Magyar ezüst és bronz az alexandriai öttusa-világbajnokságon!

Szép Balázs bronzérmet szerzett a férfiak egyéni versenyében az alexandriai öttusa-világbajnokságon, a Szép, Demeter Bence, Bőhm Csaba összeállítású magyar csapat pedig második lett Egyiptomban. A nők is éremért szállnak harcba.

Magyar Nemzet
2022. 07. 30. 19:07
Szép Balázs
Forrás: Facebook / Magyar Öttusaszövetség
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már az bravúr volt a javából, hogy mind a négy magyar férfi versenyző bejutott a szombati döntőbe Egyiptomban – ez a 69 fős mezőnyben egyedül a mieinknek sikerült. Idén először rendeztek meg új formátumban, selejtező-elődöntő-döntő lebonyolításban világbajnokságot, és ez a magyaroknak már a világkupában is ízlett, a férfiak vb-küzdelmei pedig újabb bizonyítékul szolgáltak erre.

Az elődöntőt két csoportban rendezték meg, az A jelűből Bőhm Csaba és Szép Balázs, a B-ből pedig Demeter Bence és Bereczki Richárd jutott be a fináléba. Az utóbbi két versenyző a tavalyi vb-n Kairóban csapatban ezüstérmes volt, akkor még az olimpiai bronzérmes Marosi Ádámmal kiegészülve, aki megnyerte az egyéni aranyat. A 38 éves klasszis azonban most nem volt olyan formában, hogy elutazzon Alexandriába, így esélyt kaptak a fiatalok.

Főként a 22 éves Szép Balázs élt a lehetőséggel. Noha elsősorban a legtapasztaltabb Demetertől várhattunk érmet, a nála tíz évvel fiatalabb Szép volt az, aki megszerezte a bronzérmet az egyéni versenyben.

A döntőt Bőhm az 5-7., Demeter a 8-11., Szép a 12-14., Bereczki pedig a 16. helyről kezdhette meg. A lovaspályán Demeter, Szép és Bereczki hibátlanul és szintidőn belül ment végig, Bőhm lova egy akadályt vert le, ez hét pont levonásával járt a lehetséges 300-ból. Utóbb Demeter 10 pontos büntetést kapott.

A mezőny ezt követően az emelt páston vívott bónuszpontokért, a győztes maradt mindig a páston. Bereczki négy ellenfelét győzte le nyolc pontért, az őt megállító Szép négy, Demeter két pluszpontot szerzett, Bőhm viszont kikapott pástra lépése alkalmával.

Ezután a 25 méteres, nyitott medencében 200 méter leúszása várt a döntősökre. A magyarok közül Bőhm érte el a legjobb időt, 2:01.60 perccel negyedik lett. Bereczki (2:01.98) a hatodik, Demeter (2:02.08) a hetedik, Szép (2:04.23) pedig a kilencedik időt úszta.

A négy lövősorozattal megszakított 5x600 méteres futásnak Bőhm a negyedik, Demeter a nyolcadik, Szép a 11., míg Bereczki a 13. pozícióból vághatott neki. A kombinált számban kiélezett verseny alakult ki, csak a tavaly olimpiai bajnok brit Joseph Choong előnye volt viszonylag jelentős. Szép már az első lövészetével ígéretesen javított a helyzetén, mert harmadikként jött ki az állásból Choong és az egyiptomi Mohamed Elgendi mögött, és ezt a helyét végig meg is őrizte. 

A kombinált számban Szép (10:14.00) a második, Demeter (10:34.70) a nyolcadik, Bőhm (10:47.10) a 11., Bereczki pedig (10:51.10) a 13. időt érte el. A végeredményt tekintve a bronzérmes Szép mögött

Demeter a nyolcadik, Bőhm a tizedik, a 18 fős döntő negyedik magyarja, Bereczki Richárd pedig a 13. helyen végzett. Összességében pedig – merthogy egyben csapatversenyt is rendeztek – Magyarország szerezte meg az ezüstérmet.

Tizenkét ponttal előzték meg a mieinket a franciák, a harmadik helyen Németország végzett.

A nők döntője magyar idő szerint 20.00-kor kezdődik, ott két magyarnak szoríthatunk, Simon Sarolta és küzd az újabb érmekért.

Borítókép: Szép Balázs az utolsó, kombinált számban az alexandriai vb-döntőben (Fotó: Facebook/Magyar Öttusaszövetség) 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.