Lewis Hamilton bevallotta, a legrosszabb rémálmai váltak valóra

A Formula–1 hétszeres világbajnoka, Lewis Hamilton elárulta, mit érzett, amikor 2021 decemberében drámai körülmények között kicsúszott a kezéből a nyolcadik vb-cím.

Magyar Nemzet
2022. 08. 10. 17:13
Formula One Grand Prix of Austria - free practice and qualifying
epa10059726 British Formula One driver Lewis Hamilton of Mercedes-AMG Petronas after the qualifying for the Formula One Grand Prix of Austria at the Red Bull Ring in Spielberg, Austria, 08 July 2022. EPA/CHRISTIAN BRUNA / POOL Fotó: CHRISTIAN BRUNA / POOL
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

(Mercedes) eddig nemigen beszélt arról, hogyan élte meg, hogy 2021-ben nem ő nyerte meg a világbajnoki címet a Formula–1-ben. A hétszeres vb-győztes a tavaly decemberi Abu-Dzabi Nagydíj utolsó néhány köréig már-már a zsebében érezhette a trófeát, hiszen tetemes előnye volt riválisa, (Red Bull) előtt. A hajrában azonban fordult a kocka, és semmi sem alakult Hamilton kedve szerint. Előbb egy biztonsági autós szakasz, majd Michael Masi versenyigazgató döntése tett be a britnek, akit végül a leintés előtt fél körrel Verstappen megelőzött, így ő lett tavaly a világbajnok.

A hétszeres világbajnok a verseny után elvonult a nyilvánosság szeme elől, de azóta sem igen beszélt a történtekről. Most viszont megtörte a csendet, a Vanity Fairnek adott nyilatkozatában részletesen beszélt arról, hogy mi játszódott le a fejében.

– Figyeltem a dolgok alakulását, és a legrosszabb rémálmaim váltak valóra. Azt gondoltam magamban, nem történhet meg, hogy ezt a címet kicsalják a kezemből. 

Nem vagyok benne biztos, hogy szavakba tudom önteni, mit éreztem akkor. Emlékszem, hogy csak ültem az autóban és hitetlenkedtem. Aztán rájöttem, hogy ki kell csatolnom a biztonsági öveimet, és ki kell mennem az emberek közé. Ki kell másznom innen, ha elég erőt gyűjtök ehhez. De semmi erőm nem volt. Hosszú-hosszú ideje nem éltem át ennyire nehéz pillanatokat. Tudtam, hogy mi történt, milyen döntéseket hoztak és ez miért volt így. Azzal is tisztában voltam, hogy ezzel valami nem volt rendben – magyarázta a 37 éves versenyző.

 

Amikor végül Hamilton kiszállt az autóból, gratulált Verstappennek a győzelemhez, majd édesapja, Anthony próbálta őt megvigasztalni a csalódást keltő végjátékért.

– Megölelt, és valami olyasmit mondott, hogy szeretné, ha tudnám, mennyire büszke rám. Ez volt az életem egyik legbensőségesebb pillanata. Már csak azért is, mert miközben felnőttem, nagyon ritkán tapasztaltam meg ezt.

Az idényzáró futam utóhatásaként a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) pontosította a biztonsági autós szabályokat, illetve leváltotta Michael Masit. Idén két versenyigazgató, Niels Wittich és Eduardo Freitas felváltva látja el a feladatokat.

Lewis Hamiltonnak Masi elküldése aligha jelentett gyógyírt, tekintve, hogy továbbra is várnia kell a rekordot jelentő, nyolcadik világbajnoki címére (jelenleg Michael Schumacherrel közösen áll az élen). Minden bizonnyal idén sem ő lesz a világbajnok, ugyanis tavalyi vetélytársa, Verstappen villámléptekkel halad második titulusa felé. A címvédő holland 80 ponttal előzi meg a második Charles Leclerc-t (Ferrari), a – Mercedes év eleji gyengélkedésének köszönhetően is csak – hatodik Hamilton pedig 112 ponttal maradt le Verstappen mögött.

 

Borítókép: Lewis Hamilton az Osztrák Nagydíj helyszínén, Spielbergben (Fotó: EPA/Christian Bruna)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.