Történelmi magyar siker: Salim Omar Gergely világbajnok

Olimpiai sportágban, tekvandóban szerezte meg hazánk első világbajnoki címét Salim Omar Gergely, aki a Mexikóban rendezett vb-n lett aranyérmes az 54 kilogrammos súlycsoportban. Győzelmének értékét tovább növeli, hogy a döntőben a hazai közönség kedvencét győzte le.

Magyar Nemzet
2022. 11. 20. 8:54
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

tavaly és idén is Európa-bajnok volt tekvandóban, a tavalyi tokiói olimpián pedig ötödik helyezett lett, így nem csoda, hogy a mexikói vb-t is az esélyesek között kezdte, harmadik kiemeltként vágott neki a viadalnak.

A legjobb 32 között Sebastian Tant, majd a nyolcaddöntőben Konsztantinosz Dimitropuloszt is vesztett menet nélkül győzte le. Először a negyeddöntőben, Kurt Bryan Barbosa ellen vesztett menetet, amikor a Fülöp-szigeteki egyenlíteni tudott Salim ellen. A harmadik menetben aztán a magyar tekvandós elhúzott, és bejutott az elődöntőbe.

A tajvani Csen Po-jen ellen is hasonló volt a forgatókönyv a döntőbe jutásért: Salim előnyt szerzett, ellenfele egyenlített, a harmadik menetben viszont ismét a magyar bizonyult a jobbnak. A döntőben a hazai közönség kedvence, a mexikói César Rodríguez volt az ellenfél, akit Salim újra vesztett menet nélkül, 2:0-ra győzött le, és megszerezte hazánk első világbajnoki címét a sportágban.

Korábban a vb-bronz volt a magyar csúcs, amelyet hárman szereztek meg: Salim édesapja, Salim Gergely, valamint Tóth Balázs és Kotsis Edina.

Salim Omar édesapja, a tanzániai születésű, dán állampolgársággal is rendelkező Salim Gergely 1992-ben a barcelonai olimpián aranyérmes lett a bemutató jelleggel megtartott versenyen – a tekvandó akkor még csak bemutatósportág volt az ötkarikás játékokon. Később Omar nagybátyja, Salim József ötödik lett a Sydney-i olimpián 2000-ben, ami után 21 év elteltével volt a sportág első magyar indulója a játékokon Omar, aki ugyancsak az ötödik helyen végzett Tokióban.

Salim Omar Gergely szerezte hazánk első Eb-aranyát a sportágban tavaly, és immáron az első vb-arany is az ő nyakában lóg.

Borítókép: Salim Omar Mexikóban ünnepel (Fotó: World Taekwondo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.