Egy magyar a világranglista harmadik helyén, aki itthon csak a nyolcadik

Vasárnap Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmet nyert a katari párbajtőr Grand Prix-n, Dohában. Fura helyzet: az olimpiai ezüstérmes és világbajnok Siklósi a világranglistán a harmadik helyen áll, de a hazai rangsorban csak a nyolcadik.

2023. 01. 30. 8:00
null
.
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2019-ben világbajnok, a 2021-es tokiói olimpián ezüstérmes Siklósi Gergeky kiemeltként a főtáblán kezdett. Ott 13-6-ra verte az egyiptomi Mahmúd Mohszent, 15-8-ra a lengyel Maciej Bielecet, 12-11-re az ukrán Igor Reizlint, a negyeddöntőben pedig 15-6-ra a kolumbiai John Edison Rodriguezt. A fináléért az asszót végig irányítva, 15-11-re múlta felül a japán Komata Akirát, az aranyéremért pedig a belga Neisser Loyolával vívott. Siklósi ebben a csatában 15-10-re győzött. Még december elején megnyerte a vancouveri világkupaversenyt is, és jelenleg a harmadik a világranglistán.

– A mi fegyvernemünkben nem egyszerű két egymást követő viadalt megnyerni. Úgy voltam vele, hogy szeretném élvezni a vívást, haladjunk lépésről lépésről előre, aztán majd meglátjuk. Végül ez lett belőle… Nem igazán foglalkoztam a téttel, próbáltam asszóról asszóra haladni, élvezni a vívást, és természetesen megcsinálni azokat az akciókat, amelyeket elterveztem. Örülök, hogy sikerült. Úgy látszik, ez egy ilyen szezon, a hazai válogatóversenyeken nem jön össze, a többin igen. De inkább legyek itthon sokadik a hazai ranglistán, de vezessem a világranglistát! – nyilatkozta a Magyar Vívószövetség honlapján aki a magyar ranglistán csak a nyolcadik. Ez azért lehetséges, mert a hazai válogatásba a tengerentúli versenyek nem számítanak bele, és ebben is van logika. A távoli helyszínekre értelemszerűen csak néhány vívónk tud eljutni, és ha megkapnák az itt szerzett pontszámaikat, akkor előnybe kerülnének a többiekkel szemben.

Dohában a legjobb 64 között négy magyar volt, Andrásfi Tibor és Koch Máté a legjobb 16-ig jutott, Nagy Dávid pedig egy győzelem után Andrásfitól kapott ki.

A nőknél a selejtezőből főtáblára került Muhari Eszter 15-13-ra nyert a 2018-ban világbajnok olasz Mara Navarria, 15-12-re a francia Aliya Luty ellen, majd a 16 között 15-11-re Kun Annát verte. A negyeddöntőben 15-9-re múlta felül a 2014-ben és 2015-ben vb-győztes, a riói olimpián Szász Emese mögött ezüstérmes olasz Rossella Fiamingót, az elődöntőben pedig 9-8-ra kikapott az olasz származású, brazil színekben versenyző, 2019-ben, Budapesten vb-aranyérmes Nathalie Moellhausentől, aki később megnyerte a GP-t.

– Tizenhárom órás repülőút után estem be a versenyre, és holnap utazom is vissza Amerikába. Úgyhogy igazából úgy kezdtem az egészet, hogy túlélésre játszom, egyik lépésről haladjunk majd a másikra. Aztán természetesen ahogy haladtam előrébb és előrébb, úgy lettem egyre élesebb, és nagyon örülök, hogy eddigi legjobb felnőtt eredményemet sikerült elérnem. Nincs bennem hiányérzet, és várom a következő, barcelonai versenyünket – mondta el az Egyesült Államokban tanuló Muhari Eszter.

Muhari Eszter Forrás: Magyar Vívószövetség

Borítókép: Siklósi Gergely Vancouver után Dohában is aranyérmes lett (Forrás: Magyar Vívószövetség)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.