Tízből tíz: Novak Djokovics utolérte Rafael Nadalt

Az esélyes győzelmével ért véget az Australian Open. Novak Djokovics tizedik melbourne-i döntőjét is megnyerte, ezúttal a görög Sztefanosz Cicipasz ellen, három játszmában. A szerb klasszis sikerével ismét a világranglista élére állt, a Grand Slam-győzelmek számában pedig ismét utolérte Rafael Nadalt, huszonkét sikerrel közösen tartják a csúcsot.

2023. 01. 29. 12:42
Novak Djokovics
Serbia's Novak Djokovic celebrates victory against Tommy Paul of the US after the men's singles semi-final match on day twelve of the Australian Open tennis tournament in Melbourne on January 27, 2023. (Photo by DAVID GRAY / AFP) / -- IMAGE RESTRICTED TO EDITORIAL USE - STRICTLY NO COMMERCIAL USE -- Fotó: AFP/David Gray
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egymás után a második Grand Slam-torna férfidöntőjében is az volt a tét, hogy a két finalista közül ki áll a világranglista élére. Az US Openen Carlos Alcaraz nyert Casper Ruud ellen, a spanyolnak viszont az Australian Open-részvételről sérülés miatt le kellett mondania. Már a döntő előtt biztos volt, hogy Alcaraz távollétében elveszíti éllovas pozícióját. A kérdés csak az volt, hogy Novak Djokovics vagy Sztefanosz Cicipasz veszi-e át a helyét.

Sztefanosz Cicipasz (Novak Djokovics )
Cicipasz karrierje második Grand Slam-döntőjét is Djokovics ellen játszotta (Fotó: AFP/Martin Keep)

Djokovics zsinórban huszonhét megnyert Australian Open-meccsel érkezett meg a fináléra – az elődöntőben döntötte meg Andre Agassi csúcsát –, s korábbi kilenc melbourne-i döntőjét kivétel nélkül megnyerte. Djokovics az idei torna első hetében még sérülésével küzdött, ám a nyolcad-, a negyed- és az elődöntőben ez már nem látszott a játékán, s a menetelés során egyetlen játszmát veszített csak.

Cicipasz hármat, abból kettőt Jannik Sinner ellen, a negyedik fordulóban. A görög második Grand Slam-döntőjére készült, az elsőt is Djokovics ellen vívta, a 2021-es Roland Garroson. Azt a finálét kétszettes előnyből veszítette el Cicipasz, a szerb mégis elfeledkezett a meccsről.

Az Australian Open közben riválisai GS-rutintalanságáról beszélve ugyanis a tévedő Djokovicsot az újságírók javították ki, hogy Cicipasz már játszott döntőt a négy nagy torna egyikén.

Djokovics folytatta a sorozatot

A melbourne-i döntőt Djokovics kezdte jobban. Adogatójátékai érinthetetlenek voltak az első játszmában, s két erős fogadójátékából a másodikban már brékelni tudta ellenfelét, a szerb 6:3-mal került előnybe.

A második játszma szorosabban alakult, Cicipasz adogatóként és fogadóként is nagyobb kihívás elé állította ellenfelét. Djokovics szervájánál szettlabdája is volt a görögnek, de végül brék nélkül jutottak el 6:6-ig.

A tie breakben egyikük sem a legjobb játékával rukkolt elő, rengeteg fogadópont volt, s Cicipasz öt ki nem kényszerített hibája túl soknak bizonyult, ezúttal ő került kétszettes hátrányba.

A harmadik játszma elején Cicipasznak összejött a brék, ám nem becsülte meg az előnyét, a következő adogatójátékát ő is elveszítette.

Djokovics ezután visszatért a legjobb adogatóformájához, 5:4-nél pedig már a tornagyőzelemért játszhatott fogadóként, sem ekkor, sem 6:5-nél nem jutott meccslabdához, jöhetett az újabb tie break. A szerb azonban ezt is megnyerte, így ismét övé lett a trófea, tíz döntő után is veretlen Australian Open-finálékban!

Novak Djokovics győzelmével nemcsak világelső, hanem ismét Grand Slam-csúcstartó is lett, immár huszonkét trófeája van a négy nagy tornáról (Australian Open, Roland Garros, Wimbledon, US Open), azaz a férfiak között ismét rekorder, társaságában. S a szerb mindössze a második férfiteniszező Nadal után, aki valamelyik Grand Slam-tornát legalább tízszer megnyerte karrierje során.

Australian Open, férfi egyes döntő
Djokovics (szerb, 4.)–Cicipasz (görög, 3.) 6:3, 7:6, 7:6

Magyar siker Melbourne-ben

Idén először a hallássérülteknek is megrendezték az Australian Opent. A férfiak nyolc résztvevős tornáját Temesvári Andrea tanítványa, a magyar Máthé Gábor nyerte meg, aki 6:4, 6:2-re győzte le a döntőben a szlovák Marino Keglt.

Borítókép: Novak Djokovics huszonkettedik Grand Slam-győzelmét aratta (Fotó: AFP/David Gray)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.