Nagyon kemény feladat volt ma eljutni a pécsi állatkertig + videó

Háromszor is megküzdött a Tour de Hongrie mezőnye Pécsen a 2,3 kilométer hosszú, átlagosan közel tízszázalékos meredekségű Bárány utcával, majd a pécsi állatkert előtt ért célba, a Kaposvár és Pécs közötti 180 kilométeres szakaszon pedig a svájci Marc Hirschi (UAE Team Emirates) diadalmaskodott, aki átvette a vezetést összetettben. Dina Márton a szakaszon tizedik lett, az összetettben a nyolcadik.

Magyar Nemzet
2023. 05. 12. 18:35
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar kerékpáros-körversenyen a mai harmadik szakasz hegyi befutóval zárult, s a Kaposvár és Pécs között a 180 kilométeres táv alatt 2511 méternyi szintkülönbség várt a mezőnyre. Borús, párás időben rajtoltak el a kerékpárosok, ennek ellenére sok helyen biztatták őket nézők, különösen Pécsen, ahol a dzsámi környékén nagy tömeg gyűlt össze, még római legionáriusnak öltözött drukkerek is hajtották őket, ahogy megközelítették 2,3 kilométer hosszú, átlagosan közel tízszázalékos meredekségű Bárány utcát. 

 

A hétfős szökevénycsoport sorsa már a második pécsi mászásnál megpecsételődött, a döntés pedig a harmadikra maradt, és végül a svájci Marc Hirschi bizonyult a legerősebbnek. Az UAE Team Emirates 24 éves bringása ünnepelhetett a pécsi állatkert előtt, de nemcsak a szakaszgyőzelme miatt, hanem azért is, mert az összetettben átvette a vezetést és így a sárga trikót a csütörtöki szakaszon győztes holland sprintercsillag Fabio Jakobsentől (Soudal–Quick-Step), aki már az első pécsi mászásnál leszakadt. 

A  legjobb magyar, Dina Máron (ATT Investments) viszont kiválóan tartotta magát az összetett esélyesekkel, s végül tizedik lett, 23 másodperc hátránnyal. Dina, aki az összetettben a nyolcadik helyet foglalja el 33 másodperccel Hirschi mögött, felhúzhatta a fehér trikót, amely az összetettben a legjobban álló hazai bringást illeti meg. A mezőny legnagyobb csillaga, a kolmbiai Egan Bernal (Ineos Grenadiers), aki 2019-ben megnyerte a Tour de France-ot, 2021-ben pedig a Giro d’Italiát, a szakaszon 12 másodperc hátránnyal hetedik lett, az összetettben is hetedik, 22 másodperccel lemaradva Hirschitől. Vagyis Dina Márton közvetlenül utána következik.

Az immár a nemzetközi szövetség (UCI) ProSeries-sorozatába tartozó magyar körverseny összetettjéről várhatóan a szombati szakasz dönt: Martonvásárról 206 kilométert tekernek Dobogókőig, az etap teljes szintemelkedése 2646 méter lesz. A Tour de Hongrie vasárnap, Budapesten zárul.

Davide Bais nyerte a Giro d’Italia 7. szakaszát

A Giro d'Italia mai hetedik szakaszát Davide Bais, az EOLO–Kometa olasz bringása nyerte hegyi befutóban. Az összetett elsőségre leginkább esélyesnek tartott belga világbajnok Remco Evenepoel  (Quick-Step Alpha Vinyl) 3:10 perc hátránnyal negyedikként tekert át a célvonalon, őt követte nagy riválisa, a szlovén Primoz Roglic (Jumbo–Visma) és ebben a csoportban fejezte be a szakaszt az összetettben vezető norvég Andreas Leknessund (DSM) is, aki így megőrizte elsőségét. A győztes Bais csapattársa, Fetter Erik fél óra lemaradással a 147. helyen ért célba, az EOLO–Kometa magyar versenyzője összetettben a 126.

Fetter Erik így értékelte a mai napot: – Annyi volt a mai terv, hogy ha egy nagyobb csoportos szökés lesz, akkor a Bais testvérek közül valaki legyen benne. Ugyanakkor még a csapat vezetése sem volt biztos abban, hogy jó ötlet volt benne lenni ebben a kiscsoportos szökésben, mert elég nagy volt az esély arra, hogy nem jutnak el a célig, hanem csak egy sima napi szökés lesz. De máshogy alakult, és Davide Bais megnyerte a szakaszt, ami óriási dolog! Egyébként hosszú és durva volt a mai etap. Utóbbi főképp az időjárás miatt, mert majdnem a feléig esett az eső, és utána mentünk fel 2000 méter felé, ami vizesen nem volt kellemes. Örülök, hogy vége, annak meg pláne, hogy koccinthatunk, hogy sikerült egy szakaszgyőzelem a Girón. Egy ilyen győzelem minden csapatnak óriási eredmény!

Az összetett élcsoportja:
1. Andreas Leknessund (norvég, DSM) 29:02:38 óra
2. Remco Evenepoel (belga, Quick-Step Alpha Vinyl) 28 másodperc hátrány
3. Aurélien Paret-Peintre (francia, AG2R Citroën Team) 30 mp h.
...126. Fetter Erik (EOLO–Kometa) 1:03:37 ó h.

Borítókép: Marc Hirschi a célban (Forrás: Twitter/Tour de Hongrie)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.