„Vérengzés” nem lesz, de a kis Lisztest bevetheti a Fradi Újpesten

A labdarúgó NB I 29. fordulójának zárásaként Újpest–Ferencváros mérkőzést rendeznek. A tavaly őszi 0-6 szinte kizárt: a lilák négy meccs óta veretlenek, a Fradi a legutóbbi két meccsét kapott gól nélkül nyerte meg. És nem is olyan régen megmutatta a nagyközönségnek Lisztes Krisztián fiát.

Magyar Nemzet
2023. 05. 01. 8:12
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A labdarúgó NB I 29. fordulójának a záró mérkőzését Újpesten játsszák; ahol a címvédő és éllovas Ferencváros egy esetleges újabb győzelmével kilenc pontra növelheti az előnyét első számú üldözőjével, a Paks ellen 3-2-es vereséget szenvedő Kecskeméttel szemben. A Fradi formája javuló, a két fővárosi rangadót, a Vasas és a Honvéd ellenit kapott gól nélkül nyerte meg, lezárva ezzel a roppant hosszúra nyúlt, öt nyeretlen meccset felölelő negatív szériáját. Mai ellenfele, az Újpest szárnyal a korábbi edzőjével: Nebojsa Vignjevics visszatérése óta a kiesés elől menekülő lila-fehér csapat kiegyenesedett, négy mérkőzésen tíz pontot szerzett, nem szenvedett vereséget, és elfoglalta a helyét az NB I középmezőnyében. Jelenleg 37 ponttal a hatodik helyen áll, öt fordulóval a szezonzáró előtt kilenc pont az előnye a 11. helyen álló Honvéddal szemben.

Adama Traoré a Fradi legeredményesebb támadója az idei szezonban      Fotó: Török Attila/Nemzeti Sport

A hazai pályán tavaly október óta veretlen Újpest a legveszélyesebb játékosa, a válogatottba is behívott, és a tengerentúli bajnokságba, az MLS-be csábított Csoboth Kevin vezérletével jó hangulatban várhatja a Ferencvárost. A tapasztalata, a sokkal erősebb játékosállománya mellett az FTC a közelmúlt sikereire is alapozhat: az Újpest 2697 napja nem nyert a Fradi ellen, legutóbb 2015-ben a Groupama Arénában Mbaye Diagne góljával sikerült a bravúr. Jó hír lehet a lilák számára, hogy akkor is Nebojsa Vignjevics ült a kispadon, amikor először kapott ki hazai pályán a Fradi az új stadionjában.

A legutóbbi lila-fehér siker összefoglalója:

A mérkőzés előtt a címvédő vezetőedzője, Sztanyiszlav a várható izgalmakról beszélt. – Egy derbi minden országban különleges, Oroszországban a CSZKA–Dinamo, Spanyolországban a Barcelona–Real Madrid, Lengyelországban a Lech Poznan és a Legia összecsapása ilyen. Remélem, hogy a szurkolók jó hangulatot teremtenek, mi igyekszünk majd a tőlünk telhető legjobb teljesítménnyel meghálálni a szurkolást – fogalmazott az orosz szakember a klubja honlapján. Csercseszov méltatta Neboja Vignjevics munkáját. – A szezon közben több másik csapathoz hasonlóan az Újpest is edzőt cserélt, láttam, hogy az utóbbi néhány meccsen eredményesen szerepelt a csapat az új tréner irányításával. Ezeken jó futballt játszott az Újpest, de én inkább arra számítok, amit legutóbb is láthattunk, nem lesz könnyű dolgunk – nyilatkozta az oszét származású edző.

Nos, legutóbb 3-1-re nyert a Fradi hazai pályán a lilák ellen, és az a derbi valóban sokkal nehezebb volt a zöld-fehérek számára, mint a tavaly szeptemberi, amikor a Bajnokok Ligája-selejtező körében menetelve, csúcsra járatva 6-0-ra ütötték ki az Újpestet.

Tavaly ősszel csak egy csapat volt a pályán      Fotó: Dömötör Csaba/Nemzeti Sport

A legutóbbi találkozás:

Idén hasonló „vérengzés” nem várható, a Fradi elmarad az őszi formájától, s miként Csercseszov is említette, Nebojsa Vignjevics visszatérésével látványosan kiegyenesedett az Újpest.

Az Újpest elefántcsontparti góllövője, a legutóbbi, a Honvéd elleni meccset eldöntő, Fernand Goure győzelemre készül a csapatával a Szusza Ferenc-stadionban. A Didier Drogbát a példaképének tekintő Goure mindent megígért a lila-fehér szurkolóknak a mai derbi előtt.

 

A két csapat 238. bajnoki mérkőzésére már elfogyott az összes jegy. A ferencvárosi szurkolók Újpest Városkapu elől vonulnak a mérkőzés színhelyére. A vonulás a szurkolói kultúra részévé fejlődött, de van más, amivel meglepheti a bajnok az Újpestet. Az illetőt Lisztes Krisztiánnak hívják, aki máris túlszárnyalta édesapa, a klub korábbi válogatott labdarúgójának a statisztikáját. A kis Lisztesnek 4 NB I-es mérkőzés kellett az eddigi 3 élvonalbeli góljához, az édesapja 17 meccsen jutott el három találatig. A fiú a Fehérvár és a Vasas ellen szerzett gólt, talán az Újpest ellen is betalál.

Labdarúgó NB I, 29. forduló

Péntek
Kecskemét–Paks 2-3 (2-0), Széktói Stadion, 4950 néző, jv.: Andó-Szabó. Gólszerző: Szalai (10.), Szabó A. (41.), illetve Varga B. (51., 58., 90., a másodikat 11-esből). Kiállítva: Vágó (Kecskemét, 57.).

Szombat
Mezőkövesd–ZTE 1-2 (1-0), Mezőkövesd, v.: Pintér, gólszerzők: Besirovic (32.), illetve Tajti (57.), Mim (74.)
Kisvárda–Bp. Honvéd 2-2 (1-1), Kisvárda, 2420 néző, v: Csonka, gólszerzők: Mesanovic (28., 65.), illetve Lukic (32.), Kerezsi (80.)
Vasas–Puskás Akadémia 2-2 (0-0), Illovszky Rudolf Stadion, 1458 néző, v.: Antal P., gólszerzők: Urblík (73., 86.), illetve Favorov (49.), Komáromi (89.)

Vasárnap
DVSC–Mol Fehérvár 2-0 (0-0), Nagyerdei Stadion, 6561 néző, v.: Karakó. Gólszerzők: Babunszki (52.), Bódi (81.). Kiállítva: Larsen (85.)

Hétfő: Újpest–Ferencváros (tv: 18.00, M4 Sport)

  Borítókép: Tavaly ősszel hat gólt rúgtak a fradisták Újpesten (Fotó: Nemzeti Sport)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.