Egyelőre két kulcsjátékos szereplése is kérdéses az Európa-bajnokságon

Másfél hete kezdte meg a felkészülést a magyar női kosárlabda-válogatott a júniusi Európa-bajnokságra. Székely Norbert szövetségi kapitánynak még nincs meg fejben az utazó tizenkettes keret, ugyanis nem tudja, hogy két kulcsembere, Határ Bernadett és Juhász Dorka a rendelkezésére állhat-e. A felkészülés programja viszont már kialakult, a csapat roppant erős együttesekkel játszik edzőmeccseket.

2023. 05. 11. 13:41
null
Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még túl sok a kérdőjel, nem is hangozhatott el elegendő konkrétum. A magyar női kosárlabda-válogatott bő egy hete kezdte el a felkészülést a június 15-én rajtoló Európa-bajnokságra, és egy egyelőre a legtöbb mondta ha-val kezdődik az előtte álló egy hónapról, a végleges keretről és az esélyekről szólva. Ilyen például két rendkívül fontos játékos sorsa, a 208 centis klasszis center Határ Bernadett és az ugyancsak a palánk alatt remeklésre képes Juhász Dorka szereplése ugyanis jelenleg még kérdéses.

Határ Bernadett súlyos és hosszú sérülés után lábadozik, a térde még nem tökéletes, egyelőre csak kontaktoktól mentes edzésmunkát végezhet. Székely Norbert szövetségi kapitány kijelentette, csak akkor számít a kulcsemberére, ha teljes értékű játékos lesz a végleges keret kihirdetésekor, mert nem akarja Határ Bernadett karrierjét kockáztatni. Juhász Dorka esete egészen más, őt nemrég draftolta az észak-amerikai profi ligában szereplő Minnesota Lynx, és ha sikerül beverekednie magát a tizenkettes keretbe, akkor aligha jön el az Európa-bajnokságra.

 

Kétségtelen, az ő hiányuk nagy veszteség lenne, egészen mások az esélyei a válogatottnak a csoportban Szlovákia, Törökország és a címvédő Szerbia ellen, ha ők ott lesznek a pályán, és más, ha nem. Ezzel együtt – és erre Báder Márton, a múlt héten megválasztott elnök is ráerősített – a szövetség részéről az elvárás a továbbjutás a csoportból. Székely Norbert szeretne ennél többről álmodni, az ő szeme előtt a 2019-es hetedik hely túlszárnyalása lebeg, ám erre az élet akkor kínálna neki komoly alapot, ha a két említett centerre is számíthat. Juhász Dorka sorsa egyébként a jövő hét végére eldőlhet, Határ Bernadett esetében kicsit később születhet válasz.

Székely Norbert derűlátóan várja az Európa-bajnokságot  Fotó: Teknős Miklós

– Az előző Eb-ről lemaradtunk, de most visszatérünk oda, ahol lennünk kell – mondta a kapitány. – Készen állunk arra, hogy ismét tényezők legyünk a kontinensen, a legfontosabb az, hogy továbbjussunk a csoportunkból. A két center miatt sincs még meg a tizenkét fős utazó keret a fejemben, de akik elutaznak Szlovéniába, azok alkalmasak lehetnek arra, amire a 2019-es csapat. A fiatalok többsége az utánpótlás tornákon sok sikerélményt szerzett, itt az ideje, hogy a felnőttek között bizonyítsanak. Négy éve hetedikek lettünk Belgrádban, amire előzőleg már régóta nem volt példa a válogatottnál, és bízom benne, hogy két hónap múlva is hasonlóan büszkék lehetünk a lányokra.

Báder Márton is fontosnak tartotta, hogy ott legyen tegnap a székesfehérvári edzőközpontban, a szavaiból kiderül, hogy miért:

– Ez lesz az első nemzetközi eseményem elnökként, és ott leszek a csapat Eb-meccsein. A női kosárlabda ugyanolyan fontos, mint a férfi, ugyanakkora sportértékkel bír. Szlovéniában a csoportból való továbbjutás a legfontosabb, ennek a keretnek jó gerince és átlagéletkora van, a szövetség minden támogatást megad a csapatnak, hogy a következő években a sikeresség csak rajta múljon.

Báder Márton már elnökként utazhat Szlovéniába  Fotó: Teknős Miklós

A csapatkapitány Dubei Debóra közölte, néhányan még csak egy napja készülnek együtt a válogatottal, de a hangulatra és elszántságra nem lehet panasz.

– Szerintem kedvező csoportba kerültünk, lehetett volna sokkal rosszabb sorsolásunk is. Most nagyot alkothatunk, és remélem, hogy az a nemzedék, amely az utánpótlásban sikeres volt, az felnőtt szinten is le tud tenni valamit az asztalra – fejtette ki a Győr kosarasa.

A csapat május 16-án és 17-én az Eb helyszínén, Szlovéniában játszik edzőmérkőzést a házigazdákkal, majd Székesfehérváron csap össze kétszer a portugálokkal, végül 

Sopronban találkozik szintén kétszer a spanyolokkal. Mint kiderült, utóbbi csapat, amely az Eb egyik favoritja, kifejezetten a magyarokat kérte fel felkészülési partnernek. 

Az Eb-n Székely Norbert együttese június 15-én vívja első meccsét Szlovákiával, majd a törökök és a címvédő szerbek következnek. A négy csoportgyőztes közvetlenül bejut a nyolc közé, a másodikok és harmadikok rájátszást vívnak a negyeddöntőért, és csak az utolsó helyezettek számára fejeződik be a csoportkör végén a torna. A magyarok továbbjutás esetén maradnak Ljubljanában – a csoportküzdelmek másik helyszíne  az izraeli Tel-Aviv –, mivel a végjátéknak is a szlovén főváros ad otthont. Az Eb-ről az első öt csapat – ha a franciák köztük vannak, akkor hat – utazhat majd olimpiai selejtezőtornára. 

Borítókép: A válogatott Székesfehérváron készül az Eb-ra (Fotó: Teknős Miklós)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.