Verstappen szokatlanul „hátul”, Leclerc továbbra is szárnyal

A Formula–1-es azeri versenyhétvége második, szombati időmérőjét is behúzta Charles Leclerc, ezzel a délutáni sprintfutamon övé lesz a pole pozíció. Sergio Pérez rajtol majd Leclerc mellől, míg a címvédő Max Verstappen a harmadik helyre szorult.

Magyar Nemzet
2023. 04. 29. 12:01
Formula One Grand Prix of Azerbaijan Charles Leclerc
epa10597123 Monaco's Formula One driver Charles Leclerc of Scuderia Ferrari steers his car during the qualifying session of the 2023 Formula One Grand Prix of Azerbaijan at the Baku City circuit, Azerbaijan, 28 April 2023. EPA/ALI HAIDER Fotó: ALI HAIDER
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Charles Leclerc (Ferrari) már az azeri egyetlen szabadedzésen is remekül teljesített, de a monacói a pénteki kvalifikáción még erre is rátett egy lapáttal, és elhappolta (Red Bull) orra elől a pole pozíciót.

A Ferrari versenyzője szombatra is átmentette a jó formáját, a Formula–1 történetének első sprintidőmérőjének első szakaszát megnyerte – ezúttal is Verstappen követte. Pénteken a tréninget és a kvalifikációt is piros zászlós szakaszok tarkították, és a szombat sem telt el autótörések nélkül. Elsőként Logan Sargeant (Williams) volt a ludas, fél perccel a Q1 leintése előtt hibázott, emiatt a vártnál előbb befejeződött a szakasz, amely után Csou Kuan-jü (Alfa Romeo), Valtteri Bottas (Alfa Romeo), Cunoda Juki (Alpha Tauri), Pierre Gasly (Alpine) és Nyck de Vries (Alpha Tauri) búcsúzott.

A második szakaszban nem történt nagy meglepetés, Oscar Piastri (McLaren), Nico Hülkenberg (Haas), Esteban Ocon (Alpine), Kevin Magnussen (Haas) és a már említett Sargeant estek ki.

 

Verstappen a Q2-t ugyan megnyerte, de csak ennyi öröme lehetett szombat délelőtt. A harmadik szakaszban ugyanis sokat küzdött az abroncsaival, és nem sikerült az élre repítenie a Red Bullt, sőt, még az első sorba sem tudta kvalifikálni magát. A holland helyett Leclerc győzött, pedig az utolsó gyors körén a falba állította a Ferrarit. A monacói pilóta legjobb köridejét viszont ezzel együtt sem tudta senki túlszárnyalni, így Leclerc már a hétvége második időmérőjét húzta be, és nemcsak a vasárnapi Azeri Nagydíjon, hanem a szombat délután 15.30-kor kezdődő sprintfutamon is az első rajtkockából indulhat. Mellőle Sergio Pérez (Red Bull) rajtol, Verstappené és George Russellé (Mercedes) a második sor.

– Nem volt könnyű a lágy gumikon az időmérő harmadik szakaszában – mondta a győzelme ellenére Charles Leclerc. – Tegnap óta nem mentünk ezeken a keverékeken, az pedig már elég régen volt, ma teljesen mások voltak a körülmények. Máshogy viselkedett az autó, mint tegnap, a hátsó abroncsok túlmelegedtek. Próbáltam keményen nyomni, hogy javítsak az időmön, de az ötös kanyarban elvesztettem az irányítást az autó felett. Remélem, hogy nem lesz ennek következménye – utalt a hajrában történt balesetére a 25 éves versenyző.

Charles Leclerc
Charles Leclerc sérült autóval fejezte be az időmérőt Fotó: AFP/Giuseppe CACACE

 

Furcsa szabály hátráltatta Norrist

Lando Norris (McLaren) bár bejutott a Q3-ba, egy furcsa szabály miatt nem teljesíthetett egy mért kört sem. A sprintidőmérő utolsó szakaszában ugyanis legfeljebb egy szett száraz pályára alkalmas gumit használhatnak a pilóták, amely csak egy új szett lágy specifikáció lehet. Mint arra az M4 Sport felhívta a figyelmet, a „legfeljebb” kifejezés nem szabja meg, hogy mindenkinek kötelező megtartani egy szett friss lágy gumit a Q3-ra. Ez egy lehetőség a versenyzők számára, hogy akár már a péntek során használják mind a hat szett friss lágy gumijukat, abban a reményben, hogy ezzel messzebbre juthatnak a vasárnapi rajtrácsot meghatározó első időmérőn.

Két pilóta pedig pénteken kihasználta ezt a kiskaput. Norris és Cunoda a kvalifikáció végéig valamennyi rendelkezésére álló új szett lágy gumiját bevetette, vagyis nem maradt egy új garnitúrájuk sem szombatra. A fenti szabálynak pedig emiatt csak úgy tehettek eleget, ha a sprintidőmérő harmadik szakaszába eljutva már nem hajtanak pályára. Norris esetében így is történt, Cunoda viszont már a Q1-ben kiesett.

A sprintfutam rajtsorrendje

1. sor:
Charles Leclerc (monacói, Ferrari)
Sergio Pérez (mexikói, Red Bull)

2. sor:
Max Verstappen (holland, Red Bull)
George Russell (brit, Mercedes)

3. sor:
Carlos Sainz (spanyol, Ferrari)
(brit, Mercedes)

4. sor:
Alexander Albon (thaiföldi, Williams)
Fernando Alonso (spanyol, Aston Martin)

5. sor:
Lance Stroll (kanadai, Aston Martin)
Lando Norris (brit, McLaren)

6. sor:
Oscar Piastri (ausztrál, McLaren)
Nico Hülkenberg (német, Haas)

7. sor:
Esteban Ocon (francia, Alpine)
Kevin Magnussen (dán, Haas)

8. sor:
Logan Sargeant (amerikai, Williams)
Csou Kuan-jü (kínai, Alfa Romeo)

9. sor:
Valtteri Bottas (finn, Alfa Romeo)
Cunoda Juki (japán, Alpha Tauri)

10. sor:
Pierre Gasly (francia, Alpine)
Nyck de Vries (holland, Alpha Tauri)

Borítókép: Charles Leclerc a bakui pályán (Fotó: EPA/Ali Haider)



 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.