Pankrációba illő jelenet: megvan a katari vb első piros lapja

Sokáig úgy tűnt, hogy gól nem születik a Wales–Irán meccsen, a katari vb első piros lapja viszont előkerült a rendes játékidőben. Wayne Hennessey kapus pankrációba illő mozdulattal tarolta le az iráni támadót. Carlos Queiroz csapata veszélyesebb volt, kétszer is eltalálta a kapufát, és a 98. percben végül a gól is megérkezett, amelyet a hosszabbítás 11. percében újabb követett. Irán drámai és megérdemelt 2-0-s győzelmet aratott Wales ellen.

Magyar Nemzet
2022. 11. 25. 13:06
HENNESSEY, Wayne
ar-Rajján, 2022. november 25. Wayne Hennessey walesi kapus szabálytalankodik az iráni Mehdi Taremivel (j) szemben, amiért leküldték a pályáról a katari labdarúgó-világbajnokság második fordulójában, a B csoportban játszott Wales-Irán mérkõzésen az ar-rajjáni Ahmad bin Ali Stadionban 2022. november 25-én. MTI/EPA/Rungrodzs Jongrit Fotó: Rungrodzs Jongrit
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az első forduló alapján Wales sima sikerére lehetett számítani, hiszen Irán 6-2-es vereséget szenvedett Angliától, Gareth Bale-ék pedig ugyan felemás játékkal, de 1-1-re végeztek az Egyesült Államok ellen. A továbbjutás szempontjából az Irán elleni siker kötelező feladat volt a csoport másik három válogatottja számára, és ezen a vizsgán Wales minden előzetes várakozás ellenére megbukott.

Százmillió euróval ér többet a walesi vb-keret az iráninál a Transfermarkt szerint, de ebből semmi sem látszott a meccsen. Ugyan az első kapusbravúrt az iráni Hosszeininek kellett bemutatnia reflexből Moore közeli kísérlete után, de ezenkívül Wales egyáltalán nem okozott veszélyt a kapu előtt az első félidőben. Ellenben Irán néhány perccel később egy szép akcióból a kapuba talált, de les miatt a VAR elvette a gólt.

BALE, Gareth
Gareth Bale és Wales elbukott Irán ellen. Fotó: Manu Fernández

Szünet után is Irán járt közelebb a gólhoz, Carlos Queiroz csapata kétszer is a kapufát találta el egy nagy rohamon belül: előbb Azmun lódult meg a jobb oldalon, és bombázott közelről félmagasan a bal lécre, majd Golizadeh húszméteres tekerése jött ki a jobb kapufáról.

Wales a 84. percben Davies lövésével veszélyeztetett, de a löket fölé ment. Néhány pillanattal később már Irán került helyzetbe, az angolok ellen duplázó Taremi lépett ki a védők közül, Hennessey kapus pedig kifutva, magasra nyújtott lábbal letarolta őt. A játékvezető meglepetésre először csak sárga lapot adott volna, de a VAR korrigált: megszületett a katari vb első kiállítása.

És ami késett, nem múlt: megszületett az iráni vezető gól is a 98. percben. Egy rossz walesi felszabadítás után Csesmi 22 méteres lövése utat talált a bal alsó sarokba. Wales fejvesztve kitámadott, így a hosszabbítás 11. percében négy a kettő ellen támadhattak az irániak, majd Rezajan elé került a labda, aki 13 méterről a kifutó kapus és a becsúszni igyekvő Davies mellett a kapu közepébe emelt.

Wales még a vb-pótselejtezőn 2-1-re legyőzte Ukrajnát, azóta viszont már a hetedik mérkőzésén maradt nyeretlen. Az Irán elleni vereség pedig könnyen a továbbjutásába kerülhet a B csoportban.

Labdarúgó-világbajnokság, B csoport, 2. forduló: Wales–Irán 0-2 (0-0), gólszerzők: Csesmi (90+8.), Rezajan (90+11.), piros lap: Hennessey (86., Wales).

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022

Borítókép: Wayne Hennessey walesi kapus szabálytalankodik az iráni Mehdi Taremivel (j) szemben, amiért leküldték a pályáról a katari labdarúgó-világbajnokság második fordulójában, a B csoportban játszott Wales–Irán mérkőzésen az ar-rajjáni Ahmad bin Ali Stadionban 2022. november 25-én (Fotó: MTI/EPA/Rungrodzs Jongrit)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.