Nagy kár az elejéért és a végéért, két gól a Fradi hátránya

A mérkőzés java részében egyenrangú ellenfele volt a Ferencváros a Leverkusennek a labdarúgó Európa-liga nyolcaddöntőjében, a csütörtöki, idegenbeli első mérkőzésen, ám az elején és a végén is kapott egy gólt, így végül 2-0-ra kikapott. Zachariassen révén a Fradinak is volt két nagy helyzete, de azok kimaradtak. A jövő heti visszavágó nem lefutott, de nehéz lesz ledolgozni a hátrányt a Puskás Arénában.

Magyar Nemzet
2023. 03. 09. 20:34
BOTKA Endre; WIRTZ, Florian
Leverkusen, 2023. március 9. A ferencvárosi Botka Endre (k) és Florian Wirtz, a német csapat játékosa (j), balról az olasz Davide Massa játékvezetõ a labdarúgó Európa-liga nyolcaddöntõjében, a Bayer Leverkusen - Ferencváros elsõ mérkõzésen a leverkuseni BayArenában 2023. március 9-én. MTI/Kovács Tamás Fotó: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mérkőzés előtt egész nap az tartotta lázban a magyar futballrajongókat, vajon a Ferencváros szurkolói odaérnek-e a mérkőzésre. A Fradi-drukkereket szállító vonatot ugyanis a német rendőrök a reggeli órákban megállították a cseh–német határon, leszállították a szurkolókat és majd két órán keresztül, mialatt átvizsgálták a vonatot, nem is engedték, hogy folytassák az útjukat. Félő volt, hogy emiatt a vonat nem érkezik meg időben, a fradisták lemaradhatnak a meccsről. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter lépett kapcsolatba a német hatóságokkal, hogy a vonat élvezzen prioritást a vasúti közlekedésben, ennek is köszönhetően futott be a szerelvény Leverkusenbe még éppen időben, durván másfél órával a 18.45-ös kezdés előtt. Mire megkezdődött a meccs, a vonattal érkezett mind az ezer szurkoló ott volt a tribünön a Leverkusen stadionjában, a BayArenában, sőt voltak – valószínűleg Németországban élő – fradisták a hazai szimpatizánsok között is. Ezzel együtt sem volt telt ház, itt-ott kissé foghíjas volt a stadion.

 

Dibusz – Botka, Knoester, Abena, Civic – Vécsei, Esiti – A. Traoré, Zachariassen, Marquinhos – R. Mmaee. Ez volt a Ferencváros kezdőtizenegye. A várakozásoknak megfelelően tehát a télen igazolt Abena helyettesítette a sérült Samy Mmaee-t a védelem tengelyében. 

Xabi Alonso nem a levegőbe beszélt, alaposan feltérképezhette a Ferencvárost, mert a Leverkusen egyből keményen letámadta magyar ellenfelét. A Fradi nehezen szabadult a nyomásból, jött a hiba és a gól is. A 9. percben Dibusz adta el a labdát, de Hincapié lövését Abena még blokkolta. Esiti röviden szabadított fel, folytatódott a támadás, s a 11. percben Demirbay nagyon erős lövésével Dibusz nem tudott mit kezdeni – 1-0.

A gól után is a Leverkusen játszott fölényben, ám a következő, igazán nagy helyzet a magyar bajnok előtt adódott. A 27. percben Marquinhos játszott jobbról Vécseihez, aki remekül emelte a labdát Zachariassen elé. A norvég csatár jól ismerte fel, hogy fordulósból kapura kell emelnie a labdát, ám a kelleténél kicsit erősebben tette ezt, s a labda a felső lécről kifelé vágódott.

Ezután valamelyest engedett a hazaiak nyomása, nem is volt nagyobb helyzet, az első félidő 1-0-s Leverkusen-vezetéssel zárult. 

Bátran kezdte a Fradi a második félidőt. Vállalta a letámadást, és sikerült is zavarba hozni a németek védelmét, igaz, nagy helyzetig nem jutott a magyar címvédő.

Az 1-0 azonban a Leverkusennek sem volt jó eredmény, s a németek nem tudtak olyan fölénybe kerülni, mint az első játékrészben. Fokozódott a feszültség, aminek jeleként Botka és Wirtz feszült egymásnak, szidalmakat motyogva egymás felé – mindketten sárga lapot kaptak, ami azt jelenti, hogy a magyar válogatott hátvéd nem játszhat a visszavágón.

Ahogy a találkozó elején, úgy a végén is gólt kapott a Ferencváros. A 86. percben Hlozek szabadrúgása a keresztlécről pattant vissza – ha lejjebb megy, Dibusz nem háríthatott volna –, s Tapsoba bevetődve a hálóba fejelte a labdát – 2-0.

A hosszabbításban még volt esélye szépíteni az FTC-nek, de Zachariassen közeli lövését Hraecky könnyedén védte. 2-0-ra nyert tehát a Leverkusen. Nehéz lesz a jövő heti visszavágó a Puskás Arénában, de azért nem reménytelen.

Borítókép: Botka és Wirtz keménykedik. Helyenként indulatos volt a meccs (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.