Leclerc-nek és Verstappennek nem volt esélye, Pérez simán nyert

A pole pozícióból indult Charles Leclerc csak a szombati sprint első felében tudta maga mögött tartani Sergio Pérezt, így a Red Bull mexikói pilótája nyerte a Formula–1-es azeri versenyhétvége első futamát. Pérez és Leclerc mögött Max Verstappen futott be a harmadik helyen.

2023. 04. 29. 16:19
Charles Leclerc, Sergio Pérez és Max Verstappen
Winner Red Bull Racing's Mexican driver Sergio Perez (C), second placed Ferrari's Monegasque driver Charles Leclerc (L) and third placed Red Bull Racing's Dutch driver Max Verstappen pose during a ceremony for the sprint race ahead of the Formula One Azerbaijan Grand Prix at the Baku City Circuit in Baku on April 29, 2023. (Photo by Giuseppe CACACE / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az időmérőkön való váratlan előretörése ellenére a pole pozíciós Charles Leclerc (Ferrari) arra figyelmeztetett, hogy a Red Bull versenytempója jobb, így bár mindent megtesz, hogy maga mögött tartsa őket, nehéz feladat vár rá a sprinten. Mögé a bikák duója, Sergio Pérez és sorakozott fel, megelőzve George Russellt (Mercedes), Carlos Sainzt (Ferrari), valamint Lewis Hamiltont (Mercedest).

Sergio Pérez
Sergio Pérez Fotó: AFP/Giuseppe Cacace

A rajt után Leclerc és Pérez is simán eljött, de Verstappen és Russell nagyot birkózott egymással a harmadik helyért, amelyet végül utóbbi kaparintott meg. A kétszeres világbajnok holland súrolta a falat, ráadásul megkapta a nyakába Sainzt is. 

Volt, akinek még Verstappennél is rosszabbul kezdődött a sprint. Cunoda Juki (Alpha Tauri) ugyanis szinte azonnal eltalálta a falat, defektet kapott, a felni pedig felfedezőkörútra indult a pályán – a biztonsági autó bevetésére volt szükség, hogy eltakarítsák az aszfaltról a törmeléket.

Az ötödik körben folytatódott a verseny. Verstappen azonnal megtámadta Russellt, és nem kellett nagyon megerőltetnie magát, hogy elmenjen mellette. Mögöttük Sainz és Hamilton csapott össze, Fernando Alonso (Aston Martin) lesipuskás módjára megelőzte utóbbit.

Leclerc a 8. körben nagyon távol került tőle, hogy teljesítse a küldetését, mert Pérez játszi könnyedséggel átugrotta őt. A Ferrari pilótája ezek után már csak a mexikói Red Bulljának hátát nézte, Pérez a folytatásban esélyt sem adott neki a támadásra, és simán megnyerte a sprintet. Verstappen a futam elején megsérült autójával sem tudott elég közel férkőzni Leclerc-hez, hogy megtámadja a monacóit, így a harmadik helyen futott be. A többi pontszerző helyre Russell, Sainz, Alonso, Hamilton és Lance Stroll (Aston Martin) csapott le.

 

Pérez és Leclerc elégedett, Verstappen forrongott

– Nagyon jó futam volt, bár nem volt könnyű, mert nagy nyomás volt rajtam, rajtunk, a csapatokon, a szerelőkön és a versenyzőkön – mondta a futamgyőztes Pérez. – Az volt a cél, hogy a lehető legtöbb pontot megszerezzem, ez sikerült, de holnap következik a fő esemény. Hasznos tapasztalatokat szereztünk ma, de holnap mások lesznek a körülmények, megtankolt autókkal fogunk versenyezni. A harmadik rajthely nem ideális, de harcba szállok majd a győzelemért holnap is.

Leclerc vasárnap újra megpróbálhatja teljesíteni a küldetését, mert a vasárnap 13 órakor kezdődő Azeri Nagydíjon is ő rajtol az élről.

– Nem tudjuk megváltoztatni, kicserélni az autót, csak apróságokon tudunk módosítani. A mai futam is megerősítette azt, amit eddig is tudtunk, hogy a Red Bull a versenytempót nézve előnyben van. Ugyanakkor azt sem szabad elfelejteni, hogy milyen nagy volt a hátrányunk a versenytempó tekintetében két futammal ezelőtt. Egyértelműen előreléptünk, de még nem ott vagyunk, ahol lenni szeretnénk. Ha nyerni nem tudunk, akkor a lehető legtöbbet kell kihozni az adott versenyből. Ebben ma nem volt több, úgyhogy örülök a második helynek. Megpróbálunk holnap is nyerni, de tudjuk, hogy a Red Bull gyorsabb nálunk – fogalmazott Leclerc.

Verstappent nagyon felháborították Russell manőverei. A holland a futam után hevesen számon is kérte brit kollégáját, de nem jutottak dűlőre egymással. 

– Nem sikerült tisztáznunk a történteket. Nem értem, hogy miért kell ennyi kockázatot vállalni az első körben. Eltalált oldalról, megsérült az oldaldobozom, van ott egy lyuk, ami nem néz ki túl jól. Nem baj, a lényeg, hogy megvan a harmadik hely. Sok pontot szereztem. Most már a holnapi futamra koncentrálunk – tekintett előre Verstappen.

Végeredmény, Azeri Nagydíj, sprintfutam (17 kör, 101,9 km, a pontszerzők):

1. Sergio Pérez (mexikói, Red Bull)
2. Charles Leclerc (monacói, Ferrari) 4.463 másodperc hátrány
3. Max Verstappen (holland, Red Bull) 5.065 mp h.
4. George Russell (brit, Mercedes) 8.532 mp h.
5. Carlos Sainz Jr. (spanyol, Ferrari) 10.388 mp h.
6. Fernando Alonso (spanyol, Aston Martin) 11.613 mp h.
7. (brit, Mercedes) 16.503 mp h.
8. Lance Stroll (kanadai, Aston Martin) 18.417 mp h.

A vb-pontversenyek állása, versenyzők
  1. Verstappen 75 pont
  2. Pérez 62
  3. Alonso 48
  4. Hamilton 40
  5. Sainz 24
  6. Russell 23
  7. Stroll 21 
  8. Leclerc 13
  9. Lando Norris (brit, McLaren) 8
10. Nico Hülkenberg (német, Haas) 6
11. Valtteri Bottas (finn, Alfa Romeo) 4
12. Esteban Ocon (francia, Alpine) 4
13. Oscar Piastri (ausztrál, McLaren) 4
14. Pierre Gasly (francia, Alpine) 4
15. Csou Kuan-jü (kínai, Alfa Romeo) 2
16. Cunoda 1
17. Kevin Magnussen (dán, Haas) 1
18. Alexander Albon (thaiföldi, Williams) 1

Csapatok: 
  1. Red Bull 137 pont
  2. Aston Martin 69
  3. Mercedes 63
  4. Ferrari 37
  5. McLaren 12
  6. Alpine 8
  7. Haas 7
  8. Alfa Romeo 6
  9. Alpha Tauri 1
10. Williams 1

Borítókép: Charles Leclerc (balra), Sergio Pérez (középen) és Max Verstappen (Fotó: AFP/Giuseppe Cacace)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.