időjárás -1°C Ingrid , Ágota 2023. február 5.
logo

Akinek Hosszú Katinka csúcsa elérhető, Milák Kristóf keresete nem

Szalay Attila
2022.10.31. 06:55
Akinek Hosszú Katinka csúcsa elérhető, Milák Kristóf keresete nem

Gyerekként bántásnak élte meg Senánszky Petra, hogy a magassága volt a téma, és az uszonyosúszás segített neki megnyílni a világ előtt. Ma már a sportág legendája, hamarosan a valaha volt legjobb női úszonyosúszó lehet belőle, de az elmúlt években pályát váltva már úszóként is bizonyított. Hosszú Katinka országos csúcsát és a 2024-es párizsi olimpiát is célba vette. Azt pedig nem bánja, hogy nem keres annyit, mint Milák Kristóf, de azt sem, hogy ezt híresztelik róla.

Senánszky Petra volt az egyik legragyogóbb csillaga az egyesült államokbeli Birminghamben rendezett világjátékoknak júliusban. A „debreceni sellőlány” lett az első, aki két különböző sportágban is aranyérmet szerzett egyazon világjátékokon: összesen három bajnoki címet ünnepelt, fő számában, uszonyosúszásban kettőt, vízi- és életmentésben egyet, s egy-egy ezüstöt is begyűjtött. Lesújtó képet fest, hogy nagy hírértéke nem a sikereinek volt, hanem annak, hogy csaknem annyi pénzt úszott össze a világjátékokon, mint Milák Kristóf egy évvel korábban a tokiói olimpián.

– Nem esett jól, hogy a pénz miatt kerültem be a hírekbe, de nem is bántam, mert legalább fény vetült az uszonyosúszásra. Viszont ha valaki a pénzszerzés céljából szeretne ezzel a szép sporttal foglalkozni, ne tegye, mert a valóság másmilyen, mint azok a cikkek – reagált lapunknak az érzékeny témára Senánszky Petra, akinek a világjátékokon elért eredményei után 77,5 millió forint járt, míg Miláknak 85,7 millió a Tokióban szerzett arany- és ezüstéremért.

„Szeretnék annyit keresni, mint Milák Kristóf”

– Uszonyosúszásban a világjátékok az egyetlen verseny, amelyen pénzdíjat adnak – folytatta Senánszky. – Ha ezeket az összegeket leosztjuk négy-öt évre, ami eltelik két világjátékok között, szétfolynak a versenyzés finanszírozására. Bizonyos eredmények után jár költségtérítés a szövetségtől, de nagyon sokat be is kell fektetni, így a számla lehet, hogy éppen csak nullszaldós. Nekem szponzoraim sincsenek, és mindig is tudtam, hogy nem az uszonyosúszásból fogok meggazdagodni. Szeretnék annyit keresni, mint Milák Kristóf, de sajnos ez nem a valóság. Vagyis dehogy sajnos, nem sajnálom, mert hétéves korom óta azt csinálhatom, amit a legjobban szeretek, és ez megfizethetetlen.

Senánszky Petra gyerekként zárkózott volt, amin a sport segítségével lépett túl. Fotó: Nemzeti Sport/Földi Imre

Senánszky a maga nemében hasonlóan világklasszis, mint Milák, hiszen 15 egyéni világbajnoki címe van uszonyosúszásban, és már csak kettő hiányzik ahhoz, hogy a sportág történetének legeredményesebb női versenyzője legyen egy kínait utolérve. Ugyanakkor ma már elsősorban úszásban bizonyítana. Idén tagja volt a Budapesten világbajnoki nyolcadik helyezett 4×100 méteres női gyorsváltónak és ugyanebben a számban a római Eb-n ötödik négyesnek is.

Dacból kezdett el úszóversenyeken indulni

– Négy-öt éve kezdtem el úszóversenyekre járni, és az elején volt bennem egy kis dac – árulta el Senánszky. – Mivel az uszonyosúszás jóval kevesebb figyelmet kapott az olimpiai sportágakhoz képest, meg akartam mutatni, hogy meg tudom előzni az úszókat is, akik egész életükben csak az úszással foglalkoztak. 

– Az évek alatt ez az érzés átalakult, már abszolút nem ez dolgozik bennem, mert idő közben egyre jobban kezdtem el érezni magam az úszóközegben is, és mivel a technika teljesen más, azt érzem, hogy még rengeteget fejlődhetek, ami nagy kihívást jelent.

Mint mondja, az uszonyosúszás és az úszás csak kívülről tűnhet hasonlónak, két külön világról van szó, a különbséget pedig nem csak a felszerelés, az uszony és a légzőcső jelenti: – Teljesen mások a mozdulatok a vízben, uszonyosúszásban főként a láb és az uszony a sebesség forrása, úszásban viszont a kar, a váll, a törzs. Az olyan apróságok is különböznek, mint a rajt, hiszen uszonyosúszásban páros lábbal, nem pedig váltott lábbal rugaszkodunk el a rajtkőről.

Hosszú Katinka rekordját üldözi

Úszóként a tokiói olimpiától a Covid miatti létszámkorlátozás tartotta távol, noha 50 gyorson rendelkezett B szintes idővel. Most a 2024-es párizsi olimpia a legfőbb célja Senánszkynak: – Maximalista vagyok, és az előző olimpia miatt van hiányérzetem. Két évem van, hogy felkészüljek, most az úszásé a főszerep. Az egyéni csúcsom 24,95 másodperc, az olimpiai A szint 24,70, és ezt szeretném megúszni, hogy ne fordulhasson elő még egyszer a tokiói eset.

Mivel a két említett időeredmény között van Hosszú Katinka 2014-ben úszott országos csúcsa 50 gyorson (24,89), Senánszky terve egyben rekorddöntéssel is járna. A 28 éves debreceni versenyző 2025-ig tervezi a pályafutását, így mozgalmas évek állnak előtte. – Főként az olimpiáig látok előre, és addig az úszás mellett szeretném megszerezni a két hiányzó vb-aranyat uszonyosúszásban is, hogy beérjem a kínai rekordert. 2025-ben tartanék egy levezető évet, amelyben a világjátékok jelenthetné a búcsút. Jelenleg ez a terv, de a műsorváltozás jogát fenntartom – jegyezte meg.

Miért volt zárkózott Senánszky Petra?

Már körvonalazódik, hogy mivel szeretne foglalkozni a sport után – természetesen sporttal. Senánszky a Debreceni Egyetemen szerzett már biológiadiplomát és természettudományi szakfordító is lett, de most sportszervezőnek tanul, és ebben látja a jövőjét. Így lenne lehetősége továbbvinni és -adni a sport szeretetét: 

– Zárkózott gyerek voltam, és ebben biztos nem segített, hogy nagyon hamar megnyúltam. Nem volt kellemes azt hallgatni a fiúktól, hogy hű, de magas vagy, ahelyett hogy milyen szép. 

– Bántásnak éltem meg, pedig nem az volt, a gyerekek csak őszinték. Emiatt viszont még jobban bezárkóztam, és az uszonyosúszás volt az, ami magabiztosságot, önbizalmat adott, aminek köszönhetően ki tudtam nyílni. A sportnak fantasztikus ereje van.

Borítókép: Senánszky Petra elsősorban már úszóként érvényesülne (Fotó: Nemzeti Sport/Dömötör Csaba)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.