Hét év után lett újra magyar világelső az olimpiai sportágban

Hosszú idő, hét év szünet után ismét van világelsőnk a cselgáncsozónknál: az elmúlt másfél évben sikert sikerre halmozó paksi dzsúdós, Pupp Réka átvette a vezetést a női 52 kilogrammos súlycsoport legfrissebb világranglistáján!

Magyar Nemzet
Forrás: Judoinfo.hu2022. 07. 30. 11:27
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzetközi Judoszövetség (IJF) Marius Vizer elnökké választása után, 2007-ben vezette be a világranglistát, amelyet a 100 kilósoknál még abban az évben az Európa-bajnok, világbajnoki bronzérmes és a párizsi szupertornán aranyérmes Hadfi Dániel vezetett. Később két alkalommal sikerült hasonló magasságokig jutni, Mészáros Anett 2010-ben volt első a 70 kilogrammosoknál, amikor Európa-bajnoki címe mellé Grand Slam-győzelmet és világbajnoki ezüstérmet gyűjtött. Harmadszor 2015 nyarán az akkor huszonegy esztendős Tóth Krisztiánról beszélt a dzsúdós világ, a KSI SE akkor junior-világbajnoki aranyérem, egy Grand Slam- és két Grand Prix-győzelem után vette át a vezetést a 90 kilogrammosok között.

Most negyedszer van tehát világelsőnk, ezúttal az 52 kilogrammos súlycsoportban, ahol Pupp Réka az elmúlt másfél esztendőben az olimpiai ötödik helyezés mellé nyolc érmet gyűjtött az IJF World Tour viadalain, ezek között volt egy Európa-bajnoki bronzérem, no és három Grand Slam-győzelem, tavaly Bakuban, az idén pedig Antalyában és Budapesten érte el Braun Ákos tanítványa.

Íme, a Budapesten szerezett aranyéremmel, Pupp Réka balról a második:

Fotó: EJU

A Judoinfo szakportál arról is tájékoztatott, hogy Pupp Rékán kívül négy versenyzőnk található súlycsoportjában a legjobb húsz között a legfrissebb világranglistán: az olimpiai bronzérmes (90 kg, MTK Budapest) ötödik, az Eb-bronzérmes Özbas Szofi (63 kg, BHSE) pedig nyolcadik, Ungvári Attila (81 kg, Győri AC) és Sipőcz Richárd (+100 kg, Széchenyi Egyetem SE) egyaránt a tizennegyedik helyen áll.

Borítókép: Pupp Réka szenzációs formát mutat az utóbbi időben, a szorításából nincs menekvés (Forrás: IJF)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.