Novak Djokovics újra a politika játékszere lehet

Novak Djokovics októberben két tornát is nyert, az viszont továbbra is kérdéses, hogy legnagyobb sikerei helyszínén, az Australian Openen újra ütőt ragadhat-e.

2022. 10. 16. 14:12
DJOKOVIC, Novak
Tel-Aviv, 2022. október 2. Az elsõ helyen kiemelt szerb Novak Djokovic az orosz Roman Szafjullin elleni játszma közben a tel-avivi keménypályás férfi tenisztorna elõdöntõjében 2022. október 1-jén.-én. Djokovic 6:1, 7:6 (7-3) arányban gyõzött. MTI/EPA/Abir Szultan Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Novak Djokovics menetel. A szerb teniszklasszis októberben két versenyt is nyert, ezzel az ötödik férfiteniszező lett, aki eljutott kilencven tornagyőzelemig. (Jimmy Connors százkilenccel tartja a csúcsot, mellette az idén visszavonult Roger Federer (103) valamint Ivan Lendl (94) és Rafael Nadal (92) előzi csak meg a szerbet az örökrangsorban.)

Djokovics lett az első, aki mindhárom borításon – salak, fű, kemény pálya – trófeát nyert idén, két olyan országban (Izrael, Kazahsztán) nyert, ahol korábban még soha, bebiztosította a kvalifikációját az év végi, torinói világbajnokságra, ahol ismét nekifuthat, hogy beállítsa Federer csúcsát, és hatodszor is megnyerje a versenyt.

Esélye lesz rá, pihentebb, mint a többi éljátékos, akik közül a címvédő Alexander Zverev, valamint a héten egyaránt első gyermeke születését ünneplő és Danyiil Medvegyev is sérült.

Djokovicsnak tehát minden esélye megvan rá, hogy erősen zárja az évet, azonban a harmincöt éves játékos is többször hangsúlyozta idén: pályafutásának aktuális szakaszában már elsősorban a Grand Slamekre koncentrál – ha tud. Idén Ausztráliából az év első GS-tornája kezdete előtti napokban kiutasították, mert a jelenléte Alex Hawke akkori bevándorlásügyi miniszter szerint veszélyt jelentett az oltási programra és hajlandóságra. Djokovics később, jóval egyértelműbb körülmények között a US Openről és annak felvezető versenyeiről is lemaradt, mert koronavírus elleni oltás híján nem utazhatott be sem az Egyesült Államokba, sem Kanadába.

A Grand Slameket tekintve a következő állomás ismét Ausztrália lesz, ahol Djokovics korábban kilenc alkalommal is nyert, jövőre pedig azért lépne pályára, hogy ismét utolérje a GS-trófeák számában huszonkét sikerrel csúcstartó Nadalt. A déli országba való beutazáshoz immár nincs szükség oltásra, ezt a feltételt a májusi helyi szövetségi kormányváltás után nem sokkal eltörölték.

Apró bökkenő, hogy Djokovicsot az idei kiutasítás értelmében automatikusan három évre kitiltották Ausztráliából.

Ez a kitiltás persze eltörölhető, ahogy az a Djokoviccsal egyszerre kiutasított Renata Voracová esetében már júliusban meg is történt. A cseh párosjátékos januárban ugyan a politikai játszma áldozata lett, de nem elég ismert ahhoz, hogy annak főszereplője legyen. A sportág egyik legnagyobb klasszisa esetében már más a helyzet.

Arculcsapással érne fel az ausztrálok számára, ha Novak Djokovicsot visszaengednék az országba csak azért, mert ő egy magasan rangsorolt teniszező, sok millió dollárral a zsebében.

Ugyanazok a szabályok érvényesek rá is, mint bárki másra – hangsúlyozta Karen Andrews, az előző kormány belügyminisztere, s nem ő volt az egyetlen az ellenzékbe kényszerült politikusok közül, aki hasonló véleményt fogalmazott meg az elmúlt napokban.

Helyi elemzők szerint azonban ez éppen annak a jele lehet, hogy az aktuális kormány Djokovics számára kedvező döntést hoz majd. Ugyanakkor az idei mizéria alatt az azóta miniszterelnökké kinevezett Anthony Albanese a politikai ellenfeleivel szemben megfogalmazott kritikában azt az álláspontot képviselte, hogy a szerb teniszezőnek eleve meg sem kellett volna kapnia a vízumot.

Ami biztos, hogy Craig Tiley, az Australian Open versenyigazgatója nem akar újra olyan kínos helyzetbe keveredni, mint idén.

– Ez nem olyan ügy, amiben lobbizhatunk, minden Djokovicson és az ausztrál kormányon múlik. Tudom, hogy Djokovics indulni szeretne a versenyen, és ha beléphet az országba, mi természetesen tárt karokkal várjuk – fogalmazott a héten Tiley, aki azt is leszögezte: nem tervezik Wimbledon példáját követni, azaz az orosz és a fehérorosz teniszezők – ország- és zászlójelzés nélkül – jövőre is részt vehetnek a melbourne-i viadalon.

Djokovics viszont ismét az ausztrál belpolitika játékszere lehet.

Borítókép: Novak Djokovics (Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.