

Az elképzelések szerint egy istálló évi harmincmillió dollárt költhetne két pilótája fizetésére. Amennyiben túllépnék ezt a határt, az extra kiadások a csapatok számára megszabott költségsapka részét képeznék. Néhány istálló beleesne ebbe a kategóriába, ugyanis a Racingnews365.com gyűjtése szerint Hamilton és (Red Bull) éves fizetése magában meghaladja az egy istállóra kiszabott teljes összeget:

Fizetési ranglista 2022-ben (dollárban)

Hamilton (Mercedes): 40 millió
Verstappen (Red Bull): 35 millió
Alonso (Alpine): 20 millió
Vettel (Aston Martin): 15 millió
Ricciardo (McLaren): 15 millió
Leclerc (Ferrari): 12 millió
Sainz (Ferrari): 10 millió
Bottas (Alfa Romeo): 10 millió
Stroll (Aston Martin): 10 millió
Pérez (Red Bull): 10 millió
Magnussen (Haas): 6 millió
Russell (Mercedes): 5 millió
Norris (McLaren): 5 millió
Ocon (Alpine): 5 millió
Gasly (Alpha Tauri): 5 millió
Albon (Williams): 2 millió
Csou (Alfa Romeo): 1 millió
Schumacher (Haas): 1 millió
Latifi (Williams): 1 millió
Cunoda (Alpha Tauri): 750 ezer

Borítókép: Fernando Alonso Monacóban (Fotó: Alessio Morgese/NurPhoto/AFP)





 



 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.