A rutin számított, világbajnok a másodvirágzását élő francia

A francia Caroline Garcia nyerte a női teniszezők évzáró világbajnokságát, miután szoros fináléban legyőzte Arina Szabalenkát. A párosok között Veronyika Kugyermetova és Elise Mertens ünnepelhetett.

2022. 11. 08. 9:29
Caroline Garcia WTA Finals
Caroline Garcia Fort Worth tenisz 2022 döntő Fotó: MTI/EPA/C. J. Gunther
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Furcsa képet mutatott előzetesen az évzáró WTA-világbajnokság egyes mezőnye. A nyolc játékos közül négyen újoncok voltak a tornán, a másik négy teniszező pedig második alkalommal vett részt a versenyen. Korábbi döntős egyáltalán nem szerepelt az indulók között.

Nos, úgy tűnik, a rutin sokat számított Fort Worth-ben, a négy újonc búcsúzott a csoportkör után, a két elődöntőt pedig egyaránt az idősebb játékos nyerte.

A döntőt két olyan játékos vívta, aki egyesben még nem játszott korábban hasonlóan rangos finálét – a francia Caroline Garcia és a fehérorosz Arina Szabalenka is „csak” párosban mondhatja magát Grand Slam-bajnoknak.

A két lány magas színvonalú finálét játszott, különösen adogatásban nyújtottak erős teljesítményt. A női mezőnyben rendkívül ritka módon az első játszmában egyetlen bréklabda sem volt.

A rövidítést a nyolcfős mezőny legidősebb tagja, Garcia nyerte, majd a második játszma elején rögtön elvette Szabalenka adogatását. S ezen a meccsen ennyi döntőnek bizonyult, Caroline Garcia a folytatásban sem adott esélyt a brékre, és megnyerte az évzáró világbajnokságot.

– Őrült, végig intenzív döntő volt. Óriási boldogság, hogy megszereztem az eddigi legértékesebb trófeámat – mondta Garcia, aki egészen váratlanul teljesítette legjobb évét az idei szezonban.

Caroline Garcia WTA Finals trophy
Caroline Garcia és a trófea (Fotó: MTI/EPA/C. J. Gunther)

A huszonkilenc éves francia játékos 2017-ben nagy őszi meneteléssel jutott el a világbajnoki mezőnybe, utána azonban visszaesett a formája, majd sérülések is hátráltatták.

Tavaly kétszer is edzőt váltott, miután addig egész karrierjét az édesapja irányítása alatt teljesítette. Az idei szezonja is lassan indult be Bertrand Perret irányításával, az év elején rendre korán búcsúzott a tornáktól, a miami WTA 1000-es verseny első fordulójában Bondár Anna ellen fel is adta a meccsét Garcia az első szett elvesztése után.

Az felfelé ívelés első jele párosban jött, a Roland Garrost hat évvel első közös sikerük után ismét megnyerte Kristina Mladenovic oldalán, a siker pedig egyesben is lendületet adott neki. Nyáron három egyes trófeát szerzett, a legértékesebbet a US Open cincinnati felvezetőversenyén, majd az amerikai nyílt teniszbajnokságon karrierje legjobb egyéni Grand Slam-eredményét érte el az elődöntővel.

A másodvirágzást pedig Fort Worth-ben újabb trófeával és a világranglistán a karriercsúcs-beállítást jelentő negyedik hellyel koronázta meg Garcia, akinél több egyéni versenyt csak a világelső Iga Swiatek nyert idén a női mezőnyben.

A WTA-világbajnokság páros döntőjében szuper tie break döntött Elise Mertens és az egyes mezőnyről épphogy lemaradt Veronyika Kugyermetova javára a címvédő cseh Krejcíková, Siniaková duóval szemben.

WTA-világbajnokság, Fort Worth, döntők

Egyes
Garcia (francia, 6.)–Szabalenka (fehérorosz, 7.) 7:6, 6:4

Páros
Kugyermetova, Mertens (orosz, belga, 4.)–Krejcíková, Siniaková (cseh, 1.) 6:2, 4:6, 11-9

Borítókép: Caroline Garcia (Fotó: MTI/EPA/C. J. Gunther)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.