Djokovics legnagyobb győzelme a tavalyi kitiltás után

Az Australian Open visszatért a rendes kerékvágásba. Az idei viadalt már nem befolyásolta a koronavírus, a tavaly kitiltott király, Novak Djokovics pedig ismét megnyerte a trófeát. A szerb pályafutása legnagyobb győzelmének tartja az ideit, a legyőzött Sztefanosz Cicipasz szerint Djokovics minden idők legjobbja.

2023. 01. 29. 13:54
Novak Djokovics
TENNIS-AUS-OPEN Serbia's Novak Djokovic celebrates with the Norman Brookes Challenge Cup trophy following his victory against Greece's Stefanos Tsitsipas in the men's singles final match on day fourteen of the Australian Open tennis tournament in Melbourne on January 29, 2023. (Photo by Manan VATSYAYANA / AFP) / -- IMAGE RESTRICTED TO EDITORIAL USE - STRICTLY NO COMMERCIAL USE -- Fotó: Europress/AFP/Manan Vatsyayana
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Novak Djokovics tizedik döntőjét is megnyerte az Australian Openen. A szerb teniszklasszis idén Sztefanosz Cicipaszt verte a fináléban. Djokovics huszonkét Grand Slam-győzelmével ismét társcsúcstartó a férfiak között, hétfőtől újra ő a világelső, s ez a győzelem szemmel láthatóan rengeteget jelentett neki.

Novak Djokovics
Novak Djokovics a 22-essel és a trófeával (Fotó: Europress/AFP/Martin Keep)

Djokovics a győzelme után felmászott a stábjához, előbb világgá üvöltötte a boldogságát, majd zokogásban tört ki. A díjátadón pedig meg is indokolta az érzelmek áradását.

– Minden körülményt figyelembe véve ez volt a legnehezebb és az egyik legfontosabb győzelmem pályafutásom során. Tavaly nem játszhattam itt, most visszatértem. A csapatom, a családom tudja, hogy mi mindenen mentem keresztül az elmúlt hetekben, a legjobb és a legrosszabb érzelmeket is megéltem, a pályán kívüli események is nagy nyomás alá helyeztek. Nagy megkönnyebbülés, hogy győzelemmel ért véget ez a verseny – mondta Djokovics, aki a díjátadón már 22-essel ellátott felsőt viselt. Az Eurosportnak adott nyilatkozata alapján ő nem is tudta, hogy készült ilyen ruhadarab, csak a díjátadó előtt szólt neki a csapata.

Részletekbe ezúttal nem ment bele Djokovics, de azt tudjuk, hogy a tavalyi kitoloncolás után extra motivációval érkezett Melbourne-be. A torna során sérülés és médiakonfliktus is hátráltatta, ahogy az is, hogy az édesapja rossz társaságba keveredett. S a szerb szavai alapján elképzelhető, hogy a színfalak mögött még mással is meg kellett küzdenie, mégis hengerelt.

Djokovics mindössze egy szettet veszített az Australian Openen, arra a játszmára a selejtezőből érkezett francia Enzo Couacaud élete végéig büszke lehet.

A szerb klasszis megható üzeneteket kapott a díjátadón is, az ausztrál teniszszövetség elnöke, Jayne Hrdlicka a Melbourne Park királyának nevezte, a döntő vesztese, Sztefanosz Cicipasz ennél is tovább ment.

Ő a legnagyobb, aki valaha teniszütőt fogott a kezében.

– mondta a görög.

Az elmúlt évek erről a kérdéskörről szóltak. és Novak Djokovics a Grand Slam-győzelmek számát tekintve jelenleg döntetlenre állnak, a világelsőként eltöltött heteket tekintve viszont már régóta a szerb a csúcstartó, se a rekordját a jövő héttől tovább javíthatja.

S az idő Djokovicsnak dolgozik, hiszen fiatalabb Nadalnál, s fizikailag is kevesebb problémával küzd. Az előzés viszont nem lesz egyszerű, a következő Grand Slam-torna a Roland Garros lesz, amelyen Nadal még dominánsabb, mint Djokovics Melbourne-ben.

Borítókép: Novak Djokovics Melbourne-ben tizedik, a négy Grand Slam-tornát figyelembe véve huszonkettedik trófeáját ünnepelhette (Fotó: Europress/AFP/Manan Vatsyayana)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.