Modric a botrányos incidens dacára kitart a horvát válogatottban

A labdarúgó Európa-bajnoki selejtezők júniusi szakaszának mintegy betétműsoraként rendezik meg e héten a Nemzetek Ligája négyes döntőjét. Házigazdaként Hollandia előnyt élvez a többiekkel szemben, de a mai első elődöntőben a horvátokkal szemben azért sem nevezhetjük egyértelmű esélyesnek az Oranjét, mert a déli szomszédainkat fűti, hogy a nagy generációjuk végre nyerjen egy trófeát. A legutóbbi két világbajnokság ezüst-, illetve bronzérmese ennek érdekében számíthat a veterán Luka Modricra, aki nagy tornán talán utoljára szerepel a válogatottal. A csütörtöki másik elődöntőben Spanyolország és Olaszország találkozik.

Magyar Nemzet
2023. 06. 14. 19:07
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

valószínűleg eldöntötte a kérdést. A Nemzetek Ligája jelentőségét, rangját a most záruló harmadik kiírásban is sokan firtatták. Különösen a vezető futballnemzetek körében. A horvát válogatott és a Real Madrid veteránja nyugodtan kereshetett volna kifogást, hogy kihagyja a hollandiai négyes döntőt. Hosszú és fárasztó volt az idény, a világbajnoki bronzérem után itt az ideje a generációváltásnak, jöjjenek a fiatalok, ahhoz, hogy az Eb-selejtezőkön segítségére legyen a válogatottnak, most muszáj feltöltődnie és így tovább. De nem, Modric ott van a horvát keretben. Mégpedig azért, hogy végre nyerjen egy trófeát a horvát válogatottal, mert eddig, ugye, csak ezüst- és egy bronzérme van a világbajnokságokról.

Luka Modric
Luka Modric fáradhatatlan (Fotó: AFP/Serhat Cagdas)

Modric és Perisic talán utoljára

Modric mellett a szintén már pályafutása vége felé járó Ivan Perisic, valamint a hét végén az Internazionaléval a Bajnokok Ligája döntőjében érdekelt Marcelo Brozovic is tagja Zlatko Dalic együttesének. Hasizomsérülés miatt hiányzik Josko Gvardiol, és csapattársa az RB Leipzignél, bár könnyen lehet, hogy ez múló kapcsolat, hiszen a csupán 21 éves, felettébb kapós középhátvéd Szoboszlaihoz hasonlóan keresett futballista a játékospiacon. Nincs ott a horvát válogatottban Marko Livaja sem.

 

A Hajduk Split csatára még egy hete, a fiumei edzőtábor első napján érthetetlen, sőt döbbenetes afférba keveredett a tréningre kilátogató szurkolókkal. Néhány drukker ócsárolta, amit nem tudott, nem akart elereszteni a füle mellett, visszaszólt, a tettlegességet megelőzendő a társai lefogták és arrébb kísérték.

Másnap Livaja Zlatko Daliccsal egyetértésben elhagyta az edzőtábort, és az alábbi nyilatkozatot adta:

– Sajnos az elmúlt huszonnégy órában történtek után úgy érzem, nem vagyok kész arra, hogy a maximumot nyújtsam a válogatottban, a jelenlétem csak zavaró lenne a csapatnak, amely megérdemli a nyugalmat a felkészülés során. Sok szerencsét kívánok a srácoknak Hollandiában, szurkolok, hogy hazahozzák az aranyat, amihez minden bizonnyal megvan a minőség és az egység. Köszönöm a szövetségi kapitánynak a megértését, a szövetségnek a támogatást, és remélem, hogy a válogatott szurkolói is megértik a döntésemet. A válogatott sokat jelent nekem, remélem, hogy a jövőben is a tagja lehetek a csapatnak.

Zlatko Dalic megértéséről biztosította Livaját, előrebocsátva, a későbbiekben számít rá. Ez az incidens rossz előjel a horvátoknak, akik persze többször bizonyították, hogy képesek összekapni magukat. Modric felelőssége mindenesetre még nagyobb, mint amire számított.

Ronald Koeman bemutatkozása rosszul sikerült

Különösen hazai közönség előtt a hollandok is nagyon szeretnének győzni, ők 1988 óta várnak a nagy sikerre, amikor a Van Basten, Gullit, Rijkaard fémjelezte generáció Európa-bajnoki címet nyert. Hollandia a katari világbajnokságon közel állt a nagy sikerhez, a negyeddöntőben csak tizenegyesekkel maradt alul a később győztes Argentínával szemben. A vb után Louis van Gaal távozott, s az a Ronald Koeman lett az utódja, aki 2018 és 2020 között már betöltötte a szövetségi kapitányi posztot. A 60 éves szakember második regnálása egyelőre nem mondható sikeresnek, hiszen a csapat a franciák otthonában elszenvedett 4-0-s vereséggel kezdte az Európa-bajnoki selejtezősorozatot, majd az amatőrökkel felálló Gibraltárt hazai pályán közel egy félidőn keresztül emberelőnyben futballozva tudta csak 3-0-ra legyőzni. Házigazdaként a hollandok természetesen nem tehetik meg, hogy ne vegyék komolyan az eseményt. Két kulcsjátékosukat kénytelenek nélkülözni, Memphis Depay és Matthijs de Ligt sérült.

Újra olasz–spanyol elődöntő

A másik ágon megismétlődik a két évvel ezelőtti Olaszország–Spanyolország elődöntő. Akkor a spanyolok nyertek 2-1-re, amit az olaszok két okból is bántak: egyrészt hazai pályán szenvedtek vereséget, másrészt ezzel szakadt meg a világcsúcsot jelentő, 37 mérkőzésből álló veretlenségi sorozatuk. Az igazán nagy csapás persze nem ez volt, hanem az, hogy az oroszországi után a katari világbajnokságról is lemaradtak. Ki ne emlékezne, egészen a csoportkör utolsó fordulójáig reménykedhettünk abban, hogy a magyar válogatott végez az élen és kijut a négyes döntőre, de az utolsó fordulóban a Puskás Arénában az olaszok nyertek 2-0-ra, így ők végeztek az élen.

Roberto Mancini, az olaszok szövetségi kapitánya bízik az Internazionale futballistáiban, a Bajnokok Ligája döntőjében a Manchester Cityvel szemben 1-0-ra alulmaradt milánói csapatból öten is (Francesco Acerbi, Alessandro Bastoni, Matteo Darmian, Nicolo Barella és Federico Dimarco) kerettagok. 

A spanyol válogatott élén is új szövetségi kapitány áll, a kudarccal zárul világbajnokság után Luis de la Fuente váltotta Luis Enriquét. Az eredetileg tervezett keretből Nico Williams, David García és Juan Bernat dőlt ki sérülés miatt, Ansu Fati, Nacho Fernández és Fran García helyettesíti őket.

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) azzal igyekszik kedvet teremteni a játékhoz és rangot adni a tornának, hogy 10,5 millió euróval jutalmazza a győztest. A horvát szövetségnek ez hatalmas summa, aminek érdekében érdemes volt megnyerni Modric kegyét.

Nemzetek Ligája, négyes döntő

Elődöntők
Szerda: Hollandia–Horvátország, Rotterdam 20.45
Csütörtök: Spanyolország–Olaszország, Enschede 20.45
A bronzmérkőzést (Enschede 15.00) és a döntőt (Rotterdam 20.45) vasárnap játsszák.

Borítókép: Luka Modric csapatkapitányként vezeti a horvátokat (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.