Nem úszta meg a Giro d’Italia egyetlen magyarja sem, fel kellett adnia

A Giro d’Italia egyetlen magyar résztvevője, Fetter Erik a mai 10. szakaszon közel 70 kilométerrel a cél előtt betegség miatt feladta a versenyt. A 196 kilométeres etapot a dán Magnus Cort (EF Education–EasyPost) nyerte meg, az összetettben a brit Geraint Thomas (Ineos Grenadiers) vezet.

Magyar Nemzet
2023. 05. 16. 18:20
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amint arról beszámoltunk, a háromhetes olasz kerékpáros-körversenyen az összetettben vezető belga Remco Evenepoel (Soudal–Quick Step) vasárnap éjjel pozitív koronavírustesztet produkált,  kiszállt a versenyből, ami egyébként idén ilyen esetben már nem előírás. Azt is nehéz nyomon követni, hány csapatnál tesztelnek, s a mezőnyből sokan bajlódnak megfázással, a hűvös, esős időjárás megviseli a versenyzőket. Többen emiatt léptek vissza. A szünnap után Evenepoellal együtt kilenc fővel fogyatkozott meg a mezőny, közte az ugyancsak nagy névnek számító, kolumbiai Rigoberto Uránnal (EF Education–EasyPost), ő is koronavírusos lett. A mai szakaszon pedig a Giro egyetlen magyar indulója, az összetettben 125. helyen álló Fetter Erik is feladta a versenyt. Az EOLO–Kometa bringása már az előző napokban sem érezte jól magát, s ma közel 70 kilométerrel a vége előtt betegen leszállt a nyeregből. A 23 éves Fetternek, aki tavaly teljesítette a Girót, a koronavírustesztje ugyanakkor negatív lett.

Ez volt a Giro d’Italia mai szakasza:

Giro d’Italia
 

A Scandiano és Viareggio közötti 196 kilométeres szakasz azért okozott nagy problémát a mezőnynek, mert most is esett az eső, a csúszós úton többen is buktak, az etap első részében a lejtmenetek nagyon veszélyesek voltak. A mezőny is szétszakadozott, és végül a főmezőny sem is érte utol a három szökevényt, akik megléptek a többiektől. A trióból pedig a dán Magnus Cort (EF Education–EasyPost) sprintelt a leggyorsabban. A 30 éves bringás a Tour de France-on már hat, a Vueltán két szakaszgyőzelemmel rendelkezik, és most a harmadik háromhetes körversenyről, a Giro d’Italián is sikerült nyernie.

Magnus Cortnak már a Giróról is van szakaszgyőzelme

Evenepoel kiesése után az új helyzetben az összetett élcsoportja nem változott, a legjobbak együtt értek be a célba, így a 2018-as Tour de France-győztes brit Geraint Thomas (Ineos Grenadiers) maradt a „megörökölt” első helyen. A szakaszt Fetter Erikkel együtt négyen adták fel, köztük az orosz Alekszandr Vlaszov, a BORA–hansgrohe egyik kapitánya. De ne vegyünk mérget arra, hogy akik ma beértek a célba, azok holnap mindannyian ott lesznek a rajtnál. A Girót 176 versenyző kezdte el, és jelenleg 150-en vannak versenyben.

Giro d’Italia, 10. szakasz, Scandiano–Viareggio, 196 km:
1. Magnus Cort (dán, EF Education–EasyPost) 4:51:15 óra
2. Derek Gee (kanadai, Israel–Premier Tech) azonos idővel
3. Alessandro de Marchi (olasz, Jayco AlUla) 2 másodperc hátrány

Az összetett élcsoportja:
1. Geraint Thomas (brit, Ineos Grenadiers) 39:26:33 óra
2. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo–Visma) 2 másodperc hátrány
3. Tao Geoghegan Hart (brit, Ineos Grenadiers) 5 mp h.

Szerdán az idei kiírás leghosszabb szakasza, a Camaiore és Tortona közötti 219 kilométeres táv vár a kerékpárosokra. Előrébb nézve, a pénteki, 13. szakasz útvonala módosult, a hóhelyzet miatt kikerült az ide Giro d'Italia legmagasabb hegye, a 2469 méteres Szent Bernát-hágó, a 207 kilométeresre tervezett etapot 199 kilométeresre rövidítették, és egy hegyi alagúton halad majd keresztül a mezőny. Az olasz körverseny jövő vasárnap Rómában zárul.

Borítókép: A Giro d’Italia karavánja és a vonata (Forrás: Twitter/Giro d’Italia)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.