Magnus Carlsen megerősítette: lemond a világbajnoki címről

Magnus Carlsen írásban is megerősítette, hogy nem kívánja megvédeni a világbajnoki címét. A Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) gyorsan reagált a hírre, a honlapján közölte, hogy jövőre az orosz Jan Nyepomnyascsij és a kínai Ting Li-zsen küzdhet meg a megüresedett trónért.

2022. 11. 02. 15:24
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magnus Carlsen tavaly decemberben éppen Jan Nyepomnyascsijjal szemben védte meg negyedszerre a 2013-ban elnyert világbajnoki címét. Utána nem éppen sportszerű nyilatkozatot tett, azt mondta, csak olyan kihívóval szemben hajlandó újra játszani, akit arra méltónak tart, s meg is nevezte az iráni születésű, de már francia színekben versenyző Alireza Firouzját.

A nyáron Madridban rendezett világbajnok-jelöltek tornáján azonban Firouzja nem igazolta ezt a kitüntető várakozást, csupán a hatodik helyen végzett. Az akkor még magyar színekben játszó utolsó lett, a viadalt hatalmas fölénnyel, másfél pontos előnnyel ismét Nyepomnyascsij nyerte meg, azaz ő szerzett jogot a világbajnok kihívására.

Becsületére legyen mondva, Magnus Carlsen kitartott korábbi nyilatkozata mellett, júliusban azt mondta, nem kívánja megvédeni a címét. A FIDE persze ragaszkodott a hivatalos bejelentéshez, s Carlsen a napokban írásban is elállt a címvédés lehetőségéről.

A FIDE szerdán közölte a honlapján, hogy 2023-ban Jan Nyepomnyascsij és a kínai Ting Li-zsen vív meg a sakkvilágbajnoki trónért. A döntés logikus, hiszen az orosz nagymester mögött a kínai sakkozó végzett – még csak nem is holt versenyben – a második helyen. A döntő helyszínét is időpontját meg nem jelölték ki.

A párosítás jogosságát az is alátámasztja, hogy a friss világranglistán Carlsen mögött Ting a második, Nyepomnyascsij pedig a harmadik.

S mi lesz Magnus Carlsennel?

A 31 éves világbajnok a sakkozástól azonban nem vonul vissza, sőt kis túlzással aktívabb, mint valaha, egyik verseny után játszik a másikon, jelenleg éppen a Champions Chess Tour döntő állomására készül.

S persze a közeljövőben a világbajnoki döntőnél is keményebb ütközet elébe néz. Hans Niemann százmillió dolláros pert indított ellene, amiért csalással gyanúsította meg őt. A garantáltan elhúzódó pereskedésnél jobb lenne a norvég zsenit inkább sakkozóként látni. 

Borítókép: Carlsen (balra) nem küzd meg ismét Nyepomnyascsijjal (Fotó: FIDE)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.