A magyar hősök Izland legyőzése után: „Ez csoda volt!”

A magyar kézilabda-válogatott játékosai és a szövetségi kapitánya is a hitet, a tartást emelte ki Izland legyőzésével kapcsolatban. Mikler Roland, a hajrában döntő védésekkel segítő kapus szerint csoda történt a pályán. Az Izland elleni sikernek köszönhetően két pontot biztosan továbbvisz magával a válogatott a vb középdöntőjébe. De a kettőből könnyen négy lehet, ha hétfőn Portugália ellen is meglesz a győzelem.

Magyar Nemzet
2023. 01. 15. 6:55
Mikler Roland fontos védésekkel segített a hajrában Izland ellen
Mikler Roland fontos védésekkel segített a hajrában Izland ellen Fotó: Kovács Anikó Forrás: MKSZ
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar válogatott a mérkőzés jelentős részében hátrányban játszott, innen fordított, és 30-28-ra nyert Izland ellen a második csoportmérkőzésén a férfi kézilabda-világbajnokságon. A főszereplők ugyanarra vezették vissza a sikert: az összetartó közösségre, amely soha, semmilyen körülmények között nem adja fel.  

Mikler Roland a mérkőzés hajrájában szenzációs védésekkel segített a felzárkózásban. A Szeged kapusa, egyben a válogatott csapatkapitánya így értékelt: – Mindent elő kellett rántanunk az utolsó negyed órában, egy ilyen csapat ellen ezt csak így lehetett megcsinálni. Ez csoda volt a pályán. Nem engedtük el a meccset, mert ugyan a nagy részében Izland dominált, de a végjátékban, amikor a legjobban kellett, mi tudtuk irányítani a játékot. Hihetetlen tartás van ebben a csapatban, ennek köszönhetően tudtuk végrehajtani ezt a hatalmas bravúrt.

A nyolc lövésből hat gólt szerzett Ancsin Gábor így látta a meccset: – Csak akkor hittem el, hogy nyertünk, amikor a végén ugráltunk a pályán. Nehéz szavakat találni. Hatalmas tartása volt a csapatnak. Ugyan jócskán voltak hibáink, rengeteg eladott labdánk volt, de fel tudtunk állni, nem adtuk fel. Örülök, hogy ennek a csapatnak a tagja vagyok. A második félidőre Chema Rodríguez szövetségi kapitány arra kért minket, hogy nyugodjunk meg, hiszen már jó párszor megmutattuk, hogy fel tudunk állni a nehéz helyzetekből. A csípősérülésem miatt egy kicsit aggódtam, mert még soha nem éreztem ilyen fájdalmat a pályafutásom alatt. Köszönet az orvosi stábnak, hogy lehetővé tette, hogy pályára tudjak lépni.

SZITA Zoltán
Szita Zoltán az első félidőben játszott veszélyesebben. Fotó: MTI/Kovács Tamás

A négy góllal zárt Szita Zoltán is a csapat lelki erejét hangsúlyozta: – Mínusz hatról fordítottunk, ez nagy lélektani előny, komoly mentális segítség lehet a jövőre nézve. Minden meccsen van egy-egy hullámvölgy, és az a legfontosabb, hogy ebből sikerült felállnunk, és ebből tudunk tanulni a jövőben. Tisztában voltunk a mérkőzés jelentőségével. A hajrában Bodó Ricsit nem lehetett megállítani, Mikler Roli rengeteget hozzá tett a védéseivel, de senkit, egyik játékostársamat sem akarom kiemelni, mert az egész csapatban van tartás, és ezt most megint megmutattuk – mondta az M4 Sportnak a szegedi átlövő.

BODÓ Richárd
Bodó Richárd a végére tartogatta a csúcsformát. Fotó: MTI/Kovács Tamás

A hajrában Bodó Richárd képtelen volt lövést rontani. A szegedi balátlövő a szövetségi kapitány nyugalmát hangsúlyozta: – A második félidő kilencedik percétől kezdtem érezni, hogy összeálltunk, mint a kínai nagy fal. Elől pedig jöttek az extra gólok, és persze hátul Mikler Roli védései is. Mikor a szünetben bementünk az öltözőbe, a kapitány nyugtatgatott minket, és ez rengeteget jelentett – fogalmazott Bodó.

Maga a szövetségi kapitány, Chema Rodríguez elérzékenyült a győzelem után: – Megkönnyeztem a győzelmet, csodálatos volt, a hitnek és a mi közösségünknek, családunknak a győzelme volt. Hatgólos hátrányban sem adtuk fel. Elhittük, hogy meg tudjuk csinálni, nem adtuk fel egy pillanatra sem. Mi tényleg egy csapat, egy nagy család vagyunk, ezért tudtunk visszajönni, és megfordítani a meccset. Ugyan az eredmény nem nézett ki valami jól az első félidőben, de sokat hibáztunk, sok kétperces büntetést kaptunk, Voltak problémáink, de amikor hat a hat ellen tudunk védekezni, minden sokkal jobban ment a második félidőben. A mai győzelmünk nem revans volt a tavalyi Eb-n elszenvedett vereségért, ez egy teljesen más mérkőzés volt. Boldog vagyok, és nagyon büszke a játékosaimra. Mindannyian nagyon megdolgoztunk ezért a győzelemért – mondta a kapitány.

A két forduló után a D csoport első helyén álló magyar kézilabda-válogatott hétfőn Portugália ellen fejezi be a csoportkört a világbajnokságon. Az Izland elleni sikernek köszönhetően két pontot biztosan tovább visz magával a válogatott a vb középdöntőjébe. De a kettőből könnyen négy lehet, ha hétfőn Portugália ellen is meglesz a győzelem. 

A D csoport állása: 1. Magyarország 4 pont, 2. Portugália 2, 3. Izland 2, 4. Dél-Korea 0.

Borítókép: Mikler Roland csodának nevezte az Izland elleni fordítást (Forrás: MKSZ)

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.