Előbb Ting, majd Nyepomnyascsij erőlködött, de rájátszás dönt

Döntetlenre végződött a tizennegyedik játszma, így a párosmérkőzés is az orosz Jan Nyepomnyascsij és a kínai Ting Li-zsen közötti sakkvilágbajnoki döntőben. A 7-7-es állás után rájátszás döntö a vb-címről.

Magyar Nemzet
2023. 04. 29. 17:53
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem szalonremi volt a tizennegyedik parti, a Ting Li-zsen világossal nekiugrott Nyepomnyascsijnak a nimzoindiai védelemmel kezdődő játszmában. A kínai nagymester nem sáncolt el, előbb huszárt áldozott, amit a matt fenyegetés miatt persze nem lehetett elfogadni. Nyepomnyascsij meglepetten reagált a 12. Hg5 lépésre.

Később Ting gyalogot is áldozott a kezdeményezés érdekében. Valószínűleg azért játszott ilyen élesen, mert úgy gondolta, az orosz nagymester még nem heverte ki a tizenkettedik felvonásban elkövetett hatalmas hibát, s bizony Nyepomnyascsij még a tizenharmadik partiban is szenvedett. Az utolsó klasszikus időbeosztású mérkőzésen azonban jól védekezett, majd gyalogelőnyös bástyavégjátékra tudott egyszerűsíteni. Ezután fordult a kocka, ő nyúzta hosszasan Tinget az elméletileg döntetlen állásban, a felek csak a 90. lépésben adták remire a játszmát. 

 

A párosmérkőzés tehát 7-7-re végződött, a világbajnoki cím rájátszásban dől el. A két sakkozó először négy rapid időbeosztású partit (25 perc plusz lépésenként 10 másodperc bónusz) vált egymással, s ha továbbra is döntetlen az állás, két villámparti következik (5 perc plusz lépésenként 3 másodperc bónusz). Ha ekkor sem születik döntés, akkor 3 perc pluzs lépésenként 2 másodperc bónusz mellett addig játszanak két-két mérkőzést, amíg nem születik döntés.

Borítókép: Rájátszás dönt Nyepomnyascsij és Ting között (Forrás: Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.