Most először kerültek egy szintre a nők a férfiakkal

Cselgáncsban pénteken az ulánbátori Grand Slam-versennyel megkezdődik az olimpiai kvalifikációs sorozat a 2024-es párizsi ötkarikás játékokra. A maratoni menetelés első állomásán a mongol fővárosban csak két versenyzőnk lép tatamira, válogatottunk a július 8–10. közötti Grand Slam Hungary elnevezésű viadalra készül, amely a pontvadászat első európai versenye lesz.

Magyar Nemzet
Forrás: Judoinfo.hu2022. 06. 23. 11:45
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A párizsi kvalifikációs rendszer nem sokat változik a legutóbbi sorozathoz képest, a létszámokban viszont lesz változás, és ez most a hölgyeknek kedvez: 2024-ben ugyanis már egyenlő létszámmal lehetnek jelen a két nem képviselői, ami az első alkalommal történik meg a sportágban. Párizsban összesen tizenöt számban osztanak érmeket: mind a tizennégy súlycsoportban (férfi 60, 66, 73, 81, 90, 100, +100, női 48, 52, 57, 63, 70, 78 és +78 kg), továbbá a vegyes csapatversenyben (férfi 73, 90, +90, női 57, 70 és +70 kg). Összesen 372 olimpiai kvóta talál gazdára, ebből 186 férfi és 186 női.

A kvótákból 343-at az olimpiai kvalifikációs ranglista alapján osztanak ki, különféle szempontok alapján, ezek közül a legfontosabb: a rangsor zárásakor minden súlycsoportban a legjobb tizenhét dzsúdós (egy országból legfeljebb egy) megszerzi az indulási jogot. A többi már számolgatással jár… A fennmaradó helyekből tizennégy a rendező Franciaországnak jár, tizenöt szabadkártyáról pedig háromoldalú bizottság dönt – ez utóbbiakat leginkább olyan országok kaphatják meg, amelyek nem tudtak indulási jogot szerezni a sportágban, esetleg más sportágban sem.

Olimpiai kvalifikációs pontokat világbajnokságon, World Judo Masters-viadalon, Grand Slam- és Grand Prix-versenyeken, Continental Open-tornákon, illetve kontinensbajnokságokon lehet szerezni, ezeken természetesen nem ugyanannyit. A vb-arany 2000 pontot ér, a Mastersen 1800, a Grand Slamen 1000, az Eb-n és a többi kontinensbajnokságon, valamint a GP-versenyeken 700 pontot ér az első hely. Egy vb-5. hely a 720 pontjával többet hoz a konyhára, mint egy GP-arany (700) vagy egy GS-ezüst (700). Az olimpiáig hátra levő két esztendőben mindenkinek mindkét évben a hat legjobb eredményét nézik, de az első évben szerzett pontokat csak 50 százalékkal számolják el.

Az olimpiai kvalifikációs időszak egészen pontosan 2022. június 24-től 2024. június 23-ig tart, az első európai eseménye a július 8. és 10. között következő Grand Slam Hungary lesz a Papp László Budapest Sportarénában. Amint arról a Judoinfo szakportál beszámolt, ide ingyenes lesz a belépés, a jegyekhez pedig előzetes regisztráció útján lehet hozzájutni a Magyar Judo Szövetség felületén, ITT.

Az olimpiai kvalifikációban mindenki tiszta lappal indul, de a versenyeken az adott, „gördülő” világranglista alapján készítik a sorsolásokat – mint például a teniszben –, így nagyon fontos, hogy ki milyen pozícióból indul. Nos, két versenyzőnk remek pozícióból kezd, hiszen a férfi 90 kg-ban a női 52 kg-ban pedig Pupp Réka egyaránt a második helyen áll a világranglistán (Tóth bronzérmes, Pupp ötödik volt a tokiói olimpián), ők a kvalifikációs versenyeken eleinte csak a legjobb nyolc között találkozhatnak a súlycsoportjuk legjobbjaival. Ám akad kivételes szituáció is, mert a férfi nehézsúlyban a háromszoros olimpiai és tízszeres világbajnok francia Teddy Riner kevés versenyen indult, és ő csak a 17. a világranglistán. Aki őt kifogja ellenfélnek, nem lesz boldog…  Tóth és Pupp mellett még egy versenyzőnk van az első tízben, a női 63 kg-ban Özbas Szofi a hetedik.

Az olimpiai kvalifikációs sorozatot nyitó, hét végi ulánbátori Grand Slam-versenyen két indulónk lesz: a férfi 73 kg-ban Boros Bence (Kaposvári JK), a női 63 kg-ban Varga Brigitta (MTK Budapest) lép tatamira. Az ő benevezésük sportdiplomáciai lépésnek is tekinthető, válogatottunknak „illik” megmutatnia magát a párizsi kvalifikáció első állomásán. Ezzel együtt dzsúdósaink természetesen alapvetően a július 8–10. közötti budapesti Grand Slam-versenyre készülnek.

Borítókép: Tóth Krisztián és Pupp Réka is a világranglista második helyéről kezdheti meg az olimpiai kvalifikációs sorozatot (Forrás: Judoinfo.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.