időjárás 21°C Róbert 2023. június 7.
logo

Sokkolta a doppingvizsgálat eredménye a korábbi világelsőt

Magyar Nemzet
2022.10.21. 17:44 2022.10.21. 19:58
Sokkolta a doppingvizsgálat eredménye a korábbi világelsőt

Simona Halep játékjogát ideiglenesen felfüggesztette a tenisz tisztaságáért felelős nemzetközi ügynökség, miután a korábbi világelső és kétszeres Grand Slam-bajnok doppingmintájában kimutatták a roxadustat jelenlétét.

Simona Halepnek eddig sem voltak jó emlékei az idei US Openről. A korábbi világelső román teniszező jó formában érkezett New Yorkba, ám ott már az első fordulóban kikapott a top 100-on kívüli Daria Sznigurtól.

Halep azóta nem lépett pályára, és nem sokkal később bejelentette, hogy orrműtétje miatt legközelebb 2023-ban versenyez. A visszatérés azonban sokkal tovább várathat magára.

Pénteken ugyanis a sportág tisztaságáért felelős nemzetközi ügynökség (ITIA) bejelentette, hogy az amerikai nyílt bajnokságon Haleptől levett A és B mintában is kimutatták a tiltólistás roxadustat jelenlétét.

A roxadustat fokozza az eritropoetin endogén termelését, serkenti a hemoglobin és a vörösvértestek termelődését, ezért vérszegénység ellen használják. Az ITIA ideiglenesen felfüggesztette a harmincegy éves Halep játékjogát.

A román játékost sokkolta a fejlemény.

– Ma megkezdem a legnehezebb meccsemet: az igazságért fogok küzdeni. 

Egész pályafutásom során egyszer sem fordult meg a fejemben a csalás gondolata, mivel ez teljesen ellentétes azokkal az értékekkel, amelyekre neveltek.

 Teljesen összezavartnak és elárultnak érzem magamat ebben a tisztességtelen helyzetben. A végsőkig elmegyek, hogy bebizonyítsam: soha nem vettem be tudatosan semmilyen tiltott szert. Bízom benne, hogy előbb vagy utóbb napvilágra kerül az igazság. Ez nem a trófeákról vagy a pénzről szól, hanem a becsületről és a szeretetről, amely kialakult bennem a tenisz iránt az elmúlt több mint huszonöt évben – írta közösségi oldalán Halep.

Borítókép: Simona Halep nagy bajban (Fotó: AFP)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.