Cicipasz az utolsó pillanatban letért Fucsovics útjáról

Kialakult a negyeddöntők párosítása az Australian Open férfi főtáblájának felső ágán. Sztefanosz Cicipasz negyedszer jutott el eddig a fázisig Melbourne-ben, ezúttal Jannik Sinner elleni ötszettes győzelmével került a legjobb nyolc közé.

2023. 01. 22. 13:35
TENNIS-AUS-OPEN Fotó: AFP/MARTIN KEEP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A harmadik kiemelt Sztefanosz Cicipasz és a tizenötödik kiemelt Jannik Sinner azért játszott egymás ellen, hogy eldöntse, melyikük léphet pályára az Australian Open negyeddöntőjében.

Jannik Sinner Sztefanosz Cicipasz
Jannik Sinner alaposan megnehezítette Sztefanosz Cicipasz dolgát (Fotó: AFP/Paul Crock)

A görög játékos, aki egy esetleges melbourne-i tornagyőzelemmel a világranglista élére állna, 6:4, 6:4-gyel került kétszettes előnybe olasz riválisa ellen.

Sinner nem esett pánikba, hiszen egy fordulóval korábban ugyanilyen helyzetbe került Fucsovics Márton ellen, utána mégis magabiztosan jutott tovább.

Ezúttal is feljavult az olasz, a gyors teniszére pedig még Cicipasz sem találta a választ. Ha nem is annyira simán, mint Fucsovics ellen, de Sinner a negyedik fordulóban is egyenlített (6:3, 6:4).

A döntő játszmában az olasz jutott először bréklabdához, de nem tudott élni a lehetőségeivel – ezúttal sem, a teljes mérkőzést figyelembe véve huszonhat bréklabdából csak négyet értékesített.

Ezt követően pedig két adogatójátékot is 0-40-nel kezdett, s csak az elsőt tudta megfordítani Sinner, aki nagyon sok ki nem kényszerített hibát ütött az ötödik szettben.

Cicipasz nem remegett meg, a brék után két magabiztos adogatójátékkal lezárta a mérkőzést, és bejutott a negyeddöntőbe.

– Úgy éreztem, hogy évszázadokat töltöttem a pályán, nagyon hosszú találkozó volt – mondta Cicipasz a kereken négyórás meccs után, de volt lélekjelenléte kedveskedni a hazaiak legendájának, Rod Lavernek, aki a lelátóról figyelte a meccset a róla elnevezett centerpályán. – Sinner nagyon jól játszott, különösen a harmadik és a negyedik szettben, de sikerült nyugodtnak maradnom, ahogy a maga idejében Rod Laver is tette. Kicsit változtattam a szervámon, jobban elengedtem a karom az ütéseknél, így tudtam nyerni.

Cicipasz eddig mind a három negyeddöntőjét megnyert az Australian Openen. Ezúttal is esélyes lesz, a cseh meglepetésember, a huszonegy éves Jiri Lehecka lesz az ellenfele, aki korábban egyetlen meccset sem nyert még Grand Slam-tornán, Melbourne-ben viszont bravúrt bravúrra halmoz, két közelmúltbeli mestertornagyőztes, Borna Coric és Cameron Norrie után vasárnap a top 10-es Félix Auger-Aliassime ellen is nyert. A felső ág másik negyeddöntőjében Karen Hacsanov és Sebastian Korda mérkőzik meg egymással.

A női tornán Jessica Pegula két játszmában nyert a 2021-es Roland Garos-bajnok Barbora Krejcíková ellen. Az amerikai játékos, aki Swiatek kiesésével a legmagasabban rangsorolt játékos maradt a női táblán, a kétszeres Australian Open-bajnok Viktorija Azarenka ellen folytatja szereplését.

Leány egyesben az első fordulóban búcsúzott a tavalyi wimbledoni döntős, Udvardy Luca, akinek felkészülését igencsak megnehezítette, hogy másfél hete ételmérgezés miatt került kórházba.

Australian Open, vasárnapi eredmények

Férfi egyes, 4. forduló
Cicipasz (görög, 3.)–Sinner (olasz, 15.) 6:4, 6:4, 3:6, 4:6, 6:3
Lehecka (cseh)–Auger-Aliassime (kanadai, 6.) 4:6, 6:3, 7:6, 7:6
Korda (amerikai, 29.)–Hurkacz (lengyel, 10.) 3:6, 6:2, 6:2, 1:6, 7:6
Hacsanov (orosz, 18.)–Nisioka (japán, 31.) 6:0, 6:0, 7:6

Női egyes, 4. forduló
Ribakina (kazah, 22.)–Swiatek (lengyel, 1.) 6:4, 6:4
Pegula (amerikai, 3.)–Krejcíková (cseh, 20.) 7:5, 6:2
Ostapenko (lett, 17.)–Gauff (amerikai, 7.) 7:5, 6:3
Azarenka (fehérorosz, 24.)–Csu (kínai) 4:6, 6:1, 6:4

Női páros, 2. forduló
Hunter, Mertens (ausztrál, belga, 4.)–Babos, Mladenovic (magyar, francia) 6:3, 6:3

Leány egyes, 1. forduló
Dencseva (bolgár)–Udvardy (magyar, 10.) 6:3, 7:6

 Borítókép: Sztefanosz Cicipasz nagy győzelmet ünnepelhetett (Fotó: AFP/MARTIN KEEP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.