Válogatottunk nem akart utazni: egy bronz és egy sérülés a túra mérlege

Mindössze két magyar versenyző indult a hét végén a cselgáncsozók olimpiai kvalifikációs sorozatát nyitó ulánbátori Grand Slam-viadalon, de így is éremmel tér hazai a miniküldöttség: Varga Brigitta bronzérmes lett a női 63 kilogrammos súlycsoportban.

Magyar Nemzet
2022. 06. 25. 13:50
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Cselgáncsban pénteken Mongólia fővárosában, Ulánbátorban kezdődött meg a párizsi olimpiáig vezető menetelés. A magyar válogatott a nagy távolság és a közelgő budapesti Grand Slam Hungary (július 8–10.) miatt a tervek szerint kihagyta volna a viadalt, de sportpolitikai megfontolásból két dzsúdós mégis benevezett. S milyen jó, hogy Varga Brigitta elutazott! Az MTK Budapest 63 kilogrammosok között szereplő dzsúdósa 2017-ben Chilében ifjúsági világbajnoki címet szerzett, tavaly a junior-világbajnokságon felállhatott a dobogó harmadik fokára, szombaton Ulánbátorban pedig megszerezte első IJF World Tour-érmét is!

A Judoinfo szakportál beszámolója szerint Varga Brigitta a legjobb nyolc közé jutásért a mongol Lkhagvajargal ellen két perc után ipponnal győzött, s a negyeddöntőben a hosszabbításban ugyancsak ipponnal múlta felül riválisát, az izraeliek junior világbajnoki ezüstérmesét, Kerem Primót. Az elődöntőben a japánok kétszeres Ázsia-bajnoka, Nabekura Nami nem sok esélyt adott a magyar lánynak, de a bronzmeccsen sikerült feledhetetlenné tenni ezt a napot: Varga Brigitta egy gyönyörű kontratámadással, ipponnal győzte le a türkmén Zulhumar Daskinovát, megszerezve ezzel az áhított Grand Slam-érmet!

A szép magyar siker után az Európai Judoszövetség közelmúltban megválasztott elnöke, egyben a Magyar Judoszövetség elnöke, a helyszínen tartózkodó Tóth László is fogadhatta a gratulációkat.

Nem járt szerencsével a másik magyar induló: a Kaposvári JK 73 kilogrammos European Open-győztese, Boros Bence ipponnal kikapott a Grand Prix-győztes üzbég Sahram Ahadovtól, de ami nagyobb baj, meg is sérült a döntő akciónál. 

Az IJF World Judo Tour – és az olimpiai kvalifikációs sorozat – két hét múlva Budapesten folytatódik, a Grand Slam Hungary versenyére július 8. és 10. között kerül sor a Papp László Budapest Sportarénában.

Borítókép: Varga Brgittának megérte elutaznia Ulánbátorba (Forrás: Judoinside.com)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.