A FINA elnöke is Budapesten tisztelgett Milák Kristófék előtt

Mozgalmas estéje volt pénteken a magyar úszósportnak, ugyanis a szövetség (MÚSZ) elnöke, Wladár Sándor előbb bejelentette, hogy nyolc egyetemmel kötöttek példa nélküli együttműködési szerződést, majd a Hilton Budapest báltermében megtartották az évzáró díjátadó gálát. Különösebb meglepetést nem keltett, hogy Milák Kristóf lett az év férfi úszója, de színpadra állt a vizes sportok első embere, a nemzetközi szövetség (FINA) kuvaiti elnöke, Huszain al-Muszallam is, Gyurta Dániel pedig bekerült a Magyar Úszó Hírességek Csarnokába.

2022. 11. 26. 10:34
MILÁK Kristóf; MÁRTON Richárd
Budapest, 2022. november 25. Márton Richárd Európa-bajnok és Milák Kristóf olimpiai-, világ- és Európa-bajnok úszók (b-j) Az év pillanata díjjal a Magyar Úszó Szövetség évzáró gáláján a Hotel Hiltonban 2022. november 25-én. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Olyan világban élünk, amelyben a látszateredmények fontosabbak, mint a valódi értékek. Nekünk azonban nem látszatintézkedésekre van szükségünk, hanem valódi együttműködésre – Wladár Sándor nyomatékos szavakkal adta meg az este alaphangját a Hilton hatodik emeletén tartott sajtótájékoztatón, miközben Sós Csaba, az úszók szövetségi kapitánya társaságában nyolc magyarországi egyetem rektora, illetve megbízottja ült mellette az asztalnál.

Hamarosan előkerült az együttműködési szerződés is, amelyet mindannyian elláttak az aláírásukkal, s ennek értelmében a Szegedi Tudományegyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Nyíregyházi Egyetem, az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetem és a győri Széchenyi István Egyetem segíti az 2018-ban megálmodott Úszó nemzet program működését többek közt az oktatók kiválasztásával és fejlesztésével.

Egerszegi Krisztina, az erdei őzike

Wladár Sándor elmondta, hogy hazánkban példa nélküli az ilyen széles körű összefogás egy sportági szövetség, valamint az egyetemek között, és hangsúlyozta az összefogás fontosságát a gazdasági nehézségek közepette. Továbbá köszönetet mondott Orbán Viktor miniszterelnöknek, aki személyesen támogatta az Úszó nemzet program elindulását. Nagy eredménynek tartja, hogy az energiaválság ellenére 77 uszoda működését sikerült megmenteni. – Ezzel a kormány megmentette a magyar úszósport múltját, jelenét és nem utolsósorban a jövőjét – jelentette ki Wladár, aki szerint a jelenlegi húszezer gyermek úszásoktatását jövő szeptembertől már 46 ezerre tudják növelni, s egy nap a százezres álomhatárt is elérhetik.

WLADÁR Sándor
Wladár Sándor fontos bejelentést tett Fotó: Szigetváry Zsolt

A MÚSZ elnöke kiemelte az ötszörös olimpiai bajnok úszólegenda, Egerszegi Krisztina szerepét a programban, aki nagykövetként hétről hétre járja az uszodákat, jelen van az oktatásban. – Ő olyan mint egy csodaszép erdei őzike, meg kellett szelídíteni – fogalmazott Wladár. – Húsz évig távol tartotta magát a szereplésektől, ezért is tartom nagy dolognak, hogy ennek a programnak meg tudtuk nyerni őt. Járja az uszodákat, és soha nem a pozitív dolgokra kíváncsi, hanem a negatívakra, és ezekről részletes beszámolókat, javaslatokat készít. Egy feltétellel vállalta a feladatot, hogy olyan oktatók vesznek részt a munkában, akik nemcsak értenek hozzá, hanem meg is tudják szerettetni a sportot a gyerekekkel.

Az egyetemekkel való együttműködésnek is ez a legfőbb célja a nemzeti úszóprogramban.

FINA-elnök: Soha nem látott összefogás

Öt emelettel lejjebb, a bálteremben már gyülekeztek az este főszereplői, a magyar úszósport színe-java. Ugyan Wladár Sándor a valódi értékeket hangsúlyozta a látszattal szemben, a magyar úszósport „látszatra” is eredményes volt 2022-ben – volt mit megünnepelni.

Budapest rendezte meg idén a világbajnokságot, amelyen két aranyérem és egy világcsúcs (hála Milák Kristófnak) mellett egy-egy ezüst és bronzérem is összejött. A római Európa-bajnokságon pedig taroltak a magyarok, akik öt arany-, hét ezüst- és három bronzéremmel az úszószámok éremtáblázatának a második helyén zártak a házigazda olaszok mögött.

Az természetesen nem keltett meglepetést, hogy az éremszerzésben az élen járó lett az év férfi úszója, és az is szinte magától értetődő volt, hogy az év sportpillanata is az ő nevéhez fűződött azzal a fair play díjas gesztussal, hogy a római Eb 200 méteres pillangószámának eredményhirdetésén felhívta magához a dobogó tetejére a második helyezett Márton Richárdot, így hallgatták együtt a magyar himnuszt.

A 2022-es év díjazottjai:
Az év úszói: Milák Kristóf és Mihályvári-Farkas Viktória
Az év nyíltvízi úszói: és Olasz Anna
Az év junior úszói: Mészáros Dániel és Pádár Nikolett
Az év junior nyíltvízi úszói: Betlehem Dávid és Fábián Bettina
Az év csapata: a római Eb-n aranyérmes 4x200 méteres férfi gyorsváltó (Holló Balázs, Németh Nándor, Milák Kristóf, Márton Richárd, Mészáros Dániel)
Az év paraúszója: Pap Bianka
Az év felfedezettje: Molnár Dóra
Az év sportpillanata: Milák Kristóf és Molnár Richárd

A díjazottakat a FINA elnöke, Huszain al-Muszallam is a helyszínen tapsolta meg. A vizes sportok első emberének látogatása a magyarországi évzáró gálán mutatja, milyen fontos szerepet tölt be hazánk a nemzetközi úszósportban. – Amióta én sportvezetőként dolgozom, tehát 1981 óta, nem láttam még olyan összefogást, mint amit Magyarországon tapasztaltam az idei világbajnokság megszervezésekor – mondott újra köszönetet Huszain al-Muszallam, amiért hazánk beugróként megrendezte Japán helyett a 2022-es vb-t, amelyet minden idők legjobbjának nevezett.

HOSSZÚ Katinka
is jelen volt a férjével, de ő most nem kapott díjat Fotó: Szigetváry Zsolt

Gyurta Dániel a példaképei között  

A gála fénypontjaként a Magyar Úszó Hírességek Csarnoka idei választottjainak beiktatása következett. Négyen kerültek a halhatatlanok közé.

  • Halmay Zoltán három olimpián összesen hét érmet szerzett, közte 1904-ben a két bajnoki címet 50 és 100 yardon St. Louisban. Az úszótörténelemben ő volt az első, aki mindkét sprintszámot megnyerte.
  • Selmeci Attila egyike azon kevés kiváló szakembernek, aki úgy írta be a nevét örökre a sportág történelemkönyvébe, hogy úszómúlt nélkül érkezett a medencepartra. Legnagyobb sikereit Milák Kristóf edzőjeként érte el – és korábban az őt a színpadon méltató olimpiai bajnok Kovács Ágnes klasszissá válásában is nagy szerepe volt –, világ- és Európa-bajnoki címekhez, valamint tavaly olimpiai aranyhoz segítette korábbi tanítványát.
  • Becsey János szinte hihetetlen módon hat paralimpián szerepelt – először 1988-ban, majd még 2008-ban, Pekingben is tagja volt a csapatnak –, legnagyobb sikereit 1992-ben Barcelonában aratta, ahol 50 és 100 gyorson lett paralimpiai bajnok világrekorddal.
  • Gyurta Dániel a legjobb mellúszóként került a halhatatlanok csarnokába, 2009-es világbajnoki címe után 200 méter mellen öt évig volt veretlen, közte további két vb-elsőséggel, illetve a 2012-es londoni olimpiai aranyéremmel, amelyet világcsúccsal nyert meg.

– A pályafutásom megkoronázása, hogy bekerülhetek azon sportolók közé, akik miatt én annak idején elkezdtem az úszást – mondta elérzékenyülve Gyurta, aki nemrég nagyköveti rangot kapott Novák Katalin köztársasági elnöktől.

Borítókép: Márton Richárd és Milák Kristóf, az év sportpillanata díjazottjai a MÚSZ évzáró gáláján a Hiltonban (Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.