Michael Jordan így még nem jelent meg NBA-meccsen

Az NBA rájátszásában két mérkőzést játszottak magyar idő szerint szombat hajnalban. A Phoenix Suns 121-114-es győzelemmel szépített a Denver Nuggets ellen, a Boston Celtics 114-102-re nyert a Philadelphia 76ers ellen. Utóbbi csapat játékosa, Joel Embiid a meccs előtt vette át a Michael Jordan-trófeát, amelyet idén először kaphatott meg az alapszakasz legjobb játékosa.

2023. 05. 06. 7:54
Joel Embiid Michael Jordan-trophy
Fotó: Sports Illustrated
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Michael Jordan az NBA történetének legnagyobbjai közé tartozik, sok egyéb elismerés mellett öt alkalommal választották meg az alapszakasz legjobb játékosának. Az MVP-díj a 2022/23-as idénytől már a Chicago Bulls legendájának nevét viseli, a Michael Jordan-trófeát elsőként a Philadelphia 76ers játékosa, Joel Embiid vehette át a Boston Celtics elleni keleti elődöntős párharc harmadik meccse előtt.

Joel Embiid Michael Jordan trophy
Joel Embiid a fiával, az előtérben a Michael Jordan nevét viselő trófea. Fotó: Getty Images

A kameruni Joel Embiid MVP-címe mindössze a második az NBA történetében, amelyet afrikai játékos kapott, az első a nigériai Hakeem Olajuwon volt (1993/94), aki Embiid számára a fő motivációt jelentette, hogy tizenöt évesen a röplabda és a futball helyett elkezdjen kosarazni.

A Philadelphia centere érzelmes beszédet mondott, megemlékezett balesetben elhunyt öccséről, de igazán akkor hatódott meg, amikor a kisfia odarohant hozzá a beszéd közben.

Embiid a Boston Celtics elleni keleti elődöntős párharc első meccsét kihagyta, viszont a Philadelphia éppen azt a mérkőzést nyerte meg. Utána a Celtics kiegyenlített, majd hajnalban a philadelphiai ünnepi hangulatot is elrontotta, 114-102-es győzelmével visszavette a 76erstől a pályaelőnyt.

Pedig az alapszakasz-pontkirály Embiid ezúttal is a mezőny legeredményesebb játékosa volt harminc pontjával, a Bostonból viszont öt játékos is elérte a tizenöt pontot.

Embiid MVP-címe azt jelenti, hogy zsinórban az ötödik szezonban sem hazai, azaz amerikai játékos lett a liga legjobbja, az elmúlt négy évben előbb a görög Jannisz Adetokunbo, majd a szerb Nikola Jokics duplázott.

Jokics (Denver Nuggets) hajnalban sosem látott produkciót nyújtott, ő lett az első játékos az NBA történetében, aki rájátszásmeccsen túllépte a 25 pontot, valamint a 15-15 gólpasszt és lepattanót is.

Ez sem volt elég a Denver győzelméhez, a Phoenix a 47 pontos Devin Booker vezérletével nyert, így 2-1-re szépített a párharcban.

NBA, rájátszás

Philadelphia 76ers–Boston Celtics 102-114
Phoenix Suns–Denver Nuggets 121-114

Az elődöntők állása

Kelet
Boston Celtics (2.)–Philadelphia 76ers (3.) 2-1
New York Knicks (5.)–Miami Heat (8.) 1-1

Nyugat
Denver Nuggets (1.)–Phoenix Suns (4.) 2-1
Golden State Warriors (6.)–Los Angeles Lakers (7.) 1-1

Borítókép: Joel Embiid és a Michael Jordan-trófea (Fotó: Sports Illustrated)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.