Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Az Australian Open Djokovics terepe, de Nadal nem aggódik

Novak Djokovics ismét utolérheti Rafael Nadalt. A szerb játékos tizedik alkalommal lehet az Australian Open bajnoka, s ha folytatja kiváló sorozatát, akkor huszonkét Grand Slam-címével ismét társcsúcstartó lesz, ráadásul a világranglistán is visszaszerzi az első helyet. A magyar szereplésről már a torna előtt biztos, hogy jobb lesz, mint tavaly.

2023. 01. 15. 8:47
Novak Djokovics Adelaide
Adelaide, 2023. január 8. A gyõztes szerb Novak Djokovic ünnepel a bajnoki trófeával, miután 6:7, 7:6, 6:4 arányban gyõzött az amerikai Sebastian Korda ellen az adelaide-i tenisztorna férfi egyesének döntõjében 2023. január 8-án. Fotó: MTI/AP/Kelly Barnes
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába írunk már 2023-at, az Australian Open előtt ismét Novak Djokovics és Rafael Nadal a két főszereplő. Nagy különbség azonban, hogy a szerb klasszis kiváló formában várja az év első Grand Slam-versenyét, a címvédő spanyol viszont legutóbbi hét találkozójából hatot elveszített. Viszont már sokan és sokszor belátták, hogy hibát követtek el, amikor leírták Nadalt.

Rafael Nadal Australian Open trófea 2022
Tavaly ölelhette magához az Australian Open győztesének járó trófeát Fotó: MTI/AP/Hamish Blair

 

Kik az Australian Open címvédői?

Legutóbb talán a tavalyi Australian Open volt ilyen alkalom. Nadal, aki saját bevallása szerint is a visszavonulás gondolatával kacérkodott alig néhány héttel a 2022-es torna előtt, a döntőben kétszettes hátrányból fordított Danyiil Medvegyev ellen, és megnyerte karrierje huszonegyedik Grand Slam-trófeáját, maga mögött hagyva az örökrangsorban Roger Federert és Novak Djokovicsot.

Azóta már Nadal huszonkettőnél, Djokovics huszonegynél jár, Federer pedig visszavonulásával kiszállt a versenyből.

Nadal idén is ott lesz a mezőnyben, a női címvédő, Ashleigh Barty viszont nem. Az ausztrál játékosnak a tavalyi döntő volt karrierje utolsó meccse, néhány héttel később bejelentette a visszavonulását. Barty, aki médiamunkásként ott lesz Melbourne-ben, immár első gyermekét várja.

Gyermekáldás miatt hagyja ki az Australian Opent 2019 és 2021 bajnoka, Oszaka Naomi és a 2016-os győztes, Angelique Kerber is, de ők még úgy tervezik, hogy anyaként visszatérnek a pályára. Serena Williams ezt már megtette, végül a tavalyi US Openen köszönt el, bár korántsem biztos, hogy végleg. Mindenesetre Melbourne-ben nem ragad ütőt, ahogy nővére, Venus sem, aki sérülése miatt nem tudott élni a szabadkártyával.

A nők mezőnyében így csak két korábbi bajnok indul, Viktorija Azarenka (2012, 2013) és Sofia Kenin (2020) pedig már az első fordulóban egymás ellen játszik.

A férfiaknál Federer hiányához már tavaly is hozzászokhattunk. Két Grand Slam-bajnok, Marin Cilic és és a tizenkilenc éves világelső, Carlos Alcaraz sérülés miatt lépett vissza az Australian Opentől.

Djokovics újra világelső lehet

Alcaraz távollétében elveszítheti a ranglistavezető pozícióját, hárman is esélyesek arra, hogy Melbourne-ben megfosszák trónjától a spanyolt. A norvég Casper Ruud, aki tavaly sérülés miatt lemaradt az Australian Openről, döntős szereplés esetén állhat a rangsor élére, de csak akkor, ha a fináléban nem Sztefanosz Cicipasz győzi le.

Mindkettejüknél esélyesebbnek tűnik azonban Melbourne királya, Novak Djokovics. A szerb rekordot jelentő kilenc alkalommal nyert már az Australian Openen, a tizedik sikerével pedig nemcsak Nadalt érné utol a Grand Slam-győzelmek számában, hanem a világranglistán is újra az élre állna.

Djokovics legutóbbi harmincnégy meccsét megnyerte Ausztráliában, tavaly viszont oltatlansága következtében kitoloncolták az országból. A tavalyi kálvária pedig csak még éhesebbé tette idénre a motivációhiánnyal egyébként sem vádolható szerb klasszist.

– Ausztráliában igen kemény pillanatokat éltem át, utána pedig minden oldalról támadtak, lényegében a világ valamennyi részéről, de számítottam is erre az alapján, ahogyan a társadalmunk manapság működik. Mindig szüksége van a világnak egy bűnbakra – tekintett vissza a napokban a tavalyi hercehurcára Djokovics, akinek a sorsolása is kedvező az idei tornán, kis túlzással besétálhat a negyeddöntőbe. Ott várhat rá legutóbbi legyőzője, a dán Holger Rune vagy a tavalyi wimbledoni döntős, Nick Kyrgios, aki megígérte: azonnal visszavonul, ha Grand Slam-bajnok lesz egyesben.

Sokkal nehezebb ágat kapott a címvédő Nadal, aki az elmúlt hét meccséből hatot elveszített, s a rossz szériát az első fordulóban a brit Jack Draper ellen kellene megszakítania, aki tavaly nyáron legyőzte Cicipaszt, majd a US Openen a szintén top 10-es Félix Auger-Aliassime ellen is nyert. Nadal viszont nem aggódik.

– Igaz, hogy az elmúlt néhány tornán nem tudtam a színvonalamnak megfelelően játszani, és itt a szezon elején, Sydney-ben két meccset is elvesztettem, de őszintén szólva nem vagyok elégedetlen a felkészüléssel. Úgy érzem, jó formában vagyok – mondta a spanyol klasszis.

A nőknél a világelsőség sorsa egy darabig még nem lesz kérdéses, Iga Swiatek ranglistapontszáma több mint kétszerese a legközelebbi üldözője, Unsz Dzsábir mutatójának. A lengyel ugyanakkor a melbourne-i tornát még nem nyerte meg pályafutása során, és figyelmeztető jel lehet, hogy a vegyes csapatok számára első ízben kiírt United Kupa elődöntőjében sima vereséget szenvedett az amerikai Jessica Pegula ellen.

Milyenek a magyarok esélyei az Australian Openen?

Az már biztos, hogy a tavalyinál jobb lesz a magyar szereplés, 2022-ben ugyanis négy főtáblás meccs jutott a magyaroknak, győzelem nélkül. Idén nemcsak a több mérkőzés, de még egy győzelem is garantált.

korábban kétszer is az Australian Open-nyolcaddöntőbe jutott, a férfimezőny egyetlen magyar játékosa az első fordulóra verhető ellenfelet kapott az inkább salakon otthonosan mozgó Federico Coria személyében. Ha továbbjut, a második fordulóban a tizenhetedik kiemelt Lorenzo Musetti vagy a sérülés után visszatérő dél-afrikai Lloyd Harris lehet Fucsovics ellenfele.

Egyesben mind a négy magyar hétfőn, a kora reggeli órákban játssza első fordulós meccsét. A nők közül Gálfi Dalma járt a legrosszabbul, Australian Open-debütánsunk a huszonkilencedik kiemelt Cseng Csin-ven ellen kezd, aki a tavalyi Roland Garroson egyedüliként nyert szettet Swiatek ellen. Bondár Anna a román Ana Bogdan, Udvardy Panna a kolumbiai Camila Osorio ellen kezd. Utóbbi a második körben a világelső Swiatekbe futhat bele, Bondár viszont kifejezetten jó lehetőséget kapott egy nagyobb menetelésre, Paula Badosa visszalépése után csak a pocsék formában lévő Jelena Ostapenko maradt kiemeltként a lehetséges ellenfelei között az első három fordulóra. Persze ennyire ne szaladjunk előre, előbb legyen meg Bondár első Grand Slam-főtáblás győzelme.

Ezt már rég megszerezte az Australian Openen idén csak párosban induló Babos Tímea, aki újra összeállt a francia Kristina Mladenoviccsal. A duó 2018-ban és 2020-ban is megnyerte a trófeát Melbourne-ben, most viszont nincsenek a kiemeltek között. Az idei legjobb magyar pároseredmény azonban egyelőre nem Babosé, hanem a főként az egyesre koncentráló Udvardyé, aki Viktorija Golubiccsal döntőt játszott a héten, Hobartban.

Babos és Udvardy egymás ellen kezdi a párosok küzdelmét, de utóbbi ezúttal Golubic helyett a spanyol Bolsova párjaként játszik. A másik két magyar érdekeltségű duó kiemelt ellenféllel kezd: Gálfi és az amerikai Pera a Mirza, Danyilina (indiai, kazah, 8.), Bondár és a belga Minnen a Rosolska, Routliffe (lengyel, új-zélandi, 14.) kettőssel játszik.

Borítókép: Novak Djokovics Adelaide után Melbourne-ben is diadalmaskodna (Fotó: MTI/AP/Kelly Barnes)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.