Verstappen káromkodásával ért véget az időmérő, ezt elbaltázta a Red Bull

Charles Leclerc, a Ferrari monacói versenyzője volt a leggyorsabb a Formula–1-es Szingapúri Nagydíj mai időmérő edzésén, így a vasárnapi futamon ő rajtolhat majd az első helyről. A címvédő és az összetettben nagy előnnyel vezető holland Max Verstappen (Red Bull) csak nyolcadik lett a kvalifikációban, mert ezt nagyon elbaltázta a csapata.

Magyar Nemzet
2022. 10. 01. 16:41
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Érdekesen alakultak a Formula–1-es Szingapúri Nagydíj szabadedzései, hiszen a három gyakorlást három különböző pilóta nyerte, és a vb-címvédő, a pontversenyben jelenleg is vezető (Red Bull) – aki vasárnap már akár újra világbajnok lehet – nem volt köztük. Pénteken az első szabadedzésen (Mercedes), a másodikon Carlos Sainz (Ferrari), szombaton a harmadikon Charles Leclerc (Ferrari) jegyezte a legjobb köridőt. Ami azonban nem jelentette azt, hogy Verstappen nagyon lemaradt volna: sorrendben a második, a negyedik és újra a második helyen végzett. Szombaton amúgy csak harminc perccel a tervezett rajt után engedték pályára a pilótákat a heves esőzés miatt. A nehéz körülmények közepette Leclerc több mint fél másodpercet vert Verstappenre, így a már villanyfényes időmérőt a Ferrari monacói pilóta várhatta a legnagyobb önbizalommal.

A közép-európai idő szerinti 15 órás kezdéskor nem esett az eső, de a pálya vizes volt, a mezőny átmeneti esőgumikon kezdte meg a körözést. A Q1-ben Verstappen, Hamilton, Leclerc, a Q2-ben Leclerc, Hamilton, Verstappen volt az első három sorrendje. A kvalifikáció második szakaszában Sebastian Vettel (Aston Martin), Lance Stroll (Aston Martin) és Csou Kuan-jü (Alfa Romeo) a száradó pályán már feltette a slick gumikat, de nem jött be nekik a húzás, mindhárman kiestek, miként meglepetésre George Russell (Mercedes) is.

A Q3-ben a tíz pilótából viszont már csak Cunoda Juki (Alpha Tauri) és Kevin Magnussen (Haas) jött ki átmeneti esőgumikon, nyolcan már lágy keveréken száguldottak. S ugyan az elején Cunoda került az élre, ez rövid királyság volt, mert elkezdtek működni a slick gumik. Hamilton vette át vezetést, majd Ferando Alonso (Alipne). Folyamatosan változott, hogy ki áll éppen az első helyen, Alonsót Leclerc tolta le az élről, őt Hamilton, majd újra Alonso következett, de végül Leclerc nyerte meg az időmérőt, megelőzve Sergio Pérezt (Red Bull) és Hamiltont. Pérez 0,022, Hamilton 0,054 másodperccel maradt le Leclerc-től – ez nagyon szoros volt!

Verstappen pedig nagyon megjárta, csak nyolcadik lett, s okkal káromkodott a rádión. A hajrában a pole pozíciót érő körét nem tudta befejezni, a Red Bull utasította, hogy álljon ki a bokszba. A hollandnak ugyanis nem maradt volna annyi üzemanyaga, amennyit a szabályok előírnak. A történetet még kínosabbá teszi a Red Bullnál, hogy Verstappen az ezt megelőző körével is az élre állhatott volna, ám akkor két kanyarral a vége előtt is arra utasították, hogy lépjen le a gázról, mert egy „töltő” kör után a felturbózott autójával majd az utolsó köre lesz az igazi. Nos, nem lett az, és a rádióforgalmazásban ki kellett sípolni a dühös Verstappen kifakadását.

Charles Leclerc idei kilencedik, pályafutása 18. pole pozícióját könyvelhette el.

A teljes rajtsorrend:
1. sor:
Charles Leclerc (monacói, Ferrari)
Sergio Pérez (mexikói, Red Bull)
2. sor:
Lewis Hamilton (brit, Mercedes)
Carlos Sainz (spanyol, Ferrari)
3. sor:
Fernando Alonso (spanyol, Alpine)
Lando Norris (brit, McLaren)
4. sor:
Pierre Gasly (francia, Alpha Tauri)
Max Verstappen (holland, Red Bull)
5. sor:
Kevin Magnussen (dán, Haas)
Cunoda Juki (japán, Alpha Tauri)
6. sor:
George Russell (brit, Mercedes)
Lance Stroll (kanadai, Aston Martin)
7. sor:
Mick Schumacher (német, Haas)
Sebastian Vettel (német, Aston Martin)
8. sor:
Csou Kuan-jü (kínai, Alfa Romeo)
Valtteri Bottas (finn, Alfa Romeo)
9. sor:
Daniel Ricciardo (ausztrál, McLaren)
Esteban Ocon (francia, Alpine)
10. sor:
Alexander Albon (thaiföldi, Williams)
Nicholas Latifi (kanadai, Williams)

A 61 körös Szingapúri Nagydíj vasárnap 14 órakor kezdődik.

Borítókép: A Szingapúri Nagydíj időmérőjének legjobbjai (Forrás: Twitter/Formula 1)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.