Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Női tenisz: Lengyel dominancia, magyar trió a száz között

Magyar idő szerint kedd hajnalban a francia Caroline Garcia győzelmével ért véget az év utolsó WTA-tornája, a női teniszezők évzáró világbajnoksága. A 2022-es esztendőt a lengyel Iga Swiatek dominálta, és idén is akadt váratlan Grand Slam-győztes Jelena Ribakina személyében. Elbúcsúzott a mezőnytől Ashleigh Barty és Serena Williams. Három magyar játékos is a legjobb száz között áll a világranglistán.

2022. 11. 10. 8:05
Iga Swiatek tennis WTA Finals
Iga Swiatek tenisz Fort Worth, WTA-világbajnokság Fotó: MATTHEW STOCKMAN / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / GETTY IMAGES VIA AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A női mezőnyben szokatlanul erős szervajátékot hozott az év utolsó WTA-tornájának, az évzáró világbajnokságnak a döntője az egyesült államokbeli Fort Worth-ben. Arina Szabalenka két játékban remegett meg: az első szett tie breakjében kettő, a második játszma nyitójátékában egy kettős hibát ütött.

Ez a rövid szakasz el is döntötte a mérkőzést, a másodvirágzását élő, huszonkilenc éves Caroline Garcia ugyanis egyetlen bréklabdát sem engedélyezett ellenfelének, és 7:6, 6:4-es győzelmével megszerezte karrierje eddigi legértékesebb trófeáját. A francia játékos 2017-es egyéni csúcsát beállítva a negyedik helyen zárja az évet a világranglistán, pedig azóta járt a legjobb hetvenen kívül is.

Garcia a vb-sikerrel együtt négy tornát nyert idén, nála több trófeát csak a lengyel Iga Swiatek szerzett. A huszonegy éves játékos idei fölénye nem csak a nyolc megnyert döntőből nyilvánvaló.

Swiatek két Grand Slam-trófeát (Roland Garros, US Open) szerzett, február és június között a XXI. század leghosszabb veretlenségi sorozatát elérve harminchét meccsen át nem kapott ki, az évet pedig több mint duplaannyi ponttal zárja, mint a világranglista második helyezettje, a Wimbledonban és a US Openen is döntőt játszó tunéziai Unsz Dzsábir.

– Nagyon intenzív idény volt, büszke vagyok magamra, hogy ilyen jól tudtam teljesíteni, de megkönnyebbülést is jelent, hogy vége. A következő napokban elvonulok valahová, és semmire sem gondolok majd, pedig korábban aktívan töltöttem a nyaralásaimat – fogalmazott a Szabalenka elleni vb-elődöntős veresége után Swiatek. Kétségtelen, van mit kipihennie.

Pedig az év úgy indult, hogy Ashleigh Barty mutathat be hasonló menetelést. Az ausztrál teniszező kezdte világelsőként 2022-t, s megerősítette pozícióját, amikor Danielle Collins ellen hazai pályán, Melbourne-ben megnyerte az év első Grand Slam-tornájának fináléját. Akkor még Barty sem volt biztos benne, de néhány hét múlva bejelentette: ez volt egyben karrierje utolsó mérkőzése, mindössze huszonöt évesen visszavonult, s azóta is jól érzi magát a tenisz nélkül.

A huszonháromszoros Grand Slam-bajnok Serena Williams néhány évvel lemaradt arról, hogy Bartyhoz hasonlóan a csúcson fejezze be aktív pályafutását, az amerikai sztár neki szintén hazai GS-tornán, New Yorkban búcsúzott el, ahol minden egyes mérkőzése köré óriási show-műsort rittyentettek az ilyen tekintetben egyébként sem visszafogottságukról ismert amerikaiak. Ehhez képest Williams azóta többször utalt rá: egyáltalán nem biztos, hogy végleges a visszavonulása…

Idén is volt meglepetésnév a Grand Slam-győztesek között: Wimbledonban Jelena Ribakina hódította el a trófeát, aki az oroszok kitiltása ellenére moszkvai születésű és lakhelyű lányként indulhatott a füves pályás szentélyben, négy éve ugyanis kazah színekben teniszezik. Ribakina a nagy győzelem után látványosan kipukkadt az év második felére, a tavaly a semmiből US Opent nyerő Emma Raducanu pedig mélyrepülést mutatott be, a brit tinédzser már csak a 75. helyen áll a világranglistán.

Női tenisz, a 2022-es Grand Slam-döntők

Australian Open: Barty (ausztrál, 1.)–Collins (amerikai, 27.) 6:3, 7:6
Roland Garros: Swiatek (lengyel, 1.)–Gauff (amerikai, 18.) 6:1, 6:3
Wimbledon: Ribakina (kazah, 17.)–Dzsábir (tunéziai, 3.) 3:6, 6:2, 6:2
US Open: Swiatek (lengyel, 1.)–Dzsábir (tunéziai, 5.) 6:2, 7:6

Egyelőre megelőzi őt a legmagasabban jegyzett magyar teniszező, Bondár Anna (71.), aki év közben állt az 50. pozícióban is, azonban úgy döntött, hogy az ősz végén nem utazik el a kisebb dél-amerikai versenyekre, amelyeken tavaly jól szerepelt, így pontszáma még csökkenni fog. Karrierje legjobb évét így is mindenképp a legjobb száz között zárja, két WTA-elődöntőt (Rabat, Budapest) játszott idén, párosban pedig tornát nyert Palermóban.

Utóbbi döntőben Udvardy Panna (83.) a vesztes oldalon állt, s egyesben neki nagyobb szüksége van a dél-amerikai pontjainak megvédésére, ennek ellenére ő is a magyar válogatott rendelkezésére áll a héten, a Románia elleni Billie Jean King-kupaselejtezőn.

A Grand Slameket nézve Gálfi Dalma (85.) érte el a legjobb magyar eredményt idén, ő a US Openen a harmadik fordulóba jutott. A korábbi hazai egyeduralkodó, a háromszázon kívül, csak hatodik legjobb magyarként áll a rangsorban, a holnap kezdődő romániai párharcra így nem is került be a keretbe, amelyet a top 100-as trió mellett Jani Réka és Szabanin Natália alkot.

Pár szó a női tenisz csapatversenyéről, a Billie Jean King-kupáról

Glasgow-ban keddtől vasárnapig tizenkét válogatott részvételével rendezik a Billie Jean King-kupa világdöntőjét. A női teniszezők csapatversenyét korábban Fed-kupa néven ismertük, 2020-ban vette fel az amerikai kiválóság nevét. A címvédő orosz csapat az ukrajnai háború miatt nem vehet részt a versenyen, és a világbajnoksághoz túlságosan közeli időpont miatt több sztár, köztük a világelső Swiatek sem vállalta a részvételt.

A magyar válogatott pénteken és szombaton Nagyváradon Románia ellen selejtezőt vív, a párharc győztese jövőre a világdöntős részvételért szállhat harcba. Bár a románok voltak kiemeltek a sorsolásnál, ellenfelünk nélkülözi a doppingbotrányba keveredett Simona Halepet, valamint további két top 40-es játékosát (Irina-Camelia Begu, Sorana Cirstea) is, így talán egy fokkal a magyar válogatott tűnik esélyesebb

 

Borítókép: Iga Swiatek uralta a női teniszt 2022-ben (Fotó: Getty Images via AFP/Matthew Stockman)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.