Román futballvégletek: azonnali lefejezés kontra végtelen türelem

A tervszerű építkezés bizonyítéka vagy a korlátozott lehetőségek következménye? A Nemzetek Ligája harmadik értékcsoportjába visszacsúszó román válogatott szövetségi kapitánya, Edward Iordanescu mindenesetre egyelőre „túlélni” látszik a történelmi kudarcot.

2022. 09. 28. 15:35
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Bölönivel is pontosan ez történt volna!” – sietett kijelenteni Mihai Stoichita, a Román Labdarúgó-szövetség technikai igazgatója, miután megerősítették tisztségében Edward Iordanescu szövetségi kapitányt. Egy ország, illetve a futballszakma felháborodása ellenére, valamint annak dacára, hogy a román válogatott visszacsúszott a Nemzetek Ligája harmadik vonalába.

Az utalás egyértelműen arra vonatkozott, hogy az év eleji tárgyalások végén a befutásra esélyes Bölöni László többek között azért állt el a megállapodástól, mert csak hosszú távú szerződés birtokában látott volna munkához. Adott pillanatban elfogadni látszott a szövetség által kínált paktumot, amely a 2024-es Európa-bajnokság selejtezőinek befejezéséig lett volna érvényben, illetve ha pótselejtezőre kényszerül a válogatott, akkor addig. De tételesen szerepeltek benne részcélok is, amelyek elérésétől tették volna függővé a szövetség vezetői az együttműködés folytatását. Ilyen volt a Nemzetek Ligája-szereplés, amelyet Bölöni csak felkészülésnek tekintett volna az Eb-selejtezőkre. A szövetség akkori álláspontja szerint ha a válogatott nem végez legalább a csoportja második helyén, el is küldhetik a szakvezetőt.

A gyakorlat mindenesetre rácáfolt az akkori álláspontra: Iordanescu vezetésével ugyan a román válogatott fennállása óta először végzett egy világverseny selejtezőcsoportjának utolsó helyén – Bosznia-Hercegovina, Finnország és Montenegró társaságában mindössze nyolc pontot szerzett –, a kapitányt szóban már a tartalékos bosnyákok elleni utolsó meccsen aratott 4-1-es győzelem estéjén megerősítették pozíciójában. Stoichita szerint azért, mert az utolsó két meccsen – előzetesen Finnországban értek el 1-1-es döntetlent – egyértelműen biztató jeleket mutatott a társaság. – Iordanescu nagyon jól dolgozott a szövetségben és a terepen is – hangzott a technikai igazgató érvelése, mintha a régi szép időkben született termelési beszámolókból inspirálódott volna.

Razvan Burleanu szövetségi elnök kicsit konkrétabb dolgokra hivatkozott: a finnek ellen kilenc, a bosnyákok ellen pedig hét, az utánpótlás-válogatottból alig „kiöregedett” játékos képezte a csapat gerincét. És ez szerinte szép jövőre nyújt kilátást. Amely valahogy úgy festene, hogy két év múlva diadalmenetben térnek majd vissza az NL második értékcsoportjába. Hogy addig lesz egy Európa-bajnokság is? Természetesen, afölött viszont elég lesz majd sopánkodni a sorsolást követően. Amely egyelőre annyiban téma, hogy a román válogatott elméletileg akár egy csoportba is kerülhet az utóbbi időben csodákat művelő magyar csapattal.

A romániai futballszakma mindenesetre ritkán tapasztalható egységfrontba tömörülve mond ítéletet Edward Iordanescuról: a román futballtörténelem leggyengébb szövetségi kapitányának kiáltja ki. Ionel Ganea egykori sokszoros válogatott csatár szerint minden percért késő, 22-23 éves futballistákkal azonnal el kell kezdeni az újjáépítést, az élükre pedig olyan szakember kell, mint Victor Piturca vagy Bölöni László – mondta a 49 éves, a Bundesligát is megjárt volt topjátékos az egyik sporttelevízióban.

Hadnagy Attilának, a Sepsi OSK sportigazgatójának eltérő a véleménye Iordanescuról, képzett, jó edzőnek tartja, akit szerinte elsősorban azért csócsál folyamatosan a szakma, mert nem tartja többnek, mint az „apuka kisfiának” – a számottevő játékosmúlt nélküli Edward édesapja, Anghel Iordanescu ugyanis remek futballistaként, majd a Hagi-féle román aranygeneráció szövetségi kapitányaként vonult be a román futballtörténelembe. A háromszéki szakember szerint elsősorban a gyenge játékosanyaggal magyarázható a válogatott évek óta tartó lejtmenete. – Míg Hagiék generációjának 85 százaléka európai topcsapatokban játszott, addig ma jó esetben a Serie B-ben kerülnek pályára a legjobb román futballisták. Ez pedig igencsak beszűkíti a lehetőségeket – mondta Hadnagy.

Borítókép: A román szurkolók csalódottak (Forrás: Twitter/Echipa Națională)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.