Jasper helyett Kasper, ezt nagyon benézték az üldözők a Touron + videó

A dán Kasper Asgreen (Soudal–Quick-Step) nyerte a Tour de France országúti kerékpáros-körverseny mai 18. szakaszát, amelyen honfitársa, a címvédő Jonas Vingegaard (Jumbo–Visma) gond nélkül megőrizte tetemes előnyét.

Magyar Nemzet
2023. 07. 20. 18:33
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A címvédő és az összetettben az idei Touron is vezető (Jumbo–Visma) a keddi időfutamon 1:38 percet, a szerdai királyetapon pedig majdnem hat percet vert nagy riválisára, a 2020-as és a 2021-es francia körversenyen győztes Tadej Pogacarra, így a mai 18. szakaszt úgy kezdhette, hogy 7:35 perc az előnye a szlovén előtt. A dán klasszis azonban azt fejtegette, hogy Párizsba majd csak vasárnap érkeznek meg, szombaton pedig még jön egy kemény hegyi szakasz. Pogacar – aki szerdán az utolsó emelkedőn a csapatrádión azt közölte, hogy „meghalt”, utóbb azt mondta, hogy versenyzői pályafutása legszörnyűbb napja van mögötte.

– Köszönettel tartozom a csapattársaimnak, ha ők nem segítenek, még az összetett dobogós helyem is elúszott volna. Megpróbálom összeszedni magam, a szombati szakasz nagyon vonzó számomra, és szeretném pozitív élményekkel befejezni az idei Tourt – nyilatkozta Pogacar.

Ma a Moutiers és a Bourg-en-Bresse közötti 184,9 kilométeres szakasz mindössze két negyedik kategóriás, vagyis a legkönnyebbek közé emelkedőt tartogatott, így mezőnyhajrára számíthattunk. Az pedig nem lehetett kérdés, hogy ebben ki számít a legnagyobb favoritnak: a belga Jasper Philipsen (Alpecin–Deceuninck) már négy sprintbefutót nyert meg az idei Touron.

 

Jasper Philipsen szurkolói egy olyan táblát is tartottak az út mentén, amelyen a JASPER feliratban az S betűt egy 5-ös szám helyettesítette – negelőlegezték neki az ötödik szakaszgyőzelmet. Rögtön a nap elején hárman megszöktek a mezőnytől, 80 kilométer után aztán egy hozzájuk csatlakozóval négyen lettek, de a kis csoportnak nem volt két percnél nagyobb előnye. Az Alpecin csapata dolgozott a mezőny élén, hogy Philipsent helyzetbe hozza, de nem tudták utolérni a meglógókat, azaz a négy szökevény közül hármat. Ami a nagyon izgalmas végjátékban másodperceken múlt. A szakaszt végül Jasper helyett Kasper nyerte meg, a dán Kasper Asgreen (Soudal–Quick Step), ő a nap során végig, 184 kilométeren át szökésben volt. A 28 éves skandináv bringás, akinek eddigi legnagyobb sikere a flandriai körverseny megnyerése volt 2021-ben, pályafutása első etapgyőzelmét aratta háromhetes viadalokon. 

Philipsen nagyot sprintelt, de csak negyedik lett három szökevény után. A főmezőnynek – amelyben Vingegaard és Pogacar is ott volt – is ugyanazt az időeredményt könyvelték el, mint Asgreennek. Vagyis az összetettben Jonas Vingegaard őrzi a tetemes előnyét.

 Tour de France, 18. szakasz, Moutiers–Bourg-en-Bresse, 184,9 km:
1. Kasper Asgreen (dán, Soudal–Quick-Step) 4:06:48 óra
2. Pascal Eenkhoorn (holland, Lotto–Dstny) azonos idővel
3. Jonas Abrahamsen (norvég, Uno-X) a. i.

Az összetett élcsoportja:
1. Jonas Vingegaard (dán, Jumbo–Visma) 72:04:39 óra
2. Tadej Pogacar (szlovén, UAE Team Emirates) 7:35 perc hátrány
3. Adam Yates (brit, UAE Team Emirates) 10:45 p h.

Pénteken a Moirans-en-Montagne és Poligny közötti 172,8 kilométeres táv vár a 110. Tour de France mezőnyére. A viadal vasárnap a párizsi Champs-Élysées-n zárul.

Borítókép: Kasper Asgren (Soudal–Quick Step) a célban (Forrás: Facebook/Le Tour de France)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.