Carlsen és Putyin döntött róla, ki lehet az új világbajnok

Tizenhárom játszma után 6,5-6,5-ös döntetlenre áll a sakkvilágbajnoki címmérkőzés az orosz Jan Nyepomnyascsij és a kínai Ting Li-zsen (Ding Liren) között a kazahsztáni Asztanában, tehát a szombati utolsó parti dönt arról, hogy a két nagymester közül melyik foglalja el Magnus Carlsen megüresedett trónját. Carlsen maga nem kommentálja a történéseket, új brand építésébe kezdett.

2023. 04. 29. 11:10
Magnus Carlsen, Jan Nyepomnyascsij
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előzmények közismertek. Magnus Carlsen már akkor utalt rá, nem kizárt, hogy ez volt az utolsó címmérkőzése, amikor 2021 decemberében 7,5-3,5-re kiütötte Jan Nyepomnyascsijt, tavaly novemberben aztán hivatalosan, írásban is lemondott a világbajnok címről. A Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) ezután automatikusan a trónra emelhette volna a tavaly júniusban, júliusban megrendezett világbajnok-jelölti torna győzteseként Nyepomnyascsijt. Nem így járt el. Világbajnoki döntőt írt ki Nyepomnyascsij és a Madridban második helyezett Ting Li-zsen (Ding Liren) között.

Magnus Carlsen
Jól meggondolta? Magnus Carlsen lemondott a vb-címről. Fotó: Tata Steel Chess/Jurriaan Hoefsmit

A döntést legimitálta, hogy a világranglistán Nyepomnyascsij és Ting Li-zsen a második és a harmadik. Természetesen Magnus Carlsen mögött, aki 2010 óta folyamatosan vezeti a rangsort, s továbbra is aktív, nem vonult vissza, csak a vb-címről mondott le…

Érdekesség, hogy a kínai sakkozó végső soron Vlagyimir Putyinnak köszönheti a lehetőséget. Ting Li-zsen ugyanis azért került be egyáltalán a madridi viadal mezőnyébe, mert a FIDE kizárta a krími születésű orosz Karjakint az ukrajnai háborút támogató nézeteiért.

Apropó, háború! Jan Nyepomnyascsij már a háború kitörésekor elítélte az orosz inváziót, igaz, egyúttal azt is kifejezte, mennyire szereti a hazáját. A háború az orosz sakkozókat speciálisan érintette. Már az pikáns, hogy a nemzetközi szövetéség elnöke, Arkagyij Dvorkovics is orosz. A FIDE volt az egyetlen nemzetközi sportszövetség, amely nem tiltotta el automatikusan az oroszokat, akik a FIDE zászlója alatt háborítatlanul továbbra is szerepelhettek a versenyeken, igaz, Oroszország nem indulhatott a sakkolimpián.

Szívemből írtam alá a kiáltványt. Ez a háború szörnyű, tragikus katasztrófa. Bizonyos mértékig megértem az orosz sportolókkal szembeni szankciókat, bár komoly kétségeim vannak afelől, hogy ezek hozzájárulnak a helyzet javításához. Ha arra kényszerítenek, hogy a FIDE zászlaja alatt játsszak, mint amikor Oroszországot megbüntették a tömeges doppingbotrány miatt, megteszem. De az orosz zászlót nem a háborúval azonosítom, ami borzasztó, hanem a hazámmal, amelyet szeretek

– így fogalmazott Nyepomnyascsij. Egyszerre érzelmesen és diplomatikusan. Talán nem megalapozatlan vélemény, hogy hasonló szavakért más a szabadságát kockáztatná Oroszországban. Ám Nyepomnyascsij élvezi Vlagyimir Putyin támogatását, ezért is volt meglepő, hogy Andrej Filatov, az Orosz Sakkszövetség elnöke éles szavakkal kelt ki ellene, azt állítva, hogy Nyepomnyascsij időzített bomba.

Az is kuriózum továbbá a vb-döntőn, hogy Ting Li-zsennek a szekundánsa, aki Madridban utolsó lett és immár román színekben versenyez.

 

Dráma a tizenkettedik játszmában

Ha egyesek netán fanyalogtak is amiatt, hogy Jan Nyepomnyascsij és Ting Li-zsen között dől el a világbajnoki döntő, a mérkőzésen a színvonalra és az izgalmakra sem lehet panasz. Az eddigi tizenhárom játszmából hat eldőlt, csak hét lett remi. A tizenkettedik parti volt a drámai tetőpont. Nyepomnyascsij a parti előtt egy ponttal vezetett, és sötéttel lényegében nyerésre állt, már-már világbajnoknak érezhette magát. Ám megremegett a lehetőségtől, előbb egálra rontotta az ígéretes állást, majd elképesztő hibával, egy lépésben (34. – f5) vesztőre rontotta. Hátborzongató a jelenet, ahogy a válaszlépés (35. Bxe6) után rádöbben, hogy vesztőt húzott, s előbb kétségbeesetten szentségel, majd az asztalra borul.

Íme, a dráma két felvonásban. Előbbi a dühös kitörés:

Majd a beletörődés:

A játszma hatására Nyepomnyascsij a tizenharmadik partira megvált az addig viselt rózsaszínű ingtől és fehérben ült asztalhoz. Az orosz nagymester akkor közel állt a végső bukáshoz, de Ting nem tudott élni a jó lehetőséggel, így remibe torkollott a játszma.

Szombaton 6,5-6,5-ös állásról következik a világbajnoki döntő utolsó, klasszikus időbeosztású felvonása. Ting Li-zsen vezeti a világos bábukat, de éppen ő maga hárította el az általános véleményt, miszerint ez előnyt jelentene.

– Jól emlékszem a Topalov–Anand mérkőzésre, amikor az utolsó partiban Topalov játszott világossal, mégis kikapott – idézte fel a 2010-es vb-döntőt a kínai nagymester.

Az esélyekkel illik csínján bánni. Ez itt már az idegek harca. Ting Li-zsen van kedvezőbb helyzetben, kérdés, hogy Nyepomnyascsij képes-e túllendülni a tizenkettedik játszma sokkos hatásán. Ha a tizennegyedik meccs döntetlenre végződne, következik a rájátszás már rapid, netán villám időbeosztás mellett.

Magnus Carlsen norvég nyelvleckére buzdít

Magnus Carlsen érthetően távol tartja magát a döntő kommentálásától. Új brand építésébe kezdett – a Fantasychess applikáció arca –, s arra biztatja a rajongóit, itt az idő, hogy megtanuljanak norvégul, mert hogy az anyanyelvén adott interjúban beszélt a terveiről.

Borítókép: Magnus Carlsen fogadja Jan Nyepomnyascsij gratulációját (Chess.com/Maria Emelianova)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.