Pogacar feltámadt, de Vingegaard megvédte a címét

A belga Jordi Meeus nyerte meg az utolsó szakaszt, a sprintversenyt a Champs-Élysées-n, ami nagy dicsőség, az idei Tour de France legfontosabb eredménye azonban természetesen az, hogy Jonas Vingegaard megvédte a címét és másodszor is megnyerte az összetett versenyt. Nagyobb fölénnyel, mint tavaly, pedig két éve még sokan úgy gondolták, hogy az ezúttal is második Tadej Pogacar évekig egyeduralkodó lehet.

Magyar Nemzet
2023. 07. 23. 20:37
Jonas Vingegaard
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idei Tour de France a szerdai tizenhetedik, de még inkább a keddi tizenhatodik szakaszon dőlt el. Az egyéni indításos időfutam előtt a dán az összetettben csupán tíz másodperccel vezetett a szlovén Tadej Pogacar előtt, akkor azonban 1:38 perccel volt gyorsabb, mint a legnagyobb riválisa. Másnap, az idei „királyetapon” Vingegaard majdnem hat percet vert Pogacarra, a szlovén szájából akkor szakadt ki a keserű beismerés a csapatrádión: „Meghaltam…” Azután már csak az lehetett kérdés, a szlovén legalább a második helyet meg tudja-e tartani. Nos, a szombati 20. szakaszt ő nyerte meg, amivel ez is eldőlt. A franciák nagy bánatára. A közönségkedvenc Thibaut Pinot az idény végén visszavonul, szombaton volt rá tehát utoljára lehetősége, hogy szakaszt nyerjen a Touron. Franciák tízezreinek biztatását élvezve mindent megpróbált, az utolsó előtti kaptatón megszökött, de azt utolsón befogták, majd le is hajrázták.

Ünnepel a Jumbo–Visma és persze Jonas Vingegaard

Vasárnap már csupán Jonas Vingegaard és a csapata, a Jumbo–Visma diadalmas megérkezése volt hátra Párizsba, és persze a hagyományos sprintverseny a Champs-Élysées-n. Meglepetésre Pogacar szökéssel próbálkozott, több körön át haladt az élen, aztán persze befogták. A célegyenesben jöttek a sprinterek. Mathieu van der Poel vezette fel a Touron már négy szakaszon győztes Jasper Philipsent, ám a belga Jordi Meeus nála is gyorsabb volt. 

Az összetettben Jonas Vingegaard megvédte a címét, sőt még nagyobb fölénnyel lett első, mint tavaly. Pedig két éve még nehezen lehetett elképzelni, hogy a 2020-ban és 2021-ben győztes Tadej Pogacart bárki megelőzhetné.

Vingegaard a Tour utolsó napján elárulta, hogy idén elindul a spanyol körversenyen, a Vueltán is.

Tour de Freance, az összetett végeredménye:
1. Jonas Vingegaard (dán)
2. Tadej Pogacar 7:29 perc hátrány
3. Adam Yates (brit) 10:56 p h.
4. Simon Yates 12:23 p h.,
5. Carlos Rodríguez (spanyol) 12:57 p h.

Borítókép: Jonas Vingegaard, sárga trikó, sárga kerékpár (Forrás: Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.