A hollandoknak most nem lehetne ennél nagyobb örömük

Ma este Hollandiában, Utrechtben 23,3 kilométeres csapatidőfutammal kezdődött meg a spanyol országúti kerékpáros-körverseny, és a Vuelta első szakasza után a holland Jumbo–Visma örülhetett. A csapatból a legjobban pedig a holland Robert Gesink.

Magyar Nemzet
2022. 08. 19. 21:42
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Vuelta a három nagy háromhetes kerékpáros-körverseny között a Tour de France és a Giro d’Italia után a harmadik a presztízst tekintve, de aki megnyeri, az ugyanúgy behúzhat magának egy Grand Tour-győzelmet, mint a francia körverseny bajnoka. A Vuelta első három szakaszát idén Hollandiában rendezik, és a viadal ma este egy Utrechtbői induló, és oda visszaérkező, 23,3 kilométeres etapon csapatidőfutammal indult. Ebben az egymás után négyperces időkülönbséggel indított csapatok jellemzően nyolc versenyzővel vágtak neki a távnak, a célban az óra pedig akkor állt meg, amikor az adott csapat ötödik versenyzője áthaladt a célvonalon.

A Vuelta mezőnyét 23 csapat alkotja, a 18 World Team, amely a sportág elitjét jelenti, valamint öt Pro Team szabadkártyával. Utóbbiak közül a 18.30-kor elsőként indult Burgos BH csak hét bringással rajtolt el, mert egyik versenyzője az utolsó pillanatban koronavírus-fertőzés miatt kidőlt a sorból, ez azért nagy pech.

Miután tizennyolc csapat beérkezett a célba, a BikeExchange–Jayco vezetett 25:11 perces idővel, két másodperccel az UAE Team Emirates, héttel a Groupama–FDJ előtt. De a két legnagyobb esélyesnek számító alakulat, a Jumbo–Visma és a Quick-Step Alpha Vinyl még hátra volt. Előbbiben teker az előző három Vueltán győztes szlovén Primoz Roglic, utóbbiban pedig a belga Remco Evenepoel, talán ők a legnagyobb esélyesei az idei spanyol körversenynek. Előbb azonban az INEOS Grenadiers tekert be a célba, és 24:53 perces idővel az élre állt. A brit csapat soraiban ott van a 2019-es Girón győztes, idén második Richard Carapaz, de éppen a Vuelta rajta előtt lett hivatalos, hogy a 29 éves ecuadori versenyző jövőre már az EF Education–EasyPost csapatát erősíti. A Quick-Step egy másodperccel (!) szorult az INEOS mögé. Az uolsóként indult Jumbo–Visma azonban nagyobb tempót diktált, ami nagyon tetszett az út szélén helyet foglaló rengeteg szurkolónak, hiszen a Jumbo holland csapat. S remek idővel, 24:40 perccel megnyerte a csapatidőfutamot, a holland sor 56,676 km/órás átlagot tekert.

A győztes Jumbo–Vismából a célvonalon elsőként átguruló 36 esztendős holland Robert Gesink lett a Vuelta idei első piros trikósa (ez az összetettben vezetőt illeti meg), aki ezt mintegy „ajándékként” kapta meg csapattársaitól az eddigi munkája elismeréseképpen. S mivel éppen egy holland versenyzőről van szó, most tényleg nagyon ünnepelhetnek a hollandok.

Ami az összetett esélyeseket illeti: Primoz Roglic tehát 13 másodperc előnnyel rendelkezik az INEOS kapitányai, Carapaz és a francia Pavel Sivakov, valamint 14-gyel Evenepoel előtt. A 2018-as bajnok brit Simon Yates (BikeExchange–Jayco) lemaradása 31 másodperc, az idén Girót nyert ausztrál Jai Hindley (BORA–hansgrohe) hátránya pedig 41 másodperc.

Vuelta, 1. szakasz, Utrecht, 23,3 km, csapatidőfutam:
1. Jumbo–Visma 24:40 perc
2. INEOS Grenadiers 13 másodperc hátrány
3. Quick-Step Alpha Vinyl 14 mp h.

Szombaton a 's-Hertogenbosch és Utrecht közötti 175,1 kilométer megtétele vár a 77. Vuelta a Espana mezőnyére, amely összesen 3280 kilométert teker, amíg szeptember 11-én célba ér Madridban.

A brit Daniel Bigham pénteken megdöntötte az egyórás kerékpározás világrekordját: a tavalyi Európa-bajnokságnak otthont adó svájci Grenchen velodromjában 55,548 kilométert teljesített, eredménye 459 méterrel jobb Victor Campenaerts eddigi világcsúcsánál. A belga kerékpáros 2019 áprilisában 55,089 kilométert teljesített a mexikói Aguascalientesben, azóta öten kísérelték meg felülmúlni ezt – legutóbb a korábbi csúcstartó, a brit Alex Dowsett tavaly novemberben –, de sikertelenül. Bigham 2019-ben tagja volt az országúti világbajnokság programjában akkor bemutatkozó vegyes váltó csapatidőfutamban bronzérmes brit hatosnak, tavaly és idén pedig ezüstérmes lett hazája időfutam-bajnokságán. A harmincéves kerékpáros az INEOS Grenadiers szakmai stábjának tagja, az időfutamok és aerodinamika fejlődéséért felelős versenymérnök a brit csapatnál. Mindkét nem egyórás kerékpáros világcsúcsa idén, egyformán Grenchenben dőlt meg: a nőknél a holland Ellen van Dijk májusban állított fel rekordot 49,254 kilométerrel.

Borítókép: A Jumbo–Visma kezdte legjobban a Vueltát (Forrás: Twitter/La Vuelta)

 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.