Új értelmezés: mostantól les az, ami eddig nem számított lesnek

A FIFA illetékes testülete a topbajnokságok kezdete előtt egy ponton újraértelmezte a labdarúgás legvitatottabb és legkényesebb pontját, a lesszabályt. Természetesen mostantól ez a magyar bajnokságra is érvényes.

Magyar Nemzet
2022. 07. 30. 15:42
France v Croatia: UEFA Nations League - League Path Group 1
Kylian Mbappe (Paris Saint-Germain) of France in action during the UEFA Nations League League A Group 1 match between France and Croatia at Stade de France on June 13, 2022 in Paris, France. (Photo by Jose Breton/Pics Action/NurPhoto) (Photo by Jose Breton / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Fotó: AFP/Jose Breton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly október 10-én játszotta a Nemzetek Ligájának döntőjét Franciaország és Spanyolország. Az előbbi nyert 2-1-re, és a mérkőzés a második, mindent eldöntő francia gólról maradt emlékezetes, mert megosztotta a világot: les volt vagy sem? A 80. percben Theo Hernandez ugratta ki Kylian Mbappét, aki szépen váltotta gólra a ziccert – más kérdés, hogy az indítás pillanatában erősen lesgyanús helyzetben kapta a labdát, a VAR azonban sokak számára érthetetlen módon úgy ítélte meg, hogy szabályos volt a találat. Pedig a gól szabályos volt, mert Eric Garcia megpróbálta megjátszani a labdát, és úgy látszik, kicsit hozzá is ért. 

 

A MAGYARÁZAT, HOGY MIÉRT VOLT ÉRVÉNYES A GÓL

A másik sokakat megbotránkoztató eset a Németország–Anglia találkozón történt, ahol baloldali beadásába beleért a német Lukas Klosterman, a labda pedig a lesen álló elé került, a Spurs támadóját pedig Nico Schlotterbeck lerántotta. A játékvezető előbb továbbot intett, de a VAR-t visszanézve tizenegyest ítélt, ugyanis Klosterman labdába érésével új játékhelyzet alakult ki, így Kane lesállása már nem számított.

 

A VITATOTT ESET 1:14-TŐL

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetég, a FIFA szabályalkotó testülete pénteken részben újraértelmezte a les fogalmát éppen a két felemlegetett eset miatt. Az időzítés nem véletlen, hiszen a jövő héten már kezdődnek a topligák is, és ezelőtt kellett tisztázni ezt a kérdést. Az új szabályozás szerint Mbappé és Kane találata is szabálytalan lenne, mert sem Garcia, sem Klosterman nem birtokolta a labdát, nem „szándékosan” passzoltak, és nem tudták, hogy érintésük után hol fog kikötni a labda. Az új iránymutatás szerint mostantól csak akkor nem les egy ilyen szituáció, ha a játékos tudva és akarva adja tovább a labdát.

Érdekesség, hogy az új szabály továbbra sem vonatkozik az öngólokra, vagyis ha egy védő úgy talál a saját kapujába, hogy a támadó mögötte lesen áll, akkor a gólt meg fogja adni a játékvezető.

Borítókép: Kylian Mbappénak ezentúl másként kell figyelnie a lesre (Fotó: AFP/Jose Breton)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.