Numero Bruno ezt nem gondolta volna, nagyon örülhetnek a franciák

A Giro d’Italia mai 15. szakaszát az amerikai Brandon McNulty nyerte meg, az összetettben a francia Bruno Armirail megőrizte az első helyét.

Magyar Nemzet
2023. 05. 21. 18:08
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Giro d’Italia szombati, 14. szakaszán az összetettben vezető brit Gerain Thomas (Ineos Grenadiers) „leadta” a rózsaszín trikót, az Ineos nem akart energiát fektetni a több mint húsz perc előnyt összehozó szökevények üldözésébe a sík terepen. Így a rózsaszín trikó a szakaszon 15. helyen beérkező francia Bruno Armirailra (Groupama–FDJ) került, aki azonban nem tényező az összetett versenyben – Thomas ezért is passzolta át neki könnyű szívvel az ikonikus trikót.

– Azt hittem, a főmezőny legfeljebb tizenöt percre engedi el a szökést, így nem is álmodtam a rózsaszín trikóról. Én nem összetett menő vagyok, csodálatos érzés felvenni ezt a mezt, megpróbálom kiélvezni ezt a helyzetet, hiszen ez egy ikonikus pillanata a pályafutásomnak – nyilatkozta Armirail, és fel kellett készülnie arra, hogy vasárnap nehéz lesz megtartani a becses mezt.

A hétfői szünnap előtt a 15. szakaszon Seregno és Bergamo közötti 195 kilométer megtétele várt a kerékpárosokra, egy első és három második kategóriás emelkedővel.

 

Armirail próbált az összetett esélyeseivel – Thomasszal, a szlovén Primoz Rogliccsal (Jumbo–Vista) és a portugál Joao Almeidával (UAE Team Emirates) – együtt maradni, a mai nap szökevényeit csak bő hét percre engedték el. Öt kilométerrel a vége előtt az amerikai Brandon McNulty (UAE Team Emirates), az ír Ben Healy (EF Education–EasyPost) és a negyven másodperc hátrányból visszajött olasz Marco Frigo (Israel–Premier Tech) küzdött egymással. Az utolsó emelkedőn Frigo megint lemaradt 20 másodperccel, de a lejtős és sík részén újból visszajött, és hárman sprinteltek a szakaszgyőzelemért, ami McNultynak jött össze. 

Forrás: Twitter/Giro d’Italia

Bruno Armirail  lemaradt a Thomas, Roglic, Almeida triótól, de nem sokkal, csak bő fél perccel, így a francia versenyző megőrizte a rózsaszín trikót, 1:08 perc az előnye Thomas előtt. Ahogy a csapata elsütött egy szellemes szóviccet: ő most Numero Bruno. Érthető a franciák jó hangulata, a Giro d’Italián legutóbb 1999-ben volt francia versenyzőn a rózsazsín trikó, akkor Laurent Jalaberen.

Ma ilyen volt a hangulat a Girón:

Giro d’Italia, 15. szakasz, Seregno-Bergamo, 195 km:
 1. Brandon McNulty (amerikai, UAE Team Emirates) 5:13:39 óra
2. Ben Healy (ír, EF Education–EasyPost) azonos idővel
3. Marco Frigo (olasz, Israel-Premier Tech) a. i.
...15. Geraint Thomas (brit, Ineos Grenadiers) 6:53 perc hátrány
...18. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo-Visma) a. i.
...32. Bruno Armirail (francia, Groupama–FDJ) 7:26 p h.

 Az összetett élcsoportja:
1. Armirail 61:38:06 óra
2. Thomas 1:08 perc hátrány
3. Roglic 1:10 p h.
4. Almeida (UAE Team Emirates) 1:30 p h.
5. Andreas Leknessund (DSM) 1:50 p h.

A hétfői szünnap után kedden a Sabbio Chieséből induló 203 kilométeres távval kezdődik a 106. Giro d’Italia harmadik hete. Az etapon 5200 méternyi szintemelkedés és öt kategorizált emelkedő, a végén a Monte Bondonén hegyi befutó vár a kerékpárosokra. Az olasz körverseny jövő vasárnap Rómában zárul.

Borítókép: Ma is gyönyörű tájakon tekert a mezőny (Forrás: Twitter/Giro d’Italia)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.