Későn ébredt a Fehérvár, és nem jutott be a csoportkörbe

Elsősorban két szögletből kapott gól jelentette a Fehérvár vesztét az 1. FC Köln elleni visszavágón az Európa-konferencialiga (Ekl) rájátszásában. A Bundesliga-klub csütörtökön megérdemelt, 3-0-s győzelmet aratott az ötven percig álmatag magyar csapat ellen, s ezzel a párharcot megfordítva bejutott a csoportkörbe.

2022. 08. 25. 21:03
null
20220825 Székesfehérvár Fehérvár FC 1 FC Köln konferencia liga selejtező labdarúgás Fotó: Mirkó István Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tízezres kölni tömegről és székesfehérvári csatatérről szóltak a rémhírek a napokban, de nem ismétlődött meg a 2017-es londoni eset, amikor a német klub szurkolói közül több ezren jegy nélkül jelentek meg az Arsenal elleni meccs előtt a stadionnál, úgy próbáltak meg bejutni, amiből akkora balhé lett, hogy csak egyórás csúszással kezdődhetett el a találkozó.

Fehérváron a rendőrség kézben tartotta a dolgokat, hagyták kicsit hangolni a kölnieket az Országalmánál kora délután, majd olyan gyorsan eltüntették őket, hogy rövid időn belül már csak az elhagyott üres sörösdobozok jelezték, hogy egyáltalán ott voltak. 

A német szurkolók többségében békésen készülődtek a meccsre, és általános meggyőződésük volt, hogy az első találkozón a Fehérvár csak a huszadik percben történt kölni kiállításnak köszönhetően tudott 2-1-re nyerni. Tehát egyértelműen győzelemben és továbbjutásban reménykedtek.

Így voltak ezzel a fehérvári ultrák is, akik a mérkőzést megelőző éjszakán két órakor a Köln szállásánál rendezett tűzijátékkal próbálták megzavarni az ellenfél pihenését. 

Így vagy úgy, a Köln három helyen változtatott az első mérkőzés kezdőjéhez képest, a Fehérvár viszont a győztes csapaton ne változtass elvet követve ugyanúgy állt fel, azaz így: Kovács – Nego, Larsen, Stopira, Sabanov, Hangya – Bamgboye, Pinto, Fiola, Dárdai – Zivzivadze.

Fotó: Mirkó István

Remek hangulatban kezdődött a mérkőzés, a kölni drukkerek görögtüzeket gyújtottak, és zajlott a hangpárbaj a két kapu mögött. Öt perc után a pályán is elkezdtek zajlani az események. A hazaiaknál Bamgboye okozott veszélyt a jobb szélen, de nagyobb helyzete a Kölnnek akadt, amit Florian Kantz fölé lőtt. A német csapatkapitány a tizedik percben javított, jól tekert középre szögletből, és Timo Hübers az elalvó fehérvári védők gyűrűjében a léc alá fejelt – 0-1.

Nem ilyen kezdést terveztek a hazaiak, a kint kiharcolt előny máris odalett, és a folytatás sem volt jobb.

Gólja után a Köln egyértelműen magához ragadta az irányítást, a játék a magyar térfélen folyt, a fehérvári közönségnek mindössze egy-egy szép egyéni megoldás (Stopira szerelése, Fiola sarkazása) jelentett örömforrást, egyébként csak a németeken múlt, hogy nem többgólos előnnyel vonultak szünetre. Beszédesek voltak a statisztikák: 13-2 volt a lövési kísérletek és 5-1 a szögletek aránya a vendégek javára.

Fotó: Mirkó István

A második félidőből még egy perc sem telt el, amikor újabb kölni szöglet után megszületett a második német gól: a rövidnél megcsúsztatták a labdát a vendégek, és a hosszún Szkiri lőtt a kapuba – 0-2. 

Muszáj volt elkezdenie futballoznia a Fehérvárnak, és ezzel a hozzáállással érdekes módon tudott is veszélyt teremteni a Köln kapuja előtt, Dárdai Palkó bal oldalról való centerezése után öt méterről Zivzivadze lábában maradt a szépítő – de annál sokkal fontosabb – gól. Később a grúz csatár távoli lövéssel is próbára tette a német kapust, és Marvin Schwäbe újra védett.

Az utolsó negyedórára elfogyott a Vidi puskapora, a Köln rutinosan, olykor az időt is húzva tartotta a számára tökéletes 2-0-s eredményt, Steffen Baumgart vezetőedző még a kiállítását is bevállalta némi balhét generálva, s a legvégén a harmadik kölni gól is megszületett.

A németek megkapták, amiért jöttek, megfordították a párharcot, és bejutottak az Ekl csoportkörébe. A Fehérvárnak sokba került, hogy csak ötven perc után kezdett el játszani.

Európa-konferencialiga-selejtező, rájátszás, visszavágó: Fehérvár–1. FC Köln (német) 0-3 (0-1), Székesfehérvár, Mol Aréna Sóstó, 10 411 néző, jv.: Palabiyik (török), gólszerző: Hübers (10.), Szkiri (46.), Schindler (94.). Továbbjutott a Köln 4-2-es összesítéssel.

Borítókép: Nego és Fiola küzd a labdáért a Köln elleni mérkőzésen (Fotó: Mirkó István)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.