Az egyiptomi kór az elnökségi ülésen is téma volt

Az antalyai Európa-bajnokság férfikardcsapatunk aranyérme ellenére sem úgy sikerült, ahogyan azt a Magyar Vívószövetség elnöksége előzetesen remélte, de a kairói vb két arannyal (Szilágyi Áron, női kardcsapat) és egy ezüst (férfikardcsapat) már parádés teljesítmény volt. A Magyar Vívószövetség elnöksége értékelte válogatottunk szereplését, de már előre is nézett.

Magyar Nemzet
Forrás: MVSZ2022. 08. 18. 17:02
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Vívószövetség (MVSZ) elnökségi ülésén Boczkó Gábor szövetségi kapitány számolt be az antalyiai Európa-, illetve a kairói világbajnokságról. A korábbi világbajnok párbajtőröző az Eb-n történő szereplést várakozáson alulinak nevezte. Egy aranyérmet nyert a küldöttség a férfikardcsapat révén – a verseny előtt három éremben bízott a szövetségi kapitány. Ugyanakkor a három, további egyéni döntős szereplést pozitívnak ítélte meg, és elmondta, hogy az elhúzódó világkupaszezon miatt külön felkészülést nem végzett a magyar válogatott az Eb-re. Ennek ellenére jobb szereplésben bízott Boczkó Gábor. Ezt erősítette meg Csampa Zsolt elnök is, aki a kardcsapatok mellett a férfi tőrözők teljesítményét emelte ki külön.

A kairói világbajnoksággal kapcsolatosan Boczkó Gábor elmondta, hogy az „egyiptomi kór” szinte mindenkit utolért a helyszínen, sokat kellett dolgoznia az orvosi stábnak, de így is volt, akit mindez befolyásolt a versenyen. A két arany- és az egy ezüstérem természetesen remek eredmény, ugyanakkor nem rejtette véka alá a kapitány azokat a negatívumokat sem, amelyeket a jövőben ki kell majd küszöbölni. Külön kiemelte, hogy a férfikard kivételével 25-26 év a válogatott átlagéletkora, ami nemcsak a párizsi, hanem a Los Angeles-i olimpiával kapcsolatosan is kifejezetten biztató.

Az MVSZ tájékoztatása szerint a meghívottként jelen lévő vezetőedzők ugyancsak értékelték válogatottjaikat, illetve válaszoltak az elnökség kérdéseire.

Csampa Zsolt elnök azt kérte, hogy valamennyi fegyvernemi vezetőedző szeptember 15-ig küldje el a részletes versenyeztetési tervet az olimpiai kvalifikációs időszak végéig. Elhangzott az is, hogy a munka folytatása a felnőtt válogatottaknál már szeptemberben kezdődik, méghozzá valamennyi fegyvernem részére alapozó edzőtáborokkal. Az elnökség az Európa- és világbajnokságról szóló beszámolókat egyhangúlag elfogadta.

Ezt követően a következő szezon volt a téma. Boczkó Gábor vázolta a 2022/23-as szezon válogatási elveit. A kadet ranglista továbbra is automatikusan válogat a világversenyekre. Juniorban a rangsor első három helyezettje lesz ott az Eb-n és a vb-n, a negyedik helyezettet szubjektíven határozhatja meg a szakma. Felnőtt korosztályban pedig továbbra is a 2+2-es elv marad érvényben. Kadetban és juniorban három vagy négy európai körverseny, illetve világkupa, a három legjobb hazai válogató eredménye, a kadet és junior országos bajnokság, valamint a legjobb eggyel magasabb korosztályos eredmény számít majd. Felnőttben négy vagy öt nemzetközi verseny, a három legjobb hazai válogató eredménye, valamint az országos bajnokság válogat majd. Változás lesz a korábbiakhoz, hogy a rangsor számításában a hazai versenyek pontszáma megfeleződik az eddigiekhez képest.

Az elnökség ugyanakkor az éves versenynaptárt és a válogatott kereteket visszaküldte a szakbizottságoknak további átgondolásra.

Borítókép: Női kardcsapatunk (Pusztai Liza, Katona Renáta, Szűcs Luca, Battai Sugár) világbajnoki aranya szenzációs eredmény (Forrás: MVSZ)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.