Szabó Szebasztián a világcsúcsra hajt, ami itthon „semmit sem ér”

Itteni idő szerint hétfő éjjel kezdődik és december 18-ig tart a rövid pályás úszó-vb Melbourne-ben, ahol Szabó Szebasztián számít magyar éremesélyesnek. Ugyan klasszisaink közül Milák Kristóf sem vállalta az ünnepek előtt a hosszadalmas ausztráliai utat, az úszósport színe-java összegyűlt a vb-re, így többek közt a románok zsenije, David Popovici, a dél-afrikai Chad le Clos és a brazil legenda, Nicholas Santos is Szabó ellenfele lesz. A 26 éves győri sprinter lapunknak nem titkolta céljait: aranyat hozna a karácsonyfa alá a világ végéről.

2022. 12. 12. 7:30
SZABÓ Szebasztián
Vizes Eb – Úszás Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Összejön az új világcsúcs 50 pillangón?
– Nem akarom elkiabálni, de olyan felkészülés van mögöttem, olyan formában vagyok, olyan magabiztosságot érzek, hogy igen, bennem van a világcsúcs – válaszolta lapunknak Szabó Szebasztián. – Ha tudok kellőképpen magamra koncentrálni, és megcsinálom azt, amire képes vagyok, akkor sikerülhet. Egyébként is van egy olyan érzésem, hogy ezen a vb-n világcsúcs kell majd az aranyéremhez, mert az utóbbi másfél évben többen is a rekord közelében úsztak.

Szabó Szebasztián arannyal és a világcsúccsal térne haza Ausztráliából Fotó: Szabó Miklós

– Ott van a mezőnyben a 42 éves brazil Nicholas Santos is, a szám háromszoros világbajnoka, egyben címvédője, akivel holtversenyben tartja a jelenlegi világcsúcsot 21,75 másodperces idővel. Mennyire figyel rá?
– Szeretném azt mondani, hogy semennyire, mert csak magamra fókuszálok, de valójában motivál, hogy ő is itt van. Tavaly az Eb-n állítottam be a világcsúcsát, és alig vártam, hogy a vb-n összecsapjunk Abu-Dzabiban, de nem sokkal előtte covidos lettem, ami miatt nagyon nem úgy alakult számomra az a verseny, ahogy elterveztem, negyedik lettem a döntőben. Most itt a lehetőség, hogy legfőképpen saját magamnak bebizonyítsam, a dobogó tetején van a helyem ebben a számban. De nemcsak Santosra kell figyelni, hanem a többiekre is, mert a legjobb nyolc között bárki tud nagy időt úszni.

– Mi a cél a többi számban? Indul még 50 gyorson, valamint 100 méteren pillangón és gyorson is.
– Az 50 pillangó mellett szeretnék még egyszer a dobogóra állni, és erre 50 gyorson van a legjobb esélyem. Úgy érzem, kezdek igazi ötvenes sprinterré válni, de rövid pályán legutóbb a tavalyi Eb-n úsztam komolyabban az ötven gyorsot, úgyhogy kíváncsi vagyok, most mire leszek képes. A százméteres számok kiszámíthatatlanok, ott mindig változik az élmezőny, míg ötvenen tudjuk, hogy nagyjából kik az esélyesek. A fő cél a minimum egy érem, remélhetőleg egy arany.

– Augusztusban a római Európa-bajnokságra kvázi nyaralásból érkezett, ami miatt kicsit le is szidta Sós Csaba szövetségi kapitány. Utána beleállt a munkába?
– Igen, és ezt így is terveztük. A római Eb nem a fénypontja volt a karrieremnek, ezzel együtt jó volt ott lenni és versenyezni. Ahogy hazaértünk, elkezdtük a felkészülést, 101 százalékosan odatettem magam, és hamarosan kiderül, hogy igazunk volt-e. A római Eb-t ugyanis épp azért engedtem el a budapesti vb után, mert tudtam, hogy az év végén nekem kell majd az erő Melbourne miatt. Most készen állok.

– Változtatott valamit a felkészülésében, amitől sokat remél?
– Elkezdtem odafigyelni a részletekre, ami korábban nem volt jellemző rám. Gondolok itt a tudatosabb nyújtásra, a jobban megtervezett étrendre, hogy mikor, mit és mennyit iszom vagy eszem. Most dolgozom először dietetikussal. A melbourne-i vb után folytatom a felkészülést a 2024-es párizsi olimpiára, mert már csak másfél év van addig. Mindent annak rendelek alá, és ami addig jön, az mind egyfajta kísérlet, hogy kijavítsuk az összes hibát.

– Milyenek a körülmények Melbourne-ben? Év elején nagy port kavart, hogy Novak Djokovics a koronavírus-oltás hiánya miatt nem léphetett be az országba, így lemaradt az Australian Openről.
– Most már nincs előírva az oltás, és úgy látom, hogy az élet visszaállt a normál kerékvágásba, maszkot is csak néhányan viselnek. Nekünk PCR-tesztet kellett csináltatnunk, ezenkívül más dolgunk nem volt a Coviddal összefüggésben. Több mint tíz napja itt vagyunk, még sosem szenvedtem meg ennyire az akklimatizációval, az első három-négy napban éjjel alig bírtam aludni, nappal meg fennmaradni, de mostanra teljesen átálltam, jól vagyok. Csak kicsit már unalmas, hogy ennyi ideje itt vagyunk, és még nem történt semmi. Jöhetnének már a versenyek!

– Az mennyire zavaró, hogy Jakabos Zsuzsannával együtt csak ketten indulnak magyar színekben?
– Általában sokan szoktunk lenni, a külföldiek kérdezgetik is, hogy most miért vagyunk ilyen kevesen. Engem nem befolyásol, hogy százan vagyunk vagy ketten, így is, úgy is ugyanazt csinálom az edzőmmel. Csak az a fontos, hogy itt lehetünk, és képviselhetjük Magyarországot.

– Bosszantja, hogy a rövid pályás vb kívül esik a 2022-es díjak körén? Az úszók évzáró gáláján már átadták az idei elismeréseket, és az Év sportolója díj jelöltlistái is elkészültek, noha egy világcsúccsal és egy vb-arannyal még ön is nagyot dobhatna karácsony előtt.
– Őszintén szólva ez egyáltalán nem érdekel. Tavaly, amikor Eb-aranyat úsztam a világcsúcs beállításával, itthon az sem ért semmit, a rövid pályás eredményeket nálunk valahogy nem értékelik annyira, pedig Melbourne-ben is összegyűltek a legjobbak. Én csak örülök, hogy itt lehetek, ugyanis nem a díjakért úszom, hanem azért, mert imádom a versenyzést. Ezért vállaltam, hogy lényegében az utolsó pillanatban toppanok majd be karácsonyra Zentán a családomhoz. Ha oda tudok tenni egy aranyat a fa alá, az lesz a legszebb elismerés.

is négy számban indul
Mindössze két úszó képviseli hazánkat Melbourne-ben a rövid pályás vb-n, Szabó Szebasztián (50, valamint 100 pillangó és gyors) mellett Jakabos Zsuzsanna, aki ugyancsak négy számban indul (200 és 400 vegyes, 200 gyors és pillangó). – Örülök, hogy van még egy verseny az év végén, amire lehetett készülni, és nem engedtük el ezt az időszakot. Szeretnék döntőt úszni, amihez javulnom kellene, mert a vb előtti eredményeim szerintem kevesek lesznek ehhez – nyilatkozta Jakabos a Magyar Úszószövetség oldalán. Magyar idő szerint hétfő éjjel Szabó az 50 pillangó, Jakabos a 200 vegyes előfutamában kezdi meg a szereplését.

Borítókép: Szabó Szebasztián a római Európa-bajnokságon augusztusban (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.