A kuvaiti olajsejk botrányos nagyjelenete Valladolidban + videó

A Magyar Nemzet az idei katari vb nyitányának napjától, egészen a döntőig, minden nap felidéz egyet a labdarúgó világbajnokságok immár 90 éve íródó történelmének néha kacagtató, néha meghökkentő és néha bizony tragikus pillanatai közül. A 40 évvel ezelőtzi vb-n Kuvait olajsejkjének elképesztő mutatványa is borzolta a kedélyeket.

Juhász Attila
2022. 12. 01. 6:50
A kuvaiti emír öccse. Fahid al-Ahmad sejk 1982-es vb Forrás: YouTube/képernyőfotó
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A most következő történet főszereplője, ha hiszik, ha nem, egy olajsejk.

Persze nem katari, mint a mostani vb házigazdái, hanem kuvaiti. A már 1982-ben is a dúsgazdag olajkitermelő arab országok közé tartozó, egyébként Katarhoz hasonló méretű és népességű állam labdarúgó-válogatottja akkor jutott ki először és mind ez idáig utoljára a vb-re.

És bizony egy igencsak bravúros döntetlennel, a korábbi kétszeres ezüstérmes, ’76-ban Európa-bajnok csehszlovákok elleni 1-1-gyel mutatkoztak be Spanyolországban.

Talán ettől kaptak vérszemet a kuvaitiak, talán csak túlságosan heves volt a vérmérséklet arrafelé, nem tudni, de az tény, hogy második találkozójuk, a Franciaország elleni meglehetősen viharosra sikeredett.

A ’82-es világbajnokságot az angolok elleni sima zakóval kezdő galloknak ezen a meccsen már mindenképpen nyerniük kellett, és ennek megfelelően lényegében le is futballozták a kuvaitiakat.

A botrány a meccs második félidejében, 3-1-es francia vezetésnél tört ki, amikor a kuvaitiak szerint az immár negyedik francia gól szabálytalan körülmények között született, állítólag valaki sípolt, és ők emiatt leálltak. Stupar bíró viszont megadta a találatot, amibe az önérzetes kuvaitiak nem akartak belenyugodni.

Addig reklamáltak a szovjet játékvezetőnél, amíg a kuvaiti emír öccse, Fahid al-Ahmad sejk, aki az ottani labdarúgó-szövetség elnöke és a FIFA vezetőségi tagja is volt, a lelátóról bement a pályára és valami egészen elképesztő nagyjelenetet adott elő. Monológjának lényege az volt, hogy szerinte csalnak ellenük, és lehívta csapatát a pályáról, mondván, hogy az ő értelmezése szerint ez a meccs itt és most véget ért.

A megdöbbentő és addig sosem látott sportvezetői magatartás ott, abban a pillanatban lényegében célt ért, ugyanis a bíró visszavonta a kuvaitiak által vitatott találatot. A meccs ez után a képtelen incidens után, a kényszerszünetet követően folytatódott, és a franciák a végén vitathatatlanul belőtték a negyediket, 4-1-re nyertek, majd egészen az elődöntőig meneteltek.

A botrányos valladolidi eset következménye az lett, hogy a sejket kizárták a FIFA-ból, a szovjet bíró pedig soha többé nem vezethetett nagy tornán mérkőzést, még partjelzőként sem foglalkoztatták.

Kuvait pedig azóta sem jutott ki világbajnokságra.

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022

Borítókép: Fahid al-Ahmad sejk az 1982-es vb francia–kuvaiti meccsén a pályán (Forrás: YouTube/képernyőfotó)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.