Újabb csavar a Girón, a 37. születésnapra pedig járt a rózsaszín trikó

Az olasz kerékpáros körverseny, a Giro d’Ialia mai 18. szakaszát az olasz Filippo Zana (Team Jayco AlUla) nyerte meg, az összetettben a brit Geraint Thomas (Ineos Grenadiers) maradt az első helyen.

Magyar Nemzet
2023. 05. 25. 17:57
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már nem sok van hátra a vasárnapig tartó háromhetes olasz körversenyből, de ami az összetettet illeti, az gyakorlatilag teljes egészében a harmadik hétre koncentrálódik. Azzal hogy a keddi, kőkemény hegyi szakaszon a győztes Joao Almeida (UAE Team Emirates) és a vele együtt beérkező Geraint Thomas (Ineos Grenadiers) meglepetésre 25 másodpercet vert Primoz Roglicra (Jumbo–Visma), a három topcsapat kapitánya között a következő sorrend alakult ki: Thomas után 18 másodperces hátránnyal jött a portugál, tőle pedig 11 másodperces lemaradással a szlovén. Ezen a szerdai, nyugalomban telt, sprintbefutás szakasz sem módosított; lehetett erőt gyűjteni a folytatásra: a római körözés előtti két hegyi befutós etapra és a szombati hegyi egyéni időfutamra. Sokat mondó, hogy a Giro szakaszai a nehézségük alapján „csillagos” besorolást kapnak, s a csütörtöki négycsillagos után két ötcsillagos következik. Vagyis ezek közül a mai, az Oderzo és Val di Zoldo közötti 161 kilométeres etap volt a legkönnyebb, és ez is 3600 méter szintkülönbséget tartalmazott öt kategorizált emelkedővel. A befutót 1518 méterrel a tengerszint felett jelölték ki a Dolomitokban, Palafaverán, és ide 2,7 kilométeren 6,4 százalékos meredekségű kaptató vezetett fel. De közvetlenül előtte az 1501 méteres Coi keményebb feladatot jelentett, 5,8 kilométeren 9,7, egy rövid szakaszon 19 százalékos meredekséggel.

 

S a szakasz vége, ahogyan azt várhattuk, komoly izgalmakat hozott az összetett esélyeseinek versenyében. S azután, hogy kedden Almeida milyen jól szerepelt, meglepetés volt, hogy a nagy hármasból most szenvedett. Az emelkedőn lemaradt Roglictól és Thomastól, igaz, nem nagyon, csak huszonegy másodperccel a hetedik és nyolcadik helyen együtt beérkező nagy ellenfeleitől. Ez az jelenti, hogy az összetettben Roglic feljött a második helyre, az éppen ma 37. születésnapját ünneplő Thomas pedig megőrizte a rózsaszín trikót.

A szakaszt a mai nap szökevényei közül – akik az első emelkedőn megléptek – Filippo Zana (Team Jayco AlUla) nyerte meg az olasz bajnoki trikóban, lehajrázva a franciák nagy kedvencét, Thibaut Pinot-t (Groupma–FDJ).

Pinot ugyanúgy jár, mint a pénteki 13. szakaszon. Akkor is ő vezetett a legtöbbet, de a végén megint akadt valaki, aki lesprintelte. Mondhatnánk,  a francia bringás azzal vigasztalódhat, hogy a hegyi pontversenyben átvette a vezetést, immár ő viselheti a kék trikót, de a befutó után nem ez járt a fejében, magába roskadva üldögélt... 

Giro d’Italia, 18. szakasz, Oderzo–Val di Zoldo, 161 km, hegyi befutó:
1. Filippo Zana (olasz, Jayco AlUla) 4:25:12 óra
2. Thibaut Pinot (francia, Groupama–FDJ) azonos idővel
3. Warren Barguil (francia, Arkéa Samsic) 50 másodperc hátrány
...7. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo–Visma) 1:56 perc hátrány
8. Geraint Thomas (brit, Ineos Grenadiers) a. i.
9. Joao Almeida (portugál, UAE Team Emirates) 2:17 p h.

Az összetett élcsoportja:
1. Thomas 76:25:51 óra
2. Roglic 29 másodperc hátrány
3. Almeida 39 mp h.

A 106. Giro d'Italia pénteken a Longaronéból induló 183 kilométeres etappal folytatódik, amelynek hegyi befutója a 2304 méter magas Tre Cime di Lavaredo az idei olasz körverseny legmagasabb hegye, azaz a Cima Coppi lesz. A viadal vasárnap Rómában zárul.

Borítókép: Akár képeslap is lehetne az idei olasz körversenyről (Forrás: Twitter/Giro d’Italia)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.