időjárás 7°C Hajnalka 2023. március 27.
logo

Djokovics legnagyobb győzelme a tavalyi kitiltás után

Koczó Dávid
2023.01.29. 13:54 2023.01.29. 14:03
Djokovics legnagyobb győzelme a tavalyi kitiltás után

Az Australian Open visszatért a rendes kerékvágásba. Az idei viadalt már nem befolyásolta a koronavírus, a tavaly kitiltott király, Novak Djokovics pedig ismét megnyerte a trófeát. A szerb pályafutása legnagyobb győzelmének tartja az ideit, a legyőzött Sztefanosz Cicipasz szerint Djokovics minden idők legjobbja.

Novak Djokovics tizedik döntőjét is megnyerte az Australian Openen. A szerb teniszklasszis idén Sztefanosz Cicipaszt verte a fináléban. Djokovics huszonkét Grand Slam-győzelmével ismét társcsúcstartó a férfiak között, hétfőtől újra ő a világelső, s ez a győzelem szemmel láthatóan rengeteget jelentett neki.

Novak Djokovics
Novak Djokovics a 22-essel és a trófeával (Fotó: Europress/AFP/Martin Keep)

Djokovics a győzelme után felmászott a stábjához, előbb világgá üvöltötte a boldogságát, majd zokogásban tört ki. A díjátadón pedig meg is indokolta az érzelmek áradását.

– Minden körülményt figyelembe véve ez volt a legnehezebb és az egyik legfontosabb győzelmem pályafutásom során. Tavaly nem játszhattam itt, most visszatértem. A csapatom, a családom tudja, hogy mi mindenen mentem keresztül az elmúlt hetekben, a legjobb és a legrosszabb érzelmeket is megéltem, a pályán kívüli események is nagy nyomás alá helyeztek. Nagy megkönnyebbülés, hogy győzelemmel ért véget ez a verseny – mondta Djokovics, aki a díjátadón már 22-essel ellátott felsőt viselt. Az Eurosportnak adott nyilatkozata alapján ő nem is tudta, hogy készült ilyen ruhadarab, csak a díjátadó előtt szólt neki a csapata.

Részletekbe ezúttal nem ment bele Djokovics, de azt tudjuk, hogy a tavalyi kitoloncolás után extra motivációval érkezett Melbourne-be. A torna során sérülés és médiakonfliktus is hátráltatta, ahogy az is, hogy az édesapja rossz társaságba keveredett. S a szerb szavai alapján elképzelhető, hogy a színfalak mögött még mással is meg kellett küzdenie, mégis hengerelt.

Djokovics mindössze egy szettet veszített az Australian Openen, arra a játszmára a selejtezőből érkezett francia Enzo Couacaud élete végéig büszke lehet.

A szerb klasszis megható üzeneteket kapott a díjátadón is, az ausztrál teniszszövetség elnöke, Jayne Hrdlicka a Melbourne Park királyának nevezte, a döntő vesztese, Sztefanosz Cicipasz ennél is tovább ment.

Ő a legnagyobb, aki valaha teniszütőt fogott a kezében.

– mondta a görög.

Az elmúlt évek erről a kérdéskörről szóltak. Rafael Nadal és Novak Djokovics a Grand Slam-győzelmek számát tekintve jelenleg döntetlenre állnak, a világelsőként eltöltött heteket tekintve viszont már régóta a szerb a csúcstartó, se a rekordját a jövő héttől tovább javíthatja.

S az idő Djokovicsnak dolgozik, hiszen fiatalabb Nadalnál, s fizikailag is kevesebb problémával küzd. Az előzés viszont nem lesz egyszerű, a következő Grand Slam-torna a Roland Garros lesz, amelyen Nadal még dominánsabb, mint Djokovics Melbourne-ben.

Borítókép: Novak Djokovics Melbourne-ben tizedik, a négy Grand Slam-tornát figyelembe véve huszonkettedik trófeáját ünnepelhette (Fotó: Europress/AFP/Manan Vatsyayana)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.