Kiszivárgott Hosszú Katinka féltett titka: állítólag gyermeket vár

Sajtóhírek szerint Hosszú Katinka gyermeket vár, és az örömteli hír nagy valószínűséggel az úszópályafutása végét jelenti. Ezzel végre magyarázatot kapunk az elmúlt időszak ellentmondásos híreire, amelyek a háromszoros olimpiai bajnok felkészülésére vonatkozóan jelentek meg.

2023. 02. 25. 10:13
HOSSZÚ Katinka
Budapest, 2022. november 25. Hosszú Katinka háromszoros olimpiai bajnok úszó (j) és férje, Gelencsér Máté a Magyar Úszó Szövetség évzáró gáláján a Hotel Hiltonban 2022. november 25-én. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hetek óta nincs hír Hosszú Katinkáról. A zuhanyhíradóban mind többen azt sejtették ennek okaként, hogy a háromszoros olimpiai bajnoknő anyai örömök elé néz, férjével, Gelencsér Mátéval együtt első gyermeke születését várja. Egy bennfentesre hivatkozva a Blikk nem is tudta tovább titokban tartani az értesülést, noha a pár egyelőre nem jelentette be az örömhírt.

HOSSZÚ Katinka
Hosszú Katinka pályafutása a végéhez érhet Fotó: Czeglédi Zsolt

– Nem véletlen, hogy ritkán hallunk Katinkáról, és szinte bujkál a világ elől, mert babát vár, de még nem akarja az örömhírt nyilvánosságra hozni – idézett egy úgynevezett bennfentest a bulvárlap.

Ha a hír igaz, annak fontos sportvonatkozása is van: Hosszú Katinka kivételesen eredményes pályafutása ezzel nagy valószínűség szerint a végéhez érhet. Már eddig is sok vita tárgyát képezte, hogy a 33 éves úszóklasszis karrierje meddig tart – valójában tart-e még egyáltalán?

Az elmúlt hetekben számos cikk jelent meg arról, hogy Hosszú Katinka nem kezdte meg a felkészülést az idei versenyszezonra, amelynek fénypontja a júliusban esedékes világbajnokság lesz Japánban. Látták is meg nem is a szentendrei uszodában edzeni, de az egyértelműnek tűnt, hogy az ilyenkor szokásos kemény alapozásba nem vágott bele.

Hosszú Katinka sem beszélt tisztán 

Ellentmondásos nyilatkozatok jelentek meg Hosszú felkészüléséről, Sós Csaba szövetségi kapitány többször kritikus hangon szólalt meg, nyilatkozataiban hangsúlyozta, hogy a régi eredmények megközelítéséhez több munkára és kevesebb magánéletre lenne szükség a háromszoros olimpiai bajnoktól.

Maga Hosszú még a Nemzeti Sportnak adott egyetlen közelmúltbeli megszólalásában – amely saját szándéka szerint az úszóakadémia elindításáról szőtt tervéről szólt – sem fogalmazott egyértelműen az úszókarrierje jövőjére vonatkozóan. Azt megerősítette ugyan, hogy elkezdte az edzéseket, de arról, hogy milyen intenzitással, és milyen versenyeken, milyen célokkal indulna, semmit sem volt hajlandó elárulni.

Csak arra utalt, hogy harminc felett az is nagy dolog, hogy egyáltalán még úszik, és szeretné megváltoztatni a közgondolkozást, mert nem az a legfontosabb, hogy megszerezze a pályafutása 100. világversenyen szerzett érmét (97 van neki, ami a számításai szerint így is világrekord). Nem mintha bárkinek is eszébe jutott volna a száz érem, ha tavaly nem állt volna elő magától ezzel a nemes céllal.

A száz érem már nem jött össze

Ez egyébként remek kommunikációs fogásnak tűnt akkor, hiszen a 2021-ben megtartott tokiói olimpián egyértelművé vált, hogy Hosszú Katinka már nem képes a korábbi fantasztikus sikerei megismétlésére (legutóbb még a Covid-időszak előtt, 2019-ben volt világbajnok). Tavaly viszont a bűvös százhoz hiányzó négy érem begyűjtése még teljesíthető célnak tűnt, hiszen Budapesten volt a vb, majd lendületből következett a jóval szerényebb mezőnnyel rendezett Eb Rómában, ám ezeken összesen csak egy éremmel került közelebb a célhoz, azt is javarészt a váltótársainak köszönhette.

Hosszú Katinka tavaly a budapesti vb-n lényegében búcsút intett a közönségnek. Fotó: Dömötör Csaba

Ezek után már elúszni látszott a százérmes cél, ami a csodás karrier ünnepélyes befejezését jelenthette volna, s Hosszú ettől való visszakozása az említett interjúban már sokatmondó volt.

Wladár Sándor, az úszószövetség elnöke ezzel szemben nemrég kijelentette, hogy „Hosszú Katinka a tréningeket megkezdte, reggel és délután egyaránt dolgozik, vagy medencében, vagy szárazföldön. Szakmai tervét beadta a szövetségbe, hamarosan Tenerifére utazik háromhetes edzőtáborba.”

Értelmet nyerhet a sok terelés

Legkorábban az áprilisi ob-n kaphattunk volna képet arról, hogy Hosszú milyen formában van, reális-e a pályafutása folytatása a legmagasabb szinten, ott lehet-e a fukuokai vb-n. Most úgy tűnik, hogy nem kell addig várni, a várandósság pedig nemcsak a Hosszú jövőjét övező kérdésekre adhat választ, hanem magyarázatul szolgálhat az elmúlt hetek összevisszaságára is.

Az ugyanis a világ legtermészetesebb dolga, hogy egy várandósság elején az ember izgul és kivár, hogy megfontoltan állhasson a nyilvánosság elé, és ha az értesülések igaznak bizonyulnak, sajnálatos, hogy ettől a jogától, az örömhír első kézből való megosztásától megfosztották.

Akárhogy is: három olimpiai és kilenc – nagymedencében elért – világbajnoki cím után (hogy csak a legfontosabb eredményeit emeljük ki), hálával gondolhatunk Hosszú Katinka pályafutására, élete talán küszöbön álló következő szakaszához pedig csak sok boldogságot kívánhatunk neki.

Borítókép: Hosszú Katinka és férje, Gelencsér Máté a Magyar Úszószövetség évzáró gáláján a Hotel Hiltonban 2022. november 25-én (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.