Az úszás Matuzsáleme még egyszer, utoljára kifogott a magyar kihívóján

Aranyéremre és világcsúcsra készült Szabó Szebasztián 50 méteres pillangóúszásban a rövid pályás világbajnokságon Melbourne-ben, és a szerdai döntőben remekül is kezdett, de végül be kellett érnie a bronzéremmel. A 42 éves brazil Nicholas Santos negyedszer lett a szám világbajnoka, az úszás Matuzsáleme méltóképpen zárta le legendás pályafutását.

2022. 12. 14. 12:04
SZABÓ Szebasztián
Melbourne, 2022. december 13. Szabó Szebasztián, miután megnyerte a Melbourne-ben zajló rövidpályás úszó-világbajnokság férfi 50 méteres pillangóúszásának elõfutamát 2022. december 13-án. MTI/AP/Asanka Brendon Ratnayake Fotó: Asanka Brendon Ratnayake
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szabó Szebasztián tavaly az aranyéremre hajtott a rövid pályás vb-n 50 pillangón, hiszen a kazanyi Eb-n Nicholas Santos 21,75 másodperces világcsúcsát beállítva szerezte meg az első helyet. A kiváló formája gyümölcsét akkor egy koronavírus-fertőzés miatt nem tudta learatni az Abu-Dzabiban rendezett vb-n, amelyen ugyan elindult, de már csak a negyedik helyre futotta az erejéből.

Szabót azóta fűtötte, hogy bebizonyítsa, ő a legjobb ebben a számban, erről a lapunknak adott interjúban beszélt a vb előtt. A keddi elődöntőben egyedül ő úszott 22 másodperces idő alatt, amivel jelezte komoly céljait a mezőny előtt, de erre a legnagyobb riválisok, mindenek előtt a rövid pályás úszás legendája, Santos is tudott reagálni a melbourne-i döntőben.

Pedig jól kezdődött a finálé a magyar úszó szempontjából, hiszen újra remek reakcióidővel rajtolt, 0,58 másodperc alatt, ami ugyan egy századdal lassabb volt, mint az elődöntőben, de így is a legjobb a mezőnyben, két századdal lerajtolta Santost. A győriek kiválósága féltávnál 9,91 másodperccel még az első volt, de végül győzött a brazil rutinja, a 42 éves Santos 21,78 másodperces idővel, tehát új világbajnoki rekorddal és a saját világcsúcsától mindössze három századdal elmaradva az első helyen csapott a célba.

Szabó a harmadik helyre jött be 21,98-as idővel, és leginkább amiatt ostorozhatja magát, hogy nyolc századdal elmaradt az elődöntőben úszott idejétől, amivel második lehetett volna a svájci Noe Pontit megelőzve. A bronzérem miatt szégyenkezni persze nem kell: Magyarország kilencedik éremszerzője lett Szabó Szebasztián a rövid pályás vb-k történetében.

Ami pedig a győztes Santost illeti, az ezüstérmes Pontinak az apja is lehetne, hiszen éppen kétszer annyi idős (42 vs. 21). A brazilok úszólegendája méltó módon zárja le a pályafutását: azt már a budapesti nagymedencés vb-n elárulta a nyáron, hogy a jövőben szeretne a családjára, az ötéves kisfiára koncentrálni, és már akkor utalt rá, hogy a rövid pályás vb lehet a búcsúja.

Santos júniusban a Duna Arénában ezüstérmes lett 50 pillangón, amivel megdöntötte Dara Torres rekordját, és 42 évesen ő lett a legidősebb dobogós úszó a világversenyeken (az amerikai legenda a 2008-as pekingi olimpián 41 évesen volt háromszor is ezüstérmes). A brazil most rátett még néhány hónapot a matuzsálemi rekordjára Melbourne-ben.

– Négyszer sikerült, én vagyok a világrekorder is, örülök, hogy itt lehettem – fogalmazott Santos a döntő után, utalva arra, hogy negyedszer lett rövid pályán világbajnok 50 pillangón. – Megpróbáltam felépíteni magam az előfutamtól, az elődöntőn keresztül a döntőig, és ez sikerült, mert a fináléban úsztam a legjobb időt.

Szabó Szebasztián számára épp ez a szépen felépített versenyzés hiányzott Melbourne-ben ahhoz, hogy fényesebb legyen az érem, de neki lesz még lehetősége bizonyítani. Igaz, Santost szemtől szemben valószínűleg már nem győzheti le, csak a közös világrekordjukat veheti üldözőbe.

A magyarok közül – aki az első napon 200 vegyesen a 16. helyen végzett – csütörtök hajnalban a 200 pillangó előfutamában javíthat, hiszen célja, hogy legalább egyszer a döntőben ússzon a vb-n. Szabó számára szünnap következik, mivel nem jutott be a 100 gyors döntőjébe, a szerdai előfutamban 48,19 másodperces idővel a 41. helyen zárt összesítésben. A zentai származású úszó legközelebb pénteken az 50 gyors előfutamában ugrik vízbe Melbourne-ben, a másik számában, amelyben dobogós helyezésre fájhat a foga.

Borítókép: Szabó Szebasztián a melbourne-i rövid pályás vb-n (Fotó: MTI/AP/Asanka Brendon Ratnayake)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.